2024.04.26. - Ervin

Lemezlovas egyesület: nem mindegy, milyen papírja van a DJ-nek

Budapest - A Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke úgy látja, egyetlen szülõnek sem lehet közömbös, hogy a gyermekeik elõtt játszó, nagy tömegekre hatni tudó DJ-k rendelkeznek-e a joggal elvárt felelõsségérzettel, alapvetõ emberi, etikai jellemzõkkel; Jeszenszky Zsolt errõl azon vita kapcsán beszélt az MTI-nek, amely az elmúlt napokban a DJ-vizsga ügyében kialakult.

Természetesen az a jó DJ, aki jó bulit csinál, de bizonyos alapvetõ ismeretekre, felkészültségre szakmai és erkölcsi téren egyaránt szükség van ahhoz, hogy valaki abba a pozícióba kerülhessen, ahol sok ezer ember elõtt bizonyíthat - fogalmazott Jeszenszky Zsolt.
Az ügy elõzménye, hogy Nyitrai Zsolt fideszes parlamenti képviselõ még december végén írásbeli választ igénylõ kérdést intézett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez Bárki lehet lemezlovas? címmel. Az ellenzéki képviselõ szerint az elõadói szakma presztízsét sodorta veszélybe a gazdasági tárca 2006 szeptemberi rendelet-módosítása, amely alapján a vendéglátóhelyek alkalmazhatnak olyan lemezlovasokat is, akik nem rendelkeznek DJ-vizsgával. Ez korábban kötelezõ volt a tevékenységhez.

Év eleji válaszában Bajnai Gordon miniszter többek között arról írt, hogy a szakvizsgát, annak követelményeit és vizsgáztatási rendszerét éppen a lemezlovasok kérték eltörölni. A miniszter hangsúlyozta: a rendelet-módosítás célja az volt, hogy az állami beavatkozás helyett a piac és a fogyasztó igénye és ízlése határozza meg, ki méltó a vendéglátóiparban a szórakoztatásra.

A DJ-nek saját érdeke, hogy tisztában legyen a jogi szabályokkal, a szakmai etikai vonatkozásokkal, tevékenysége ugyanakkor közérdek is, hiszen elektronikus, adott esetben veszélyes eszközökkel dolgozik, ráadásul sok ember elõtt. A tisztességes piaci magatartás, az alapvetõ kommunikációs képesség igenis elengedhetetlen követelmény - összegezte a szakma fõ kifogásait a két évvel ezelõtti rendelet-módosításról Jeszenszky Zsolt. A Magyar Lemezlovas Szövetség vezetõje arra is kitért, hogy a szakma a rendelet megalkotása óta eltelt több mint két évben többször is jelezte aggályait az illetékes kormányszerv, valamint a hatóságok felé.

A szakma másik érdekvédelmi szervezete, a Magyar Diszkósok Érdekvédelmi Szövetsége szintén állást foglalt a gazdasági miniszter felé a vizsga megszüntetésekor, sajnos hiába - szögezte le Jeszenszky Zsolt. Mint kifejtette, a korábbi rendelet és annak megszüntetése egyaránt a vendéglátóhelyek oldaláról közelítette meg a kérdést, és számukra tette kötelezõvé olyan lemezlovas alkalmazását, aki legalább az Országos Szórakoztató-zenei Központnál (OSZK) szerzett vizsgával rendelkezik.

Jeszenszky Zsolt megjegyezte, hogy a szabályozással kapcsolatban megkeresték mind a kulturális, mind a munkaügyi minisztériumot, mivel szerintük a DJ-k oldaláról közelítve kellene szabályozni a tevékenységet, és számukra kellene alapvetõ szakmai, etikai elvárásokat megfogalmazni, nem az õket alkalmazó vendéglátóknak.

A személyes találkozó után írásban is elküldtük a két minisztériumba álláspontunkat, amire a mai napig nem érkezett válasz - jegyezte a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke.