2024.04.27. - Zita

Tánc világrekord!

Világrekordot állítottak fel egy indiai, törzsi közösség tagjai pénteken, amikor összesen 10 780-an táncoltak egyszerre, tökéletes összhangban. A Guinness világrekordok könyve szerint az eddigi csúcsot egy Fülöp-szigeteki közösség tartotta, õk 7700-an táncoltak együtt.
Az indiai világrekord-javítás úgy történt, hogy a táncosok három kilométer hosszan helyezkedtek el, majd a társaik által a lábuknál összeütögetett bambuszbotok között rituális táncot kezdtek járni nyolc percen át, és tökéletesen összehangoltan, mert ez volt a feltétel.

A rekord elismeréséhez ugyanis az kellett, hogy a táncosok együttest, vagyis egységet alkossanak.

A világrekord-számban bemutatott bambusztáncot, a "csirau"-t egyébként minden évben eljárják a helyiek a télbúcsúztató fesztiválon.

Lucia Sinigagliesi, a Guinness világrekordok könyve helyszínen tartózkodó ellenõre a nyolcperces tánc után bejelentette, hogy hitelesíti az új világrekordot, majd átadott egy errõl szóló oklevelet az indiai szövetségi állam Mizoram mûvészeti és kulturális miniszterének. Ez a szövetségi állam India Mianmarral (a volt Burmával) határos részén terül el.