2024.05.13. - Szervác, Imola

Eurovíziós Dalfesztivál - Krajczár Péter három dala is versenyben

Három dallal is bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál január végi, február eleji húszas magyar elõdöntõjébe Krajczár Péter; a zeneszerzõ, dj, producer a Karmatronic tagjaként a nemzetközi színtéren is ismert, a dj duó mások mellett Britney Spearsnek és Beyoncénak készített hivatalos remixeket.
A magyar elõzsûri január elején választotta ki azt a húsz dalt, amely közül a gyõztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli. Krajczár Péter zeneszerzõként jegyzi az Állítsd meg az idõt (elõadó Kökény Attila és Bencsik Tamara), a Yeah OK! (Sophistic) és az Élek a szemeidben (Tolvai Renáta) címû dalt is.

Krajczár Péter az MTI-nek elmondta: az Élek a szemeidben kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti versenyére készült és már szinte készen volt, amikor az énekesnõt kiválasztották az elõadására.

"Egy ilyen fesztiválra íródó dalnak nagyon sok szempontnak kell megfelelnie. Figyelembe lehet például venni, hogy nagyon sok ember követi nyomon, ezért nem feltétlenül szerencsés, ha a kelleténél több a modern elem benne, mégis legyen friss, ugyanakkor tradicionális is és kötõdjön egy picit Magyarországhoz" - fejtette ki Krajczár Péter.

A szintén az elõdöntõbe került Állítsd meg az idõt címû dal eredetileg az egyik televíziós tehetségkutató versenyen ismertté vált Kökény Attila lemezére készült. Mint a zeneszerzõ felidézte, menet közben alakult úgy, hogy a szám jól mûködhet egy eurovíziós mezõnyben duettként a szintén tehetségkutatón feltûnt Bencsik Tamarával. A három lányból, Patsybõl, Aminából és Noából álló Sophistic formáció Yeah OK! címû dala Krajczár szerint igazi modern popdal. "Az ilyen jellegû számokat mostanában nagyon szereti az európai közönség és tapasztalataim szerint itthon is egyre nyitottabbak az emberek a bevállalós számokra" - jegyezte meg.

"Bár legnagyobb sikereimet szerzõként, remixelõként, dj-ként az elektronikus zene világában értem el, ugyanakkor a legnagyobb kihívást számomra a popzene jelenti, amelyben nagyon szûk határok között kell kreatívnak lenni és ez komoly mozgatórugó egy szerzõnek" - fogalmazott Krajczár Péter. Hozzátette: nagyon jó támpontot jelentenek számára az elõadók személyiségéhez közelálló stíluselemek.

"Tolvai Reni fantasztikus hangi adottsága óriási elõny, ráadásul kifejezetten jól áll neki a dalfesztiválra írt, folklór elemeket is tartalmazó monumentális dal. A Sophistic könnyen befogadható dalának erejét szerintem a három lány együttes energiája adja, ezt tánccal, állandó mozgással kísérik. Kökény Attila és Bencsik Tamara esetében a most zajló próbákon is látszik, hogy a dal kettejük élõ elõadásában a leghatásosabb, ez igazi hozzáadott értéke tud lenni a számnak, remekül kiegészítik egymást" - sorolta Krajczár Péter.

Kiemelte, hogy Tabár István szövegíróval és Pacsai Márk hangmérnökkel egy ideje egy csapatot alkot, ennek eredménye lett az Állítsd meg az idõt, valamint az Élek a szemeidben is. Krajczár Péter beszámolt arról, hogy most zajlik a három dal végsõ zenei produkcióvá alakítása és ebben a teamek tagjai - viták közepette - közösen vesznek részt.

"Ebben a folyamatban az elõadók is ott vannak, próbálunk alkalmazkodni az õ igényeikhez. Természetesen a produkció képi megjelenésérõl, a látványról is van elképzelésem, de ebben az ezzel foglalkozó szakemberek, ruhatervezõk, koreográfusok mondják ki a végsõ szót" - hangsúlyozta.

Krajczár Péter elmondta az MTI-nek, hogy Kökény Attila és Bencsik Tamara a január 28-iki elsõ elõdöntõben, a Sophistic, valamint Tolvai Renáta pedig a február 4-iki második elõdöntõben lép fel a magyar versenyben. Mindkét ágról négy-négy dal kerül a február 11-iki döntõbe, ahol kiderül, ki képviseli Magyarországot a májusi bakui Eurovíziós Dalfesztiválon. A magyar elõdöntõket és a döntõt, illetve a május 22-26-iki azerbajdzsáni eseményeket is élõben közvetíti az m1, valamint a Duna World csatorna.

A zenész a Karmatronic-kal - a dj duó másik fele az Olaszországban született, magyar származású Achilles Filippo Sparta - az elmúlt években olyan világhírû elõadóknak készített hivatalos remixeket, mint Beyoncé vagy Britney Spears, utóbbi tavaly szeptemberi budapesti koncertjére is a Karmatronic-ot választotta elõzenekarként.

"Nyolc éve dolgozunk az amerikai piacon és változatlanul komoly felkéréseket kapunk, most éppen a Foster the People kaliforniai indie pop banda egyik számának remixén dolgozom. Gyorsak vagyunk és a visszajelzések alapján jó minõségûek a remixeink, ez a legnagyobb erõsségünk. Nagyon szeretném, ha eddigi munkáink gyûjteménye önálló lemezen is megjelenne" - mondta Krajczár Péter az MTI-nek.
MTI