2024.04.23. - Béla

Irónia, az új Copy Con nagylemez!

Irónia, az új Copy Con nagylemez!
Copy Con, akit ma hazánk egyik legismertebb és legsikeresebb reggae-ragga elõadójaként tartanak számon, már 14 éves korában zenéléssel foglalkozott.

Eleinte a hiphop stíluson belül tevékenykedett (Kontúr, Flegmadogs, Dynasztja). Hamarosan elindult a reggae, majd a ragga irányába, melyet már kezdetben is vegyített a dancehall elemeivel és tiszta énekkel is. Mára hét tehetséges fiatal zenésszel dolgozik együtt (Freedom Fighterz), így a minõségi és változatos zene mellett a színpadi show sem marad el fellépéseik alkalmával.
Számtalan Reggae Camp fellépés, közös koncert a Ladánybene 27-tel, Viva Comet gálák, s a legnagyobb tömegeket vonzó fesztiválbulik szerte az országban. Elsõ szólólemeze (Szolnok City) 2005-ben jelent meg, s most, itt az új anyag, Irónia címmel, mely minden szempontból egy sokkal érettebb és minõségibb Copy Con-t mutat.

Táncos, mulatozós témák kaptak helyet az új korongon, mely a DDK Produkciós Kft gondozásában jelent meg november elején. 15 nóta, melyek egy szám kivételével a Freedom Fighterz és Copy koprodukciójában készültek. Az egyetlen nóta, amit nem a zenekar játszott fel, egy riddimre írott vers, melyet teljes egészében Copy munkája. (A riddimek általában egy dobmintából és egy jellegzetes basszus dallamból állnak. Jamaicai nyelven a riddim annyit tesz: ritmus.)

Ahogyan Copy fogalmaz: „Az Irónia címet kapta a lemez, mert picit komolyabb hangvételû, de mégis táncolós lett. Verseket még nem igazán irogattam, de most egy ilyen is sikerült. A szövegek milyensége megmaradt, van olyan, ami megkarcolgatja a könnycsatornáidat, van, amelyik táncba hív, de vannak könnyedebb rímek is.”

Az ötven perc hosszúságú anyag ízig-vérig Copy Con alkotás, amelyre nagy hatással volt a zenész elmúlt három éve, s mindennek lenyomata megtalálható a dalokban. Kevesebbet politizál, ellenben több az egocentrikus téma. „Ezek inkább az én egyéniségembõl táplálkozó dalok. Sok minden megváltozott körülöttem a Szolnok City óta és szerintem ez érezhetõ is az új albumon.”- mondta sokat sejtetõen. A lemezen az eddig képviselt stílusok mellett egy csipetnyi jazz-hatású elem is megtalálható, színesítve ezzel az amúgy sem egyhangú zenei repertoárt. Néhol elgondolkodtató, néhol sírásra késztetõ, de minden esetben táncolható és táncra perdítõ dalokról van szó.

Fontos megemlíteni a professzionális, kristálytiszta hangzáts, mely Lepés Gábor (Ákos, Balkan Fanatik) munkájának köszönhetõ. Az Irónia lemezbemutató koncertje november hatodikán volt a Petõfi Csarnokban, ahol az új dalok mellett természetesen felcsendültek az örök kedvencek is, természetesen egy, a Copy Con & the Freedom Fighterz-tõl megszokott látványos és fergeteges hangulatú fellépés keretében.

Tracklist:

1. Intro
2. Funky Party
3. Az én nõm
4. Ki lesz, ki körbevisz…?
5. Énekelj, táncolj!
6. Õszi dal
7. A kutyák nem sírnak (feat. Flegmadogs)
8. Szolnoki kövek
9. Van-e feeling? (Lego Man)
10. Balatongyörök*
11. Szabadság
12. Repülni kell
13. Zsákolj, ha tudsz!
14. Tûnõdöm
15. Ötmaradtki (Bónusz dal: Benji)

*Rádiós játszásra dal (az Õszi dal clean verziója mellett)