2024.03.29. - Auguszta

Joe Satriani: Black Swans And Wormhole Wizards

Joe Satriani: Black Swans And Wormhole Wizards
Joe Satriani 14. stúdióalbumát, a "Black Swans and Wormhole Wizards"-ot Mike Fraserrel (AC/DC, Metallica) közösen alkotta meg és vette fel, mely nemrég készült el végleges formájában, és 2010. október 4-én jelent meg a Sony Musicnál.

Joe mellett a veterán Satriani bandatag, a dobos Jeff Campitelli, az újdonsült billentyûs Mike Keneally (Frank Zappa, Steve Vai) illetve a basszista Allen Whitman (Mermen) járultak hozzá a hangzáshoz. Satriani klasszikus hangzása egy meglepõen gazdag struktúrájú új anyaggal párosul a lemezen.
A 11 dalból álló korong elsõ kislemeze a "Light Years Away" top slágernek ígérkezik, míg az album számos egyéb energikus dalt is tartalmaz, úgy mint a "Wormhole Wizards" és a "Premonition". Satriani idén õsszel induló világ körüli turnéján mutatja be a "Black Swans..."-t, kezdve az október 16-i dublini koncerttel a december 1-én, Atlantában induló Észak-Amerikai állomásokig, olyan városokat érintve többek közt mint Chicago, New York és Boston. Joe Satriani a turné keretein belül hazánkba is ellátogat november 8-án, a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

2009-ben Satriani a korábbi Van Halen frontember Sammy Hagarral, a korábbi basszista Michael Anthonyval és a Red Hot Chili Peppers dobosával, Chad Smith-szel összeállva megalkották a Chickenfoot nevû rockbandát. Egy nagyon sikeres amerikai turné után az azonos címû albumuk aranylemez lett Amerikában, miután több mint 500.000 példány kelt el belõle.

Az elmúlt két évtizedben Satriani bejárta a világot, teltházas közönség elõtt fellépve szólómûvészként és a G3 nevû gitár extravaganza alapítójaként. Satriani, a világ egyik leghíresebb instrumentális zenésze 2008-ban Párizsban a Grand Rex színházban vette fel a "Live In Paris: I Just Wanna Rock!" címû albumát. A 2 lemezes koncert cd-t és dvd-t 2010 februárjában szintén a Sony Music adta ki, és olyan felejthetetlen dalokat tartalmaz, mint a "Surfing With The Alien", a "Flying in a Blue Dream", a "Super Colossal" és az "I Just Wanna Rock". Számtalan szóló albuma közül eddig kettõ platina, négy pedig arany lemez lett, melyek összesen 15 Grammy jelölést is kaptak.

2002-ben a legendás gitáros Joe Satriani elõadta az amerikai Nemzeti Himnuszt az oaklandi A csapat otthonában a baseball liga nyitómérkõzésén. Ezt a történelmi szezonnyitót most újrajátszották Satriani izgalmas himnusz adaptációjával együtt egy vadonatúj Sony Pictures mozifilm, a "Moneyball" számára, melyben Brad Pitt játssza a fõszerepet, és mely Michael L. Lewis 2003-as, "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game" címû novellája alapján készült. Benett Miller rendezõ kérésére - aki minden egyes részletet autentikusan szeretne újjáéleszteni a filmben - Satriani ugyanúgy fogja eljátszani az amerikai Nemzeti Himnuszt, ahogyan azt a 2002-es nyitónapon tette. Joe himnusz jelenetét augusztus 3-án forgatták az Oakland Coliseumban, mely az A csapat hazai stadionja.