2024.04.19. - Emma

Santana: „Shape Shifter”

Santana: „Shape Shifter”
Amióta a Santana a San Francisco öböl zenei világában feltûnt a ’60-as években, a csapat több mint 100 millió albumot adott el, és több mint 100 millió rajongónak játszottak koncerteken világszerte, valamint a Rock and Roll Hall of Fame tagjának választották õket. A Santana 10 Grammy-díjat nyert, köztük rekordmennyiségû, 9-et. A többi elismerés mellett Carlos Santana a Rolling Stone magazin minden idõk legjobb gitárosainak 100-as listáján a 20. helyet szerezte meg. egyetlen projekttel: az 1999-es „Supernatural” címû koronggal.
Azzal, hogy 2010-ben megjelent a „Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time” címû lemez, a Santana csatlakozott a Rolling Stones együtteshez, így ez az egyik banda a mindösszesen 2-bõl, akik a Billboard történetében a ’60-as évektõl kezdve minden évtizedben készítettek legalább egy Top 10-es albumot. A „Shape Shifter” címû kiadvány Carlos Santana 36. albuma, de elsõ az új labelénél, a Starfaith Recordsnál. A május 14-én megjelent korong 13 felvételt vonultat fel, mely egy valódi instrumentális utazásnak ígérkezik: a ’90-es évek végétõl egészen a napjainkig készült dalokat sorakoztat fel. A felvételek erejét Carlos azonnal felismerhetõ gitárvirtuozitása és a Santana Band világklasszis zeneisége adja (a Santana énekesei, Andy Vargas és Tony Lindsay csak egyetlen dalban lesznek hallhatóak). A „Shape Shifter” címû album már megvásárolható többek közt a Bookline.hu-n és az iTunes-on is. A Starfaith Records a RED Distribution/Sony Music közremûködésével dobja piacra a kiadványt.

A „Shape Shifter” tracklistája:

1. Shape Shifter

2. Dom

3. Nomad

4. Metatron

5. Angelica Faith

6. Never The Same Again

7. In The Light of a New Day

8. Spark of the Divine

9. Macumba In Budapest

10. Mr. Szabo

11. Eres La Luz

12. Canela

12. Ah, Sweet Dancer

Carlos az amerikai földrészen õslakos indiánoknak ajánlotta az albumot, és méltányolja Ausztrália 2008-as bocsánatkérését az aborigináloktól (ausztrál õslakosoktól), valamint azt, hogy Barack Obama aláírta a 2009-es Native American Apology Resolutiont, mellyel végül az indiánok is amerikai nemzetiségûek lettek. Santana a következõt nyilatkozta: „Minden országot arra bátorítok, (aki eddig még nem tette meg), hogy földjük legelsõ lakosait is tekintsék nemzetiséginek, és tegyük ezt közös globális célunkká!”

A „Shape Shifter” fõként eredeti kompozíciókat tartalmaz, melyeket Carlos eddig egy ilyen instrumentális projekthez tartogatott – melyet a rajongók már régóta várnak -, és olyan átgondoltan állította sorba a mûveket, ahogyan a dalokat is kiválasztotta. A nóták együtt áramlanak, ahogy Carlos hosszantartó gitárjátékának varázslata – és a lélek minden egyes hangjegy mögött – olyan zenévé áll össze, mely legyõz minden kulturális és nyelvi akadályt.

A címadó felvétel nyitja meg az albumot, mely egy lágy akusztikus groove-val kezdõdik, melybe Carlos õsi amerikai hangulatot visz kántálással. A dal óriási magasságokba jut el: Carlos vezetõ szerepe mellett hallható Dennis Chambers dobon, Chester Thompson billentyûkön, és Benny Rietveld bõgõn (a dalok nagy részének zenei alapját is õk biztosítják.)

Az album másik kiemelt száma a közepes tempójú Touré Kunda-dal, a „Dom” címû nóta feldolgozása. Carlos és a Touré testvérek korábban már dolgoztak együtt az „Africa Bamba” címû dal készítésekor, mely a Grammy-díjas „Supernatural” címû albumon jelent meg. Az „Angelica Faith” címû nótát Carlos és Thompson közösen írták, és egy jelképe Santana balladáinak a legendás „Samba Pa Ti” és „Europa” címû dalok után. A „Mr. Szabo” címû dalban Carlos a magyar jazzgitáros- és zeneszerzõ, Szabó Gábor elõtt tiszteleg, akinek „Gipsy Queen” címû dalát 1970-ben feldolgozta, és Peter Green „Black Magic Woman” címû nótájával vegyítette az „Abraxas” címû lemezen.

Az együttmûködések között megtalálható a „Never The Same Again” címû nóta is, melyet Carlos Eric Bazilian zenei producerrel készített, valamint az „In the Light of a New Day” címû dal is, mely egy demófelvételnek indult Narada Michael Warren nevéhez fûzõdõen. A „Spark of the Divine” – mely gyakran csendül fel a koncerteken, olyan slágerek bevezetõjeként, mint a „Black Magic Woman” – ezúttal a „Macumba in Budapest” címû dal elõfutára. Ez utóbbi pedig az elsõ Carlos két olyan dala közül, melyet Walter Afanasieff producerrel közösen írt és készített, egy igazi klasszikus Santana latin jam, melyben Raul Rekow kongán, Karl Perazzo pedig ütõs hangszeren játszik. A másik nóta, a „Fres La Luz” az egyetlen olyan dal a korongon, melyben ének is hallatszik, és azt az ellenállhatatlan latin groove-ot emeli ki, mely Santana zenei világát testesíti meg.

A „Shape Shifter” címû albumot 2 olyan dal zárja, melyet Carlos fiával, a zenész Salvador Santanával – aki mindkét dalban zongorán játszik – készített. A „Canela” az egyik ilyen nóta, a másik pedig a legutolsó dal, az „Ah, Sweet Dancer”, melynek különlegessége, hogy Carlos elõször Németországban hallotta egy taxiban, majd egy helyi lemezboltban lejegyezte, és azóta is rendszeresen játssza turnéin. A két felvételen apja és fia lélekkel teli szólói csendülnek fel, melyek kellõ eleganciával zárják a „Shape Shifter” címû albumot.