2024.03.29. - Auguszta

Beatriche - Betiltott dalok II.

A most megjelent Betiltott dalok II. címû dupla CD öt koncert darabjaiból szemezget a Nagy Feró által vezetett csapat talán legkreatívabb idõszakából, 1981-bõl.
Az idén 35. éves Beatrice együttes archív, jórészt amatõr felvételeket adott ki. A most megjelent Betiltott dalok II. címû dupla CD öt koncert darabjaiból szemezget a Nagy Feró által vezetett csapat talán legkreatívabb idõszakából, 1981-bõl.

A kiadvány címe utal egy korábbi anyagra, az 1992-ben megjelentetett Betiltott dalok - Megkerült hangszalag címû felvételre; ez az 1979-ben készült, de aztán csaknem másfél évtizedig kiadatlan munka a Beatrice elsõ stúdiólemeze lett volna. 1981 valóban a Beatrice fontos éve volt. A punkot, a rockot és a sanzont ötvözõ csapat felállása talán ekkor volt a legerõsebb - Nagy Feró (ének, szájharmonika, szaxofon), Miklóska Lajos (basszusgitár, ének, vokál), Waszlavik Gazember László (orgona, vokál), Vedres József (gitár), Bogdán Csaba (gitár), Donászy Tibor (dob) -, ontották a jó dalokat, miközben a kultúrpolitika szemében a szókimondás és bátor zene miatt veszélyes alakulat lemezt nem készíthetett, és koncertezési lehetõségeit is erõsen korlátozták.

A keverõpultos és a rajongók által kismagnóval felvett amatõr felvételeket egyaránt tartalmazó, összesen mintegy nyolcvan track felét kabaréba hajló konferansziék, kuplét idézõ rövid jelenetek teszik ki, ezek hûen visszaadják - a Beatricére ma is jellemzõ - ironikus, cinikus világot. Az anyag két nyíregyházi, egy szolnoki és két budapesti koncert dalaiból lett összeállítva, köztük van az akkori Beatrice utolsó, július 26-i fellépése a Nyíregyházi Ifjúsági Parkban.