2024.03.29. - Auguszta

Elhunyt Marvin Isley, az Isley Brothers egykori zenésze

Elhunyt Marvin Isley, a legendás amerikai rhythm and blues zenekar, az Isley Brothers basszusgitárosa; a zenészt egy chicagói kórházban 56 éves korában érte a halál.
Az Isley Brothers az 1950-es években tûnt fel, és rhythm and blues, soul és funk stílusú dalaival lett sikeres. Az együttes alapítója a három idõsebb Isley-testvér, O'Kelly jr., Rudolph és Ronald volt; utóbbi napjainkban egyedül viszi a zenekar nevét.

A fekete csapat Shout címû, 1959-es lemezébõl több mint egymillió darabot adtak el, emellett olyan, ma már klasszikus szerzemények fûzõdnek a nevükhöz, mint a késõbb a Beatles által is játszott Twist and Shout, a Love The One You're With és az It's Your Thing, amivel 1969-ban Grammy-díjat nyertek.

Marvin Isley 1973-ban csatlakozott testvéreihez (a csapatban rövidebb-hosszabb ideig tag volt Ernie és Vernon Isley is, valamint Chris Jasper), bár már 1968-tól az Isley Brothers háttérzenészeként muzsikált. 1984-tõl Isley-Jasper-Isley néven lépett fel Ernie-vel és Chris Jasperrel (aki egyébként a sógora volt); a trió három albumot is kiadott. Ezt követõen 1991-tõl újra csatlakozott az Isley Brothershez, amelyet 1992-ben a Rock And Roll Halhatatlanjai közé választottak.

Isley 1996-ban volt kénytelen visszavonulni a koncertezéstõl, miután a cukorbetegségben szenvedõ zenésznél komplikációk léptek fel: szélütést kapott, állandó magas vérnyomás alakult ki nála, majd mindkét lábát amputálni kellett és balkezét sem tudta már használni.

2000-ben polgári perbe keveredett idõsebb testvérei ellen az elhunyt O'Kelly Isley egyik ingatlanjából származó pénz elosztása kapcsán, szintén abban az évben az Isley testvérek pert nyertek plágium miatt Michael Bolton énekes ellen, aki az Isley Brothers egyik 1966-os dalát, a Love Is A Wonderful Thinget "lopta el".