2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Átírták a Grammy-szabályokat Lady Gaga miatt

Lady Gaga nemcsak slágereivel, lemezeladási rekordjaival és címlaptörténeteivel hallat magáról: a jelek szerint most miatta írták át a Grammy-díjak odaítélésének szabályait a legjobb új elõadó kategóriában.
A világ legfontosabb zenei elismerését odaítélõ amerikai szakmai szervezet, a Recording Academy ugyanis bejelentette, hogy ebben a kategóriában a jövõben az a mûvész is megszerezheti a kitüntetést, akit egyszer már jelölték Grammy-díjra, ha még nem jelentette meg elsõ teljes albumát és még nem nyert.

Az eddigi szabályok szerint akit korábban egyszer már jelöltek, az nem számított újoncnak. Most három elõzõ jelölés zárja csak ki, hogy valaki a legjobb új elõadó címért indulhasson.

A szabálymódosításra számítani lehetett, miután idén januárban Lady Gaga annak ellenére nem indulhatott ebben a kategóriában, hogy 2009 legnépszerûbb új elõadójának tartották. A New York-i énekesnõ Just Dance címû slágerét elõzõ évben már jelölték Grammy-díjra, ezért hivatalosan elismert mûvésznek számított.

Az énekesnõ 2010 januárban két másik trófeával vigasztalódott: a legjobb dance felvétel és a legjobb dance album kategóriában aratott gyõzelmet.