2024.04.23. - Béla

Sting õsszel Budapesten is fellép a londoni filharmonikusokkal

A magyar fõvárost is érinti Sting új európai turnéja: a világhírû brit muzsikus, a Police egykori frontembere november 6-án a Papp László Budapest Sportarénában a Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekarral adja elõ legismertebb dalait.
Az 58 éves Sting június 2-án a kanadai Vancouverben kezdte világkörüli turnéját, amelynek észak-amerikai része július végéig tart, õsszel pedig Európában lép fel; a magyar fõvárosba Bécsbõl érkezik a brit muzsikus és a zenekar. Az elõadásokon Sting legnagyobb slágerei szólalnak meg szimfonikus hangszereléssel, az énekes-szerzõt a 45 tagú Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekar kíséri, vezényel Steven Mercurio - tájékoztatta a koncertet szervezõ Live Nation hétfõn az MTI-t.

A zenész hatodik alkalommal ad koncertet Budapesten. Az elsõ magyarországi fellépése 1988-ban, az Amnesty International turnéja során volt, amikor Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel és Tracy Chapmannel a Népstadionban játszott. 2004-ben 250 ezer ember elõtt lépett fel az ingyenes Kapcsolat koncerten a fõvárosi Felvonulási téren; legutóbb 2006-ban a Papp László Budapest Sportarénában zenélt. Idén voltak olyan hírek, hogy esetleg fellép Pécsett az Európa Kulturális Fõvárosa rendezvénysorozaton, de ez nem valósult meg.

A koncertsorozat címe Symphonicities, ami szójáték a Police 1983-as, Grammy-díjas Synchronicity címû lemezével. Az európai turnénak az aréna-koncertek mellett olyan legendás koncerthelyszínei lesznek, mint a Royal Albert Hall Londonban, a Teatro Verdi Firenzében vagy a Sage Hall Newcastle-ban, a mûvész szülõvárosában.

Sting (eredeti nevén Gordon Matthew Thomas Sumner) 35 éve tartó változatos és rendkívül sikeres karrierje során elképesztõ mennyiségû slágerlistás dalt, számtalan elismerést és közel 100 millió eladott lemezt produkált. Az újhullám egyik meghatározó zenekarának, a Police-nak 1977 és 1983 között volt énekese és basszusgitárosa, társa Andy Summers gitáros és Stewart Copeland dobos volt. Sting 1984-tõl dolgozik szólóban.

A novemberi budapesti Sting-koncerten szimfonikus hangszereléssel szólal majd meg a Roxanne, a Next To You, az Every Little Thing She Does Is Magic, az Every Breath You Take, az Englishman In New York, a Fragile, a Russians, az If I Ever Lose My Faith In You, a Fields Of Gold vagy a Desert Rose.

A turné iránti hatalmas érdeklõdésre tekintettel a Deutsche Grammophon kiadó hamarosan megjelenteti az anyagot stúdió CD-n Symphonicities címmel.

Sting elõször 2008-ban mûködött együtt nagyzenekarral, amikor közös elõadásra hívták a Chicagói Szimfonikusokhoz. Idén januárban a philadelphiai nagyzenekarral dolgozott együtt.

"El vagyok ragadtatva a lehetõségtõl, hogy nagyzenekarral turnézhatok és teljes egészében új színt adhatok zenei palettámhoz a dalok újraalkotásával, amelyek így kapcsokká válnak az elmúlt 30 évben adott koncertjeimhez" - nyilatkozta nemrég Sting.

A Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekar (London Royal Philharmonic Concert Orchestra) olyan ismert operaelõadókkal dolgozott már együtt, mint Luciano Pavarotti, Bryn Terfel, Renée Fleming, Kiri Te Kanawa vagy Andrea Bocelli, és kísérték már George Bensont, Diana Krallt, Tina Turnert és Randy Newmant is. A zenekarhoz csatlakozik még Dominic Miller (hosszú ideje Sting állandó gitárosa), David Cossin ütõhangszer-virtuóz, Jo Lawry vokalista és Ira Coleman basszusgitáros.

Sting elsõ kirándulása a klasszikus zenei tartományba Songs From the Labirinth címû, lantzene alapú lemeze volt 2006-ban. Az egyetlen világkörüli turné erejéig 2007-ben újra összeállt Police koncertjei után visszatért ehhez a szenvedélyéhez, és a tavaly megjelent If On A Winter's Night... lemez elsõ helyen debütált a komolyzenei listákon.

A budapesti elõadás belépõihez elõször a hivatalos fan club tagjai juthatnak: június 16-án 10 órától a www.sting.com oldalon keresztül. A www.livenation.hu oldalon június 15-én reggel 8 óráig regisztrált tagoknak szintén elõvásárlási lehetõségük lesz az oldalon keresztül, június 16-án 12 órától június 17-én 15 óráig.