2024.05.06. - Ivett, Frida

A Spo-Dee-O-Dee együttes koncertje Budapesten

A Spo-Dee-O-Dee együttes koncertje Budapesten
Budapest - Az élvonalbeli hazai blueszenészek alkotta, egy éve újra együtt játszó Spo- Dee-O-Dee együttes vasárnap este ad koncertet Budapesten, a Take Five klubban.

A koncerten Szabó Tamás zenekarvezetõ (szájharmonika, washboard, ének) és régi zenésztársai - Szûcs Gábor (gitár, ének, dob), Torma Frenk Gábor (ének, dob), Nemes Zoltán (zongora, akkordion, ének), Long Tall Sonny (ének, gitár) és Varga László (basszusgitár) - régebbi számaikat is játsszák, de nem nosztalgiakoncertre készülnek.
Szabó Tamás felidézte: Nemes Zoltánnal, a Paid Holiday korábbi tagjával hosszas "szobapróbák" után 1998 márciusában kezdett duettben. Azon a nyáron csatlakozott hozzájuk Frenk, Varga László és Szûcs Gábor, azaz Little G. Weevil. Elsõ fellépésükön próba nélkül játszottak, elsõ lemezük, a Drinking Wine Spo-Dee-O-Dee 1999-ben jelent meg blues sztenderdekkel, boogie-woogie feldolgozásokkal, jazz örökzöldekkel. Ezt a Boogie-Woogie Barbershop album követte.

Szûcs Gábort Mezei Ádám követte, vele készült harmadik lemezük. Long Tall Sonny énekes-gitáros 2003-ban csatlakozott, a blues és a rockabilly korai korszakát hozta az együttesbe, így az autentikusabb stílushoz közeledtek.

Anyagi gondok miatt a zenekar 2004-ben megszûnt, közben az állandó zenészek helyére olykor hazai élvonalbeli zenészek ugrottak be (Barát Béla, Gerdesits Ferenc, Kepes Róbert, Pengõ Csaba, Monori Gabriella, Bacsa Gyula). A Spo-Dee-O-Dee utáni idõszakban Szabó Tamás Nemes Zoltánnal készítette az All Comes Back címû, New Orleans-i hangulatú lemezt.

A Spo Dee-O-Dee egy éve állt össze újra, fesztiválok, koncertek sokaságán léptek fel neves külföldi zenészekkel, köztük Ripoff Raskolnikovval, Terry Evansszel és Shemekia Copelanddel. Koncerteztek Finnországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában, rádió- és tévéfelvételeket készítettek.

Nevüket a harmincas évekbõl származó amerikai szleng alapján választották, ami jelenthet, hogy az emberek szájról-szájra adják a borosüveget, de kaliforniai borokra is utalhat - mesélte a zenekarvezetõ.