2024.03.28. - Gedeon, Johanna

The Black Cat Neighbourhood

The Black Cat Neighbourhood
Fallulah debütáló albuma, a The Black Cat Neighbourhood egy bizonytalan kívülállóból lett öntudatos indie díva látványos átalakulásának utolsó állomása.

A dalok olyan magabiztosságot sugároznak, ami alapján nehéz elhinni, hogy olyasvalaki énekli õket, aki korábban félt mások elõtt szerepelni. Fallulah azonban erõt vett magán, szembenézett félelmeivel, és megmutatta a ritmus iránti szenvedélyét.
Fallulah olyan meghatározó mûvészek nyomdokain halad, mint a Florence & The Machine vagy a Bat For Lashes. „Szeretem, ha a dalaim egyszerre sugároznak erõt és törékenységet. Tele vannak kontrasztokkal, hiszen nincs olyan ember, aki kizárólag erõs vagy gyenge. Hiszen én sem ugyanazt a ruhámat veszem fel minden reggel.” – mondja Fallulah, polgári nevén Maria Apetri.

Az énekesnõ élete Amagerben, egy kis falusi házban kezdõdött, ahol már 5 éves korában rövid verseket írt papírfecnikre. Eközben romániából származó, koreográfus édesapja a legváltozatosabb balkán ritmusokkal töltötte meg a házat, melyeket Fallulah átemelt saját keserédes világába.

„Úgy érzem, hogy édesapám lelke az egész albumot betölti. A lassú dalokat átható szomorúság és melankólia is az õ emlékét idézi. A Give Us A Little Love például egy gyermek szemén át láttatja a világot. Ez a bátyám és az én hangom abból az idõbõl, amikor teljesen váratlanul magunkra maradtunk.”

A The Black Cat Neighbourhood az élet szomorú és vidám oldalát mutatja be. A címadó dal arról az utcáról kapta a nevét, ahol Fallulah minden reggel átsétált, és amely tele volt fekete macskákkal. „A dal egy olyan világot tár elénk, ahol kizárólag a fekete macskák értik meg egymást. Ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanannak a zártkörû klubnak a tagjai. A dal a kitaszítottságról, a jogainkért való harcról szól, hogy azok lehessünk, amik lenni szeretnénk.” – mondja Fallulah.

A küzdelem nem ismeretlen az énekesnõ számára, hiszen Maria Apetri tinédzserkorát azzal a gondolattal szorongta végig, hogy mások elõtt kell énekelnie a színpadon. De éppen ez a szorongás és nyugtalanság vezette õt egészen New Yorkig, amely iránti tiszteletét a New York, You’re My Concrete Lover címû dalával fejezi ki, hiszen ebben városban teljesedett ki a benne sarjadó kreativitás.

Koppenhágába visszatérve koncerteket kezdett szervezni és hangszereket vett. Elsõ „fellépésén” mindössze három dalt adott elõ, azt is a barátainak, azóta viszont közvetlen stílusának és elõadásmódjának köszönhetõen az underground élet kedvencévé vált. „Rájöttem, hogyan tudom magam szabaddá tenni a zenén keresztül, és hogyan tudom jól érezni magam, mikor a színpadon vagyok. Ez rengeteget adott nekem, rádöbbentem, hogy ez az, amiben igazán jó vagyok. Hatalmas ajándék, hogy erre képes vagyok!”

Fallulah elsõ dalát, az I Lay My Headet a dán P3 rádió (a BBC Radio 1 dán megfelelõje) a hét elmaradhatatlan slágereként aposztrofálta, míg második slágere, a Bridges 2010-ben a P3 legtöbbet játszott dala lett. Fallulah nyerte a rangos P3 Prize legfontosabb díját 2011-ben, emellett Fallulah két Danish Music Awards jelölést is kapott a legjobb új elõadó és a legjobb nõi elõadó kategóriában 2010-ben.

Egy évvel az elsõ megjelenést követõen a Black Cat Neighborhoodot 2011-ben újra kiadták Dániában az Out Of It címû slágerrel. A lemez az albumlisták elsõ 3 helyezettje közé, valamint a dán iTunes lista élére került, és aranylemez lett Dániában.