2020.12.05. - Vilma

Van egy kis aprója?

Bár általában csak rosszul öltözött emberek zargatják a járókelõket az utcán, hogy elkérjék felesleges aprópénzüket, a helyzet – legalábbis az Egyesült Államokban – a múlt hét végétõl radikálisan megváltozott.
Mostantól Ben Affleck és Ellen DeGeneres komikus is igényt tart a lakásokban, a kredencen és rég farmernadrágok zsebeiben megbúvó fémpénzre. A duó ugyanis jótékonysági kampányba fogott, a bejelentés pedig a DeGeneres által vezetett talk show-ban hangzott el szerda este. A két „gyûjtõ” szerint ma Amerikában mintegy 10 milliárd dollár lapul meg aprópénzben, viszont 35 millióan élnek a szegénység küszöbén, és egyharmaduk egy évnél fiatalabb. Ha mindenki akár csak egy dollárt is adományoz az Aprópénz Kampány (Small Change Campaign) során a Second Harvest alapítványnak, az már rengeteg pénzt jelent.

Affleck, akit hamarosan kissé eltérõ szerepkörben, bérgyilkosként láthatunk a Füstölgõ ászok címû filmben, maga kezdte el az adományozást, mivel tucatnyi aprópénzzel teli befõttesüveget vitt magával a stúdióba, az eddigi legbõkezûbb jótékonykodó pedig Janet Jackson volt, aki 10.000 dollárt szedett össze a nemes ügy érdekében – feltehetõleg nem a kredencrõl. (Smokin’ Aces – hazai bemutató: 2007. március)