2024.04.25. - Márk

Palya Bea: Ezeregy szefárd éjszaka

Palya Bea: Ezeregy szefárd éjszaka
Megszületett Palya Bea szefárd zenei anyagából készült albuma, melyen kizárólag élõ koncertfelvételek szólnak. A lemez anyagát adó koncerteket 2012. áprilisa és júniusa között rögzítették. A felvételeken Beát hû barátai és zenésztársai, Bolya Mátyás (koboz, citerák) és Dés András (ütõhangszerek) kísérik. Az album a triózás mesterségérõl, a három zenész döbbenetes összhangjáról is szól. Szefárd dalokat és saját kompozíciókat játszanak, a szövegek a nõi élet csodálatos rítusairól mesélnek.
“Az én lelkem lakhelye mintha a magyar földtõl délkeletebbre lenne. Balkáni, kis-ázsiait tájakra vágyom, ahol közel ring a tenger, fülemnek e népek hangszerei, énekei kedvesek igazán. Ha képzeletem odaröpít, mese indul bennem, az Ezeregy éjszaka Seherezádéja leszek, az életemrõl, az életemért zengem a dalokat, szövöm a történeteket.

A szefárd zene a Spanyolországból menekült zsidóságé, akik a mai bolgár, török, görög, szíriai területeken találtak új hazát. Kavarogtak az õsi rítusokat hordozó szavak és dallamok, kincses birodalom született. Engem beszippantott ez a birodalom, mégis, ez itt az én szefárd zeném, ezek a dalok az én személyes, szeszélyesen szefárd szerelmeim. S bár nyugtalan lelkem távoli tájakra vágyódik, más népek zenéjén s nyelvén szárnyal, a legbelsõ meséim mégis magyarul szólnak. A szefárd dallamok újabb alkalmat adtak saját dalok írására, és arra, hogy zenészeimmel még mélyebbre ássunk a triózás mesterségében.”

Palya Bea “Ezeregy szefárd éjszaka” címû albuma 2012. augusztus 6-án kerül a boltokba CD-n, illetve digitalis formátumban is elérhetõ lesz az iTunes-on (letöltés), illetve a Deezeren és a Muzzián (streaming).

“Ezeregy szefárd éjszaka” tracklista:
1. Rítusének (koncertfelvétel)
2. Kadifeden kesesi (koncertfelvétel)
3. Közelebb (koncertfelvétel)
4. Durme durme querida hijica (koncertfelvétel)
5. Segélj el Uram Isten (koncertfelvétel)
6. A menyasszony sétája (koncertfelvétel)
7. Áldás (koncertfelvétel)
8. Aranylépcsõk (koncertfelvétel)
9. Asszonymulatság (koncertfelvétel)
10. Las esuegras de agora (koncertfelvétel)
11. Tengerballada (koncertfelvétel)
12. Ezeregy álom (koncertfelvétel)
13. Morena me llaman (koncertfelvétel)
14. Bár azt tudod, te virág (koncertfelvétel)