2024.04.26. - Ervin

Leander -SzívIdomár

Leander -SzívIdomár
A Leander zenekar kezdetben Köteles Leander multifunkcionális zenész szólóprojektjeként indult, majd csatlakozott hozzá Vörös Attila, a külföldön is igen elismert fiatal gitártehetség, aki a legendás Nevermore együttes gitárosaként turnézott Európában és az Egyesült Államokban is. Késõbb a zenekar kiegészült Jozzy-val (gitár) és Budai Bélával (dob).2010. szeptemberében egy teltházas fõvárosi koncerten debütált a duó, melynek sikerein felbuzdulva megalapították négytagú modern-metal zenekarukat.
A zenekar elsõ igazi debütálása egy kisebb, 4 állomásos miniturné volt 2011. márciusában. A turné minden egyes állomása teltházas volt, a fõvárosban pedig közel 900 ember volt kíváncsi rájuk.
Ezt követte egy hihetetlenül sikeres nyári fesztiválturné, illetve egy 1200 fõs Zöld Pardonos koncert. Szeptemberben ismét turnéra indultak, és több mint 2 hónap alatt bejárták hazánkat, sõt néhány szomszédos országba is ellátogattak. Ezeken az állomásokon is hatalmas közönségsikereket értek el. A 2011-es év megkoronázásaként pedig 2011. december 29-én a Leander zenekar a Tankcsapda elõtt léphetett színpadra a debreceni Fõnix Csarnokban.

Szintén a tavalyi év elismerése, hogy a legnívósabb magyar rock és metal magazin, a Hammer World közönségszavazásán a Leander 4 kategóriában is bekerült az elsõ 10 helyezett közé: Kedvenc magyar zenekar, 2012 reménysége, Az év dala, Az év klipje.

A banda korábbi dalai mellett (amelyek Youtube-os megtekintése összesítve már meghaladta a 3,7 milliót) új nóták is felvételre kerültek idehaza, viszont a dalok keverését és a masteringet a világ egyik legnevesebb metal zenei producere, a svéd Jens Bogren végezte. Õ olyan kiemelkedõ zenekarokkal dolgozott már korábban, mint az Opeth, a Kreator vagy a Katatonia. A Leander dalok erõssége, hogy a metal stílus ellenére a nagyközönség számára is könnyen fogyaszthatóak.

Vörös Attila felkérésére a “Bennem” címû dalban szólózik a világ legjobb gitárosai között számon tartott Jeff Loomis, a volt Nevermore tag.
Az SzívIdomár album teljes artwork-jét Borbás Róbert rajzolta és tervezete, aki többek között rajzolt már grafikákat a Metallicanak, a Soilworknek és a Suicide Silence-nek.
Az album #3 pozícióban debütált a Mahasz albumlistán a banda március 24-i, Supersonicban (Blue Hell & Red Hell, aka Kék Yuk és Vörös Yuk) megtartott albumbemutató koncertjének köszönhetõen, ahol a rajongók elõször juthattak hozzá a lemezhez.