2024.05.07. - Gizella

B.B. King - 'One More Time' turné

Valószínûleg utoljára turnézik Európában B.B. King, a nyolcvanhárom éves blues-uralkodó. A One More Time Tour keretien belül július 16-án a magyarországi közönség is élvezheti korszakalkotó gitárjátékát és generációkat felnevelõ hangját.
Nemcsak a megszállott blues rajongók táborában számít szinte félistennek a gyapot ültetvényrõl trónra kerülõ B.B. King, hiszen a múlt század negyvenes éveitõl kezdve keveri mesterien a dzsesszt, a szvinget és a mindenkori popzenét is. Ennek köszönhetõen jókora érdeklõdéssel várják szerte a világon, még így, nyolcvanon túl is.

A július 16-i koncerten több mint hatvan év termésébõl hallhatunk bemutatót a Papp László Budapest Sportarénában. Az öreg elõtt a bluest, a rockot, az r'n'b-t, a folkot és a gospelt egyedien ötvözõ, háromszoros Grammy-jelölt énekesnõ, Susan Tedeschi melegíti be a magyar közönséget.


A B.B.-t megilletõ maximális tisztelet persze nem csupán életkorának és az ehhez párosuló hihetetlen energiának szól. Õ nem az a figura, akinek koncertjeire azért mennek tízezres tömegek, mert valaha óriásit alakított és idõs korában korábbi sikerein evickélve még ma is eladható. A király ma is simán olyan gitárjátékkal örvendezteti meg a színpad elõtti tömeget, mint amivel már egyszer örökre beírta magát a hangszer kultúrájának történelmébe.

Többek között Lonnie Johnson, Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker hatására kifejlesztette a világ legkönnyebben felismerhetõ gitárstílusát, ám technikája ennek ellenére elég komplex. Hangos akkordozás által megszakított szólisztikus témák; elegáns vibrátók; precíz, énekszerû húrnyújtási technika jellemzi Lucille nevû gitárjára komponált elõadását. Ezek a stílusjegyek a jelenkori rock gitárjáték technikájába is beépültek, nem hiába tekintenek rá példaképként gitárosok ezrei, köztük Eric Clapton, George Harrison és Jeff Beck is.

1997-ben a magyar gitárvirtuóz Tátrai Tiborral állt színpadra Budapesten, azt a koncertet máig sokan csodaként emlegetik azok közül, akik a helyszínen élhették át. Még ha nem is akarunk nagyon elrugaszkodni a valóságtól, akkor is be kell látnunk, hogy a Mississippi államból származó zenész valóban csodás dolgokat vitt végbe élete során, legalábbis ami a zenét illeti. Polcán több mint egy tucat Grammy-díj, falán tengernyi elismerés feszül. 1970 és 2005 között összesen tizennégy Grammyt zsebelt be, az elsõt r'n'b énekesi teljesítményéért, a legtöbbet a Legjobb Tradicionális Blues Felvétel kategóriában, de kapott hangszeres közremûködésért és legjobb rock hangszeres elõadásért is. Az utolsót, a Legjobb Tradicionális Blues Album díját a 80 címû ' életkorára utaló ' 2005-ben megjelent lemezével söpörte be.

A közönség elismerése természetesen nemcsak a teltházas koncertekben nyilvánul meg, a falra nemesfémkorongok is kerültek: több mint ötven albuma közül '98-ban az 1973-as Best of B.B. King arany, majd platina lett, a '97-ben kiadott Deuces Wild-ért egy évvel késõbb aranyat, 2000-ben a platinát kapott. Ebben az esztendõben jelent meg az Eric Claptonnal közös Riding With The King, év végig ez is elérte a platina fokozatot.

Clapton csak egy volt a megasztárok közül, akik saját nívójukat emelhették B.B. társaságában. '69-ben a Rolling Stones felkérte, hogy tizennyolc állomásos turnéján bandájával kísérje el õket, ugyanennyi koncerten lépett fel Ike és Tina Turner elõtt, 1989-ben a U2-val utazta körbe a világot. Bonóékkal három hónap alatt Írországon kívül megfordultak Hollandiában, a volt NSZK-ban, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is. 1989-ben velük közösen nyerte el az MTV Video Music Awards legjobb videóklip díját (When Love Comes To Town).