2024.04.25. - Márk

Leállt a PANKKK

Határozatlan ideig szünetelteti tevékenységét 2010 július 1-tõl a Program a Nemzeti Kortárs Könnyûzenei Kultúráért (PANKKK) irodája.
Idei elsõlemezes, tehetségkutató és vidéki klubkoncert pályázataink a kormányváltáshoz kapcsolódó minisztériumi átszervezések miatt az eredetileg tervezett idõpontban nem jelenhettek meg, emellett a szakmai érdekképviseleti funkciót ellátó PANKKK programiroda jövõje is kérdéses, mert nem áll rendelkezésre a tevékenységéhez szükséges anyagi háttér, ezért mûködése július 1-tõl határozatlan ideig szünetel - tájékoztatta Berta András programigazgató kedden az MTI-t.

A PANKKK közleményébõl kiderül, hogy számos hazai és külföldi projekt marad el a kényszerû leállás miatt, a pályázatok csúszása pedig megpecsételheti az õszi-téli klubszezon sorsát is, hiszen havonta mintegy 150 vidéki rendezvény támogatása vált kérdésessé.

A programiroda munkatársai remélik, hogy legkésõbb õsszel újraindulhat a hazai könnyûzenei kultúra fenntartását és fejlesztését célzó átfogó program, amelyre az elmúlt öt év tapasztalatai alapján egyértelmûen szükség van - szerepel a kommünikében.

A 2005 óta mûködõ PANKKK támogatási program az elmúlt években mintegy kétszáz album, több mint ötven tehetségkutató rendezvény és több ezer vidéki klubkoncert létrejöttéhez nyújtott anyagi támogatást. A pályázati támogatási keretösszeg tavaly 120 millió forint volt.

A PANKKK vidéki klubkoncert, elsõlemezes és tehetségkutató pályázatai mellett HungaroConnections néven az Elõadómûvészi Jogvédõ Irodával közös kiírásban magyar és külföldi zenekarok együttmûködését is elõsegítette cserekoncertek támogatásával. A PANKKK keretében évente 1500-2000 vidéki klubkoncertet támogattak, és 500-600-ra volt tehetõ azon zenekarok száma, amelyek a PANKKK által támogatott koncerteken vettek részt. Ezen kívül estek az elsõ lemezük támogatására pénzt kapott együttesek (tavaly 33 ilyen volt).