2024.04.25. - Márk

John Legend & The Roots: Wake Up!

John Legend & The Roots: Wake Up!
John Legend & a The Roots egy új, szenvedélyes ajándékkal lepi meg rajongóit, mely nem más, mint a "Wake Up!" címû album.

Az R&B énekes Legend és a The Roots hip-hop csapat a 2008-as, történelmi jelentõségû amerikai elnökválasztási kampány hatására úgy érezték, akcióba kell lépniük. Elõször csak egy közös kislemezt terveztek, de aztán gyorsan egy szenvedélyes albummá fejlõdött az anyag, mely változást, reményt és aktivizmust fejez ki.
Az így elkészült album 11 tökéletes dalt vonultat fel gospel, rock és reggie dallamokat ötvözve hip-hoppal. Az albumon olyan ismerõs számok feldolgozásaival találkozhatunk majd, mint a "Wholly Holy" Marvin Gaye-tõl és a "Little Ghetto Boy" Donny Hathaway-tõl, néhány olyan, kevésbé ismert dalok kíséretében, mint Baby Huey és a Babysitters "Hard Times" címû dala és a "Hang On In There" Mike James Kirklandtõl.

Legend szerint "ezek a dalok most is nagyon relevánsan hangzanak". "A legtöbbjükön nem változtatnád meg a szöveget se. A "Wake Up Everybody"-nak (mely az album elsõ kislemeze Melanie Fiona and Common közremûködésével) 4 versszaka van: az elsõ egy általános megállapítás, a második az oktatásról, a harmadik az egészségügyrõl, míg a negyedik a környezet jobbá tételérõl szól. Nincs szükség módosításokra".

"Amikor ezek a dalok íródtak, az emberek lélekben még sokkal inkább összhangban voltak" - mondja a The Roots dobosa és zenei igazgatója, Ahmir "?uestlove" Thompson. "A polgárjogi érában ez az egész még új volt, és megvolt az az érzés, hogy 'igen, egyszer, talán mindannyian szabadok leszünk'. 2010-ben ez nincs jelen."

Az album egy új, saját szerzeményt is tartalmaz majd, Legend "Shine" címû dalát, mely az Oscar-díjas rendezõ, Davis Guggenheim hamarosan bemutatásra kerülõ dokumentumfilmjében, a "Waiting For Superman"-ben is szerepel. A dal "Stevie Wonder és a gospel talákozásaként" jellemezhetõ, mely tisztán kifejezi ennek a különleges közremûködésnek az erõsségét. A "Wake Up!" egyesíti Legend kifejezõ, érzelmekkel teli hangját azokkal a funky elemekkel, amelyeket csak a The Roots képes biztosítani.

John Legendet és a The Roots-ot összehozni egy ennyire inspiráló közremûködésben annyira logikusnak tûnik, hogy meglepõ is, eddig miért nem álltak még össze korábban. John Legend hatszoros Grammy díjas elõadómûvész, akinek eddigi mindhárom albuma vezette a Billboard R&B albumlistát, és aki olyan elõadókkal énekelt már együtt, mint Kanye West, Jay-Z, Alicia Keys és a Black Eyed Peas. A The Roots - akik jelenleg a Late Night with Jimmy Fallon címû mûsor házi bandájaként láthatóak esténként - eddig kilenc, kritikusok által is elismert stúdió albumot dobott piacra (többek között a nemrégiben megjelent "How I Got Over"-t), és újradefiniálták az élõ zene és a hip-hop kapcsolatát.