2024.04.18. - Andrea, Ilma

Árverésen az elsõ kiadású Elvis lemez

Kétség sem férhet hozzá, hogy Elvis Presley egyike volt a XX. század legnagyobb zenei ikonjainak, hatása a modern pop és rockzenére szinte felbecsülhetetlen. Így aztán nem csoda, hogy a hozzá köthetõ emléktárgyak ára is az egeket verdesi. Különösen, ha elsõ lemeze elsõ kiadásának egy példányáról van szó.
Bár a rock'n'roll születése nem az õ nevéhez köthetõ, mégis õ volt az, aki a mûfaj legnagyobb alakja lett már a húszas évei elején. Személyisége és az általa megformált karakter olyan erõs volt, hogy hatása mind a mai napig érezhetõ, nem csoda hát, ha az ilyen hatásokat hagyományosan igen jól érzékelõ aukciós piac is kiemelten kezeli a Presley-emléktárgyakat.

Erre kitûnõ példa volt a halálának 35. évfordulója alkalmából rendezett árverés, vagy az, amikor óragyûjteményének egy részére lehetett licitálni – hogy az alsónadrág-gyûjteményének árverezésérõl már ne is beszéljünk.

Ami viszont most kerül ismét piacra, alighanem minden eddigi tételt felülmúl majd, hiszen nem másról van szó, mint az 1954-ben felvett That's All Right (Mama) címû dal eredeti vinyl kiadása (B-oldalán a Blue Moon of Kentucky címû dallal).

A pályája legelején járó Elvis 1954 júliusában rögzítette Arthur „Big Boy" Crudup dalát Scotty Moore gitárossal és Bill Black bõgõssel a késõbb legendássá vált memphisi Sun Studióban Sam Phillips vezényletével.

A lemez meglepõen sikeres lett (ahhoz képest fõleg, hogy egy gyakorlatilag ismeretlen kezdõ énekes produkciója), amiben jelentõs szerepe volt a Sam Phillipsszel csak névrokonságban lévõ rádiósnak Dewey Phillipsnek, aki mûsorában elkezdte játszani a dalt, ami olyannyira berobbant, hogy az özönlõ telefonok miatt egymás után 14-szer kellett leadnia.

A lemez végül 20 ezer példányban kelt el, és jelentõs szerepe lett Elvis Presley pályafutásában és így végsõ soron a rock'n'roll térnyerésében.

A most árverésre kerülõ lemez igazi ritkaság, hiszen olyannyira elsõ kiadásról van szó, hogy még az elõadó nevét is rosszul, Pressleynek írták rajta.

A lemezt legutóbb 1998-ban árverezte el a Bonham's, akkor 27 ezer dollárt fizetett érte jelenlegi tulajdonosa, aki most megválna tõle. A szakemberek szerint a leütési ár körülbelül 91 ezer dollár körül mozoghat majd.