2020.11.24. - Emma

Katinka - Nekem ez jár

Katinka - Nekem ez jár
Bár Katinkát az ország eddig a Romantic zenekar énekesnõjeként ismerte, azonban a fantasztikus hang mögött sokkal több rejtõzik, mint azt a zenerajongók gondolnák…

Katinka születésétõl fogja génjeiben hordozza a zene szeretetét, elég csak annyit említeni, hogy nagyapja testvére volt az elsõ zenei diplomás roma cimbalommûvész Magyarországon. Katinka már gyerekkorában közelebbi barátságot kötött a zongorával, elõször csak mint rajongó, hiszen nap mint nap hallhatta nõvére gyakorlását, aki késõbb a konzervatóriumot is elvégezte.
9 éves korában az ifjú énekesnõ is leült a billentyûk mögé, és hat éven keresztül szorgalmasan gyakorolt. Az emelt színtû zenei iskola elvégzése után azonban nem a konzervatóriumi tanulmányokat választotta. Õ ennél többet akart, ezért 16 éves korában Horváth Eszternél kezdte elsajátítani az éneklés fortélyait. Itt a klasszikus hangképzés mellett ’50-es évekbeli jazz standardeket tanult, zongorakísérettel elõadva. Tehetségét látván többen is bíztatták, hogy nevezzen be az 1996-ban megrendezett, utolsó „Ki mit tud” tehetségkutató versenyre, ahol a „Jazz ének” kategóriában egészen a középdöntõig jutott. A rengeteg pozitív visszajelzés hatására továbbra is szorgalmasan gyakorolt, majd beiratkozott és elvégezte az MZTSZ–Kõbányai Zenei Stúdiót. Ekkor már a szakma is felfigyelt rendkívüli tehetségére, és Babos Gyula elhívta az akkor formálódó Babos Project Romani-ba, ahol roma folklór dalok elõadásával szórakoztatta a közönséget, hatalmas sikerrel.

’99-ben indult el a Romantic, illetve ekkor köszöntött be az elsõ nagy szerelem Katinka életébe. A trió sikert sikerre halmozott, számtalan arany és platinalemez biztosította õket a közönség szeretetérõl. Katinka is úgy érezte, élete minden téren a helyes vágányon halad; hatalmas népszerûség, tökéletes külsõ (ekkorra már megszabadult súlyfeleslegétõl), szerelem. Azonban a Romantic 2006-ban feloszlott és véget ért a nagy szerelem is. Nem csak a szakmai, hanem a magánélete is romokban hevert.

Katinka végiggondolta eddigi életét, és rájött, hogy fel kell állni a padlóról, és van felfelé vezetõ út. Élete értelme az éneklés, mindig is énekesnõ szeretett volna lenni. Nem akart „romanticos” Katinka maradni, úgy érezte, megmutatja a világnak, hogy önállóan, egymaga is sikeres tud lenni. Mert merészet álmodni és elhatározta, hogy egy fantasztikus szólólemezzel tér vissza a popzene világába.

Ennek kézzelfogható bizonyítéka a június 27-én megjelenõ „Nekem ez jár” címû album. A korongon 10+1 vadonatúj felvétel hallható, köztük a már korábban a rádiókhoz eljuttatott, rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott „Bárcsak lennék…”.

És hogy milyen lett a bemutatkozó album? Fantasztikusan változatos, több zenei stílust ötvözõ (pop, jazz), slágeres, igényes romantikus popzene, pozitív üzenettel, egy csodálatos hangú énekesnõtõl. A dalok legnagyobb része Harmath Szabolcs zeneszerzõ és Orbán Tamás szövegíró munkáját dicséri, azonban Katinka önálló szerzeménye (Három napja) mellett az egyik legnagyobb Whitney Houston sláger, a Greatest Love Of All feldolgozása is hallható.

Katinka jelenleg tele van energiával és önbizalommal, az anyag hallatán pedig mindenki személyesen is meggyõzõdhet arról, hogy ez az album új fejezetet fog nyitni Katinka zenei pályafutásában.