2024.04.25. - Márk

Áramot termelhet a fesztiválozók vizelete

Az emberi vizelet nem csupán az anyagcsere egyik végterméke, értékes erõforrásként is szolgálhat. Brit kutatók olyan mikrobiális üzemanyagcellát hoztak létre, amely a vizeletet baktériumkultúrák segítségével árammá alakítja.
A Nyugat-angliai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, hogyan lehetne hulladékokból áramot elõállítani. Hosszasan kísérleteztek rothadt gyümölcsökkel, levágott fûvel, kagylókkal, elpusztult legyekkel - számolt be munkájukról a kutatás vezetõje, Ioannis Ieropoulos. A vizelet kiváló alapanyagnak bizonyult, kémiailag aktív vegyület lévén.

Ieropoulos már régebb óta dolgozik hulladékevõ robotok kifejlesztésén. A legújabb verzió, az úgynevezett Ecobot III a szennyvízben található tápanyagokból szerzi az energiát. Mihelyst fogytán a készlete, felkeres egy szennyvízadagoló tartályt és kiszolgálja magát. A nyersanyagot baktériumok segítségével dolgozza fel, amelyek 24, egymáson elhelyezkedõ mikrobiális üzemanyagcellában helyezkednek el.

A baktériumok elbontják a folyadékot, ezzel hidrogénatomokat állítva elõ. Azok elektronjait az üzemanyagcella anódjai magukhoz vonzzák, és elektromos áram keletkezik. Idõközben a hidrogénionok egy membránon keresztül a katódkamrába vándorolnak, és egyesülnek a víz oxigéntartalmával, még több vizet létrehozván így. A robot ezt a vizet "issza" meg, ellensúlyozva a párolgási veszteségeket.

A kutatók jelenleg olyan hordozható illemhely prototípusán dolgoznak, amelyet energia elõállítására lehetne használni, például zenei fesztiválok vagy más szabadidõs rendezvények alkalmával.