2021.06.22. - Paulina

Drogos gyerekjáték

Betiltottak Ausztráliában egy gyerekjátékot szerdán, miután kiderült, hogy egyes részei a szervezetbe kerülve a bulidrogként is ismert GHB-vá alakulnak. Három gyereket korábban eszméletlen állapotban szállítottak kórházba, miután lenyelték a 2007-ben az év játékának kikiáltott Bindeez gyöngyeit.
A játék gyártója, a Moose Enterprise önként vállalta, hogy azonnal visszavonja termékét a boltok polcairól, és arra szólította fel a szülõket, hogy vigyék el gyermekük közelébõl a játékot. A gyártó közleményében elmondta, hogy a játékot egy nemzetközileg ismert kínai cég állítja elõ, és egy sor független vizsgálaton esett át. A cég jelezte, hogy teljesen együttmûködnek a hatóságokkal.

A Bindeez több száz kis gyöngybõl áll, amelyeket egymáshoz rakva lehet különbözõ mintákat és képeket elõállítani. Az egymáshoz illesztett gyöngyökre csak vizet kell spriccelni, amitõl azok tíz perc után egymáshoz ragadnak, megtartva a kialakított mintát. A kórházba került gyerekek ezeket a gyöngyöket nyelték le. Azóta már mindegyiküknek sikerült felépülniük.

A gyöngyökön található egyik kémiai anyag a gyomorba kerülve a folyékony ecstasy néven is ismert GHB nevû droggá alakul. Az altatóként, valamint depresszió illetve alkoholizmus elleni gyógyszerként is használt szer egyike a kedvelt partydrogoknak, az ecstasyhoz hasonló hatása miatt. Nagy mennyiségben fogyasztva szédülést, hányingert, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. A legtöbb országban tiltják vagy szigorúan szabályozzák forgalmazását.