2024.06.16. - Jusztin

R.E.M.: Collapse Into Now!

R.E.M.: Collapse Into Now!
Végre napvilágot látott a legendás R.E.M. tizenötödik stúdióalbuma. Az új lemez címe "Collapse Into Now", és a zenekar izgatottan várja a közönség reakcióját, hiszen véleményük szerint az elmúlt 20 évben ez a korongjuk sikerült a legjobban.

Mi újat lehetne még elmondani egy 30 éves zenekarról? Hogy honnan jöttek? Hova érkeztek? Kik voltak és kik ma a tagok? Hogy majdnem feloszlottak, majd sokkal nagyobb durranással tértek vissza? Ezeket az R.E.M.-rõl már ezerszer elmondták.
Úgyhogy elég, ha ennyit mondunk: a "Collapse Into Now" az elmúlt 20 év legjobb R.E.M.-albuma lett. Avagy Mike Mills basszusgitáros szavaival: "A legjobb lemezünk az 'Out of Time' óta." A "Collapse Into Now" album produceri feladatainak ellátására az R.E.M. - azaz Michael Stipe énekes, Peter Buck gitáros és Mike Mills basszusgitáros - újra a Grammy-díjas szakembert, Jacknife Lee-t kérte fel, aki a zenekar elõzõ, "Accelerate" címû albumát is jegyzi. Lee dolgozott már a U2-val, a Snow Patrollal, a The Hives-zal, a Kasabiannel, az Editors-szal, az Aqualunggal és a Bloc Party-val is.

A felvételeknél ezúttal teljesen szabad kezet kapott. Lee számára a "Collapse Into Now" egy újabb lehetõséget jelentett, hogy megtapasztalja, hogyan tud három tökéletesen különbözõ személyiség harmonikusan együttmûködve alkotni valamit. "Ez manapság nagyon ritka dolog" - mondja Lee. "Az R.E.M.-ben nincsenek ego-harcok, a tagok tisztelik egymást."

Az albumot a New Orleans-i Music Shedben és a híres berlini Hansa Stúdióban rögzítették. Ez utóbbiban készült például David Bowie "Heroes"-ja, a U2 "Achtung Baby"-je, illetve Iggy Pop "Lust for Life"-ja is. Az album utolsó simításait a nashville-i Blackbird Studio-ban végezték.

A lemezen jó néhány vendég is szerepel: Patti Smith, Lenny Kaye gitáros, Peaches, Eddie Vedder, és a The Hidden Cameras frontembere, Joel Gibb.

Ha van témája a Collapse Into Now-nak, akkor az nem más, mint megtalálni a fényt az alagút végén. Az R.E.M. számára pedig ez a kreatív jelzõfény erõsebben világít, mint valaha.