2024.04.27. - Zita

VilágVeleje fesztivál tizedszer

Budapest - A kortárs könnyûzene áll a budapesti Gödör Klubban csütörtökön kezdõdõ tizedik VilágVeleje Fesztivál középpontjában, de emellett más mûvészeti ágakkal is ismerkedhetnek a látogatók. Megrendezik például a Fiatal Mûvészek Kiállítását, ahol fotómûvészek, grafikusok, festõk munkáit mutatják be.
A szervezõk tájékoztatása szerint a január 15. és 18. között tartandó jubileumi VilágVeleje Fesztiválon színházi elõadásokat, performanszokat is tartanak, valamint levetítik a tavaly elhunyt Dénes József "Dönci" családjának megsegítésére létrejött fesztivál legjobb koncertfelvételeit. A fellépõk névsorát a tavalyi sikeres koncertzenekarokból és színházi elõadásokból válogatták össze a szervezõk.

A fesztivál nyitónapján az underground-alterock vonulatot képviselõk színe-java vonul fel, a sort az elmúlt években kiugró népszerûségnek örvendõ Csókolom kezdi. A Balaton zenekar a VilágVeleje Fesztiválra vadonatúj dalokkal készül, a Kiscsillag pedig elõ-lemezbemutatót tart. A reggelig tartó táncról Vida Tóni Tordas Rádió Partyja gondoskodik. Csütörtökön láthatják a nézõk a Lábán Rudolf-díjas Pataky Klári Basta Cosí! címet viselõ táncelõadását is, amely a változtatás és a változás nehézségeirõl szól.

A második napon, pénteken a lendületes rockzenét játszó Kelet-Nyugat kezd, majd Takáts Eszter és a Gumizsuzsi játszik - saját meghatározásuk szerint - elektrik hippi revüt. Utánuk következik a Pál Utcai Fiúk, majd a szentendrei Sajnos Batár keserédes zenéjére lehet bulizni napkeltéig. A pénteki táncos programban az ugyancsak Lábán Rudolf-díjas Frenák Pál Mennono címû koreográfiáját adja elõ társulata.

A VilágVeleje fesztivál harmadik napján, szombaton az elektronikus tánczenéké lesz a fõszerep: fellép a Beat Dis, a The Carbonfools, a colorStar is elõ-lemezbemutatót tart, majd DJ Onoff és Curtis táncoltatja a szórakozókat hajnalig. Emellett szerepel a programban a Góbi Rita Társulat Kibábozódás címû tánc performansza is.

A záró napon, vasárnap a Budapesti Zsidó Színház tavaly nagy sikerrel játszott Gecy címû elõadásával indul a program, majd a reggae és a hip-hop szerelmeseinek zenéi következnek. Szerepel a Ludditák, az Irie Maffia, a fesztivál záró zenekara a Knotty Headz lesz.