2024.04.25. - Márk

James Blunt - Some Kind of Trouble (CD)

James Blunt - Some Kind of Trouble (CD)
Egy kicsit hullámvasúton éreztem magam" - mondja James Blunt, a maga tipikus száraz brit stílusában. Két albummal, két világkörüli turnéval és 18 millió eladott lemezzel késõbb Blunt végre új lemezzel jelentkezik, mely 2010. november 5-én jelent meg, és a "Some Kind of Trouble" címet viseli.

Az album kifejezetten vidám és nem cinikus. "A korai nyolcvanas évek hangulatát idézi, ugyanazt az optimizmust, amit tiniként éreztünk" - mondja Blunt. "A szabadság és a naivitás érzését örökíti meg a lemez.'
Blunt elsõ lemeze, a "Back to Bedlam" azonnal nemzetközi szupersztárrá avanzsálta õt olyan masszív szerzeményekkel, mint a "You're Beautiful," a "High" és a "Goodbye My Lover." Második albuma, a 2007-es "All the Lost Souls" 10 országban indított a listák elsõ helyén, közel 5 millió példányban kelt el világszerte, és olyan slágereket tartalmazott, mint a "1973," a "Same Mistake" és a "Carry You Home." Rengeteg díjat nyert, köztük két Brit Awardot, két World Music Awardot, két MTV Video Music Awardot, egy MTV European Music Awardot és öt Grammy-jelölést is begyûjtött.

Blunt szerint az elsõ két album az akció és a reakció volt. A harmadik lemezzel egy teljesen új fejezetet kíván nyitni: "A második album nagyon befeléforduló volt. Az új dalok azonban a valóságról szólnak. Olyan dalokat írtunk a barátaimmal, melyek a világról szólnak, amiben élünk és amerre tartani akarunk."

A lemezt javarészben Londonban vették fel James turnézenészeivel, producere Steve Robson volt, és olyan dalok találhatók rajta, mint pl. a keserédes "These are the Words", a határozott "Superstar" és a fülbemászó "Stay the Night", ami az elsõ kislemezdal is egyben, és október végén jelent meg. A dal Blunt, Robson és a OneRepublicos Ryan Tedder szerzeménye. Ez az elsõ eset, hogy James két másik dalszerzõvel együtt írt meg egy dalt.

"Korábban elõször megírtam egy dalt és késõbb rögzítettük. Most ez valahogy spontán történt" - emlékszik vissza az énekes. Robsonon kívül szerzõtársai voltak még a The Bird & the Bee-s Greg Kurstin, a Better Than Ezra-s Kevin Griffin, Wayne Hector és az "All the Lost Souls"-on is már közremûködõ Eg White, akivel a "Turn Me On"-t írták közösen, amely kicsit lerombolja majd a "Mr. Érzékeny" képet, amit eddig Bluntról alkothattunk. "Az emberek azt várják tõlem, hogy komoly legyek, de ez nem a teljes valóság. Talán ezen az albumon egy másik oldalamat is megláthatják."

Blunt sosem volt az a mûvész, aki azt gondolta, hogy a világ körülötte forog. Sõt, úgy gondolja, hogy a népszerûség kihasználásának legjobb módja, ha felhívjuk vele a figyelmet bizonyos dolgokra. Õ maga például a 2008-2009-es turnéján a Doctors Without Borders, egy nemzetközi orvosi humanitárius szervezet részére gyûjtött pénzt, de szorosan együttmûködik a Friends of the Earth mozgalommal is, akik a klímaváltozásra próbálják felhívni a figyelmet.

Tartalom:

01. Stay The Night
02. Dangerous
03. Best Laid Plans
04. So Far Gone
05. No Tears
06. Superstar
07. These Are The Words
08. Calling Out Your Name
09. Heart Of Gold
10. I'll Be Your Man
11. If Time Is All I Have
12. Turn Me On