2024.04.20. - Tivadar

Leonard Cohen : Old Ideas

Leonard Cohen : Old Ideas
Az “Old Ideas” címû lemez világszerte példátlan értékesítési sikereket ért el azzal, hogy a hivatalos albumlisták legelsõ helyén nyitott 11 országban. Ráadásul az “Old Ideas” rekordokat is megdöntött azzal, hogy 20 ország listáinak (hivatalos albumlista, iTunes vagy Amazon) élén szerepelt, köztük Ausztria, Belgium, Kanada, Horvátország, Dánia, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Izrael, Lengyelország, Olaszország, Új-Zéland, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok.
A költõ/énekes/dalszerzõ Leonard Cohen várva várt 10 új dalt tartalmazó korongja további 10 országban a Top 5-ben debütált.Ezzel pedig az “Old Ideas” Leonard Cohen karrierjének legeredményesebb lemeze a slágerlistákon! Az album Magyarországon is rendkívül népszerû volt megjelenésének elsõ hetében, így idehaza is #1 helyezést ért el mind a hivatalos Mahasz albumlistán, mind az iTunes-on.
Az amerikai Washington Post és a brit The Telegraph is úgy emlegeti az “Old Ideas” címû albumot, mint “egy zseni alkotása”, és az elismerés világszerte fokozódik. Az öt évtizede elismert és rajongott zenéket alkotó Cohen ezzel a lemezével is a csúcson maradt, ami igazán ritka egy olyan elõadótól, aki ilyen régóta van a pályán. A Time Magazine újságírója, Adam Kivel a következõket nyilatkozta Cohenrõl: “…és íme itt van: olyan zenei anyaggal jelentkezett, ami a tõle megszokott módon erõteljes, és olyan mélységekbe kalauzol, mint a korábban témaként szolgáló halandóság, szexualitás és vallás, miközben egy ugyanolyan élénk és kifejezõ költõ maradt… A hallgatók évtizedek óta támaszkodnak Cohen összetört, mégis vigyorgó, világvége hangulatú, mégis reményteljes hangjára, melynek segítségével túljuthatnak a problémákon, és az új album ezt hivatott továbbvinni számtalan új lélek számára.”

Az “Old Ideas” négy- és ötcsillagos visszajelzéseket kapott a sajtóból világszerte, beleértve olyan sajtóorgánumok kritikáit is, mint a Rolling Stone (Amerikai Egyesült Államok), az Irish Times (Írország), a London Evening Standard (Egyesült Királyság), a VG Nett (Norvégia), az Uncut (Egyesült Királyság), a The Globe and Mail (Kanada), a New Zealand Herald (Új-Zéland), az RTÉ (Írország), a The Western Australian (Ausztrália), az American Songwriter (Amerikai Egyesült Államok), a Mirror (Egyesült Királyság), a The Gazette (Kanada), a The Guardian (Egyesült Királyság), a Winnipeg Free Press (Kanada), a DeMorgen (Belgium), a The Observer (Egyesült Királyság), az Aftenposten (Norvégia), a Rolling Stone (Németország), a The Sun (Egyesült Királyság), a Gaffa (Dánia), a Daily Express (Egyesült Királyság), a Bloomberg (Amerikai Egyesült Államok), a Calgary Herald (Kanada), a The Times (Egyesült Királyság), a The Sydney Morning Herald (Ausztrália), a Rolling Stone (Franciaország), a The Telegraph (Egyesült Királyság) és a The Mail on Sunday (Egyesült Királyság).

Cohen munkássága a világ minden részén irodalmi elismerésnek örvend. Múlt évben Spanyolországban megkapta a Premio Príncipe de Asturias elnevezésû díjat, mely a legrangosabb irodalmi elismerés. A PEN New England Awardot a “kitûnõ irodalmi dalszövegek” miatt vehette át, míg Kanadában a 9. Glenn Gould Prize-zal jutalmazták. Az “Old Ideas” pedig követi Cohen elkötelezettségét irodalmi tekintetben is. A The Huffington Post újságírója, Jesse Kornbluth a következõket nyilatkozta: “A dalszövegek egészen különlegesek: megfontoltak, mélyek és pontosak. És okosak is abban az értelemben, hogy ez tûnik eddigi legjobb munkájának – ahhoz nyúl, ami mindörökké igaz marad… Ragaszkodik hozzá, hogy nem tudja a válaszokat… de mi tudjuk, hogy õ igen is tudja, de ami ennél is fontosabb: jó kérdéseket tesz fel.” Bernard Perusee a The Gazette újságírója Montréalban nagyon egyszerûen megfogalmazta: “A szövegeket tekintve Cohen a csúcson van.”

Az “Old Ideas” címû korong újraegyesítette azokat a zenészeket, akikkel Cohen a múltban már együtt dolgozott: Jennifer Warnes a “Show Me The Place” címû dalban vokálozik, Sharon Robinson az “Amen”, a “Darkness” (a Webb Sisters közremûködésével), a “Banjo” és a “Lullaby” címû nótákhoz kölcsönzi a hangját, míg a Unified Heart a “Darkness” címû dalban mûködik közre. A banda már Cohen teltházas világköri turnéján is színpadra lépett. Patrick Leonard, Anjani Thomas, Ed Sanders és Dino Soldo közremûködött a szervezõi, mérnöki és rögzítési munkálatok jelentõs részében. Ezek az együttmûködések bizonyultak a legsikeresebbnek. “Üde nõi harmónia teszi különlegessé a refrént, ami színt visz a kissé monokróm hangzásba. Õk magukban hordozzák az élõ zenekarok vibrálását, amely gyengéden visszafogott, és hegedû, trombita, valamint harmonika hangja töri meg Cohen velõs frázisait” – írta Neil McCormick a brit The Telegraph kritikusa.
Végül pedig a norvég Dagsavisen munkatársa, Geir Rakvaag foglalta össze gondolatait: “A dalok gazdagon és választékosan hangszereltek… Azok tehát, akik egy új “Hallelujah” slágerre szomjaznak, biztosan találnak maguknak új, meghatározó kedvenceket a tíz sláger között.”
Az “Old Ideas” címû korong Leonard Cohen 12. stúdióalbuma 1967 óta, melyet a Sony Music/Columbia Records gondozásában jelentetett meg.