2024.04.19. - Emma

Egyedülálló hang- és fénytechnikával jön Budapestre Jean Michel Jarre

Egyedülálló hang- és fénytechnikával jön Budapestre Jean Michel Jarre
Budapest - Az 1976-os Oxygene címû nagylemezének retro-futurisztikus változatával turnézik Jean Michel Jarre, a francia zenész a világon egyedülálló fény- és hangtechnikát vonultat fel jövõ szerdai koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában.

A francia "szintetizátormágus, a zene utazó nagykövete" igazi varázslatra készül a Papp László Sportarénában: ötven, legendásnak számító analóg szintetizátoron, három zenésztársával adja elõ a zenetörténelem áttörést jelentõ mûve, az Oxygene felújított változatát - mondta el a koncert kapcsán Sebõk János rocktörténettel foglalkozó újságíró szerkesztõségünknek.
Az eddig mintegy hatvan millió albumot eladott Jean Michel Jarre, aki nemrég ünnepelte 60. születésnapját, az Oxygene három évtizedes jubileuma alkalmából újra feljátszotta a húszmillió példányban elkelt zenemûvet. A futurista, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíciót adja majd elõ Budapesten.

Sebõk János szerint a koncerten és az új lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat használta, mint amikor az eredeti mûvet szerezte, ez mégsem jelenti a hangzás elavultságát. Az utóbbi idõben ugyanakkor elég sok kritika érte a francia popzenészt, hogy túlzásba viszi a technika alkalmazását, színpadképei pedig gigantománok.

Az Oxygene már 1976-ban felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, ami manapság aktuálisabb, mint valaha. Az Oxygene albumnak még a borítója is sugallja, hogy a Földet környezeti problémák veszélyeztetik - jegyezte meg a szakíró.

Felidézte, hogy a szintetizátorzenében 1971-ben következett be lényeges változás, amikor megjelentek a Moog elnevezésû billentyûs hangszerek, amelyek a különbözõ hangszínek szinte végtelen variációját tették lehetõvé. Erre alapozva már ebben az évben elkészültek Jean Michel Jarre futurisztikus, impresszionista jellegû hangfelvételei, amelyek a hagyományos rockzenei stílustól jelentõs mértékben elütöttek.

Jean Michel Jarre volt az elsõ francia mûvész, aki teltházas koncertet adott a londoni Wembley Stadionban. Õ volt az elsõ európai popmûvész, aki koncertet adott Kínában 1981-ben, a Magnetic Fields címû lemezt bemutató turnéja keretében. Ezek az elõzmények hozzájárultak ahhoz, hogy 1983-ban a Victoires de la Musique fesztiválon övé lett Az év show-ja és Az év legjobb albuma elnevezésû díj.

A mûvész ismert nagyszabású produkcióiról: a francia forradalom 200. évfordulóján, 1989-ben a párizsi Concorde téren tartott koncertjét a város 360 helyszínén hatalmas videokivetítõkön lehetett követni, a show keretében pedig lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éjszakai égboltot tûzijáték világította be. Ennek sikerén felbuzdulva 1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa Párizsban, a Défense városrészben egy gigantikus méretû, piramis alakú színpadon adott koncertet több mint kétmillió ember elõtt.

Jaen Michel Jarre - akinek apja, Maurice Jarre komolyzenével foglalkozott - 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben new age kategóriában elnyerte a Grammy-díjat. A Francia Becsületrend lovagi címét 1995-ben kapta meg, mintegy tíz éve pedig az UNICEF tolerancia és fiatalság jószolgálati nagykövete és szóvivõje.