2024.05.01. - Fülöp, Jakab

Sziget 2009: nem lesz hiány nagy nevekben

Idén augusztus 12-17 között rendezik meg a Sziget Fesztivált, két bemelegítõ nappal felvezetve. Néhány név már ismert, de korántsem az összes.
Fergeteges megabulival készül megünnepelni a Tankcsapda a zenekar 20. születésnapját. Lukács Laciék eddigi pályafutásuk legnagyobb koncertjét ígérik a Sziget Nagyszínpadán augusztus 10-én, a fesztivál mínusz egyedik napján. Az ottalvós hetijegyeseknek ingyen, amúgy kerek ötezer forintért - számol be a Sziget.hu.

A nulladik nap még sokesélyes, de az már biztos, hogy a Sziget fesztiválnapjain lemezbemutató koncertek sorát hallhatja kedvence fesztiválunk közönsége. A Nagyszínpadra lép majd például a The Prodigy. Legújabb, sorban az 5. stúdióalbumuk az Invaders Must Die óriási siker itthon és szerte a világban. Norman Cook, alias Fatboy Slim idén szintén ötödik studióalbumával rukkolt elõ, ismét MAgyarországra látogat a Sziget kedvéért.

A napokban jelentette be a Placebo, hogy június 8-án kerül a boltokba új albuma, a Battle For The Sun. Ezt Magyarországon elsõként a Sziget látogatói hallhatják majd élõben.

A Nagyszínpad korábbi sávjaiban is van már néhány banda, így Nagy Britannia extravagáns acid-rave-sc-fi punk-funk zenekara, a Klaxons, a 2000-es évek egyik legnépszerûbb brit indie rock zenekara, a Sonic Youth-on, The Cure-on és Joy Division-ön nevelkedett Bloc Party, a 2006-ban alakult brit indie pop duo, a Ting Tings és kaotikus breakbeat csapásaival a Gereth McGrillen és Rob Swire vezette Pendulum. Idén sem marad ska szupersztár nélkül a Sziget. Ezúttal egy duplán visszatérõ vendég, a spanyol Ska-P izzasztja meg a közönséget.

Talán még soha nem rukkolt elõ a Világzenei Nagyszínpad annyi friss produkcióval, mint amennyivel 2009-ben fog. A legismertebbek közül az arizonai Calexico együttes magyarországi debütálása lehet az egyik legnagyobb szenzáció. Elõször lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-bõl és a gitáralapú tánczenébõl egyedülálló stílust teremtett "brakka" néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idõk legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét teremtette meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós "spagetti Balkánja" a fesztivál egyik legpörgõsebb bulijának ígérkezik.

De természetesen a visszatérõ nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevõ, annak az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly szerez feledhetetlen perceket.

A Party Aréna lehetséges fellépõi közül egyelõre Armin Van Buuren jelzett vissza.