2024.04.27. - Zita

Lamm Dávid elsõ szólólemeze

Lamm Dávid elsõ szólólemeze
A fiatal jazz-gitáros, énekes és zeneszerzõ a Balázs Elemér Group és Szalóki Ági különbözõ zenekarainak tagjaként vívta ki a közönség és a szakma elismerését.

A közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, Jimi Hendrix zenéjének állit emléket a Freedom Haze zenekarban, játszott reggae-t a Koalával, latinos alapú jazz-t a Csanyi-Lattmann Quartet-tel, etno-groove-ot a Hagesher-rel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U’rette-et is.
Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezsõ díjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló albumával új oldaláról ismerhetjük meg a meglepõen nyitott zenészt. A lemez különleges utazásra invitálja a hallgatót. A trió rész (The 1), a méltán elismert Balázs Elemér, és generációjának egyik legtehetségesebb bõgõse, Soós Márton (akinek Sicily c. kompozíciója megtalálható a dalok között) közremûködésével igazi kamara jazzként irható le.

A groove részleg (The Other) különleges összeállítású zenekarában megtalálható a gyönyörû hangú Szalóki Ági népdalénekes, a jazz-körökben gyakran méltatott Balázs József és Csanyi Zoltán zongoristák, a fiatal fúvós nemzedék képviseletében Bolla Gábor és Koós-Hutás Áron és hogy a ritmusszekció teljes legyen: Dés András, Mohay András és Snétberger Tóni.

A címadó dalban csatlakozik hozzájuk a Realistic Crew-ból és a Corvintetõ szerdánkénti Rewind-járól ismert MC Zeek is, tanúságot téve Lamm sokszínû zenei érdekeltségeirõl. A külünbözõ zenei stílusokban való jártasságát bizonyítják a funk, rock, klezmer-groove, reggae és hip-hop zenekarok, amelyekben részt vett zenészként és zeneszerzõként. Ennek megfelelõen most is hallhatunk tõle Bob Marley feldolgozást, jiddis dal interpretációt és persze jazzt, minden mennyiségben.