2024.04.20. - Tivadar

Oasis: Time Flies...1994-2009

Oasis: Time Flies...1994-2009
A Time Flies címû kiadvány az Oasis 15 éves zenei pályafutását öleli fel, amely során egymást követõ 7 korongjuk is #1 lett.

1994-ben a Definitely Maybe, 1995-ben a (What's The Story) Morning Glory?, 1997-ben a Be Here Now, 2000-ben a Standing On The Shoulder Of Giants, 2002-ben a Heathen Chemistry, 2005-ben a Don't Believe The Truth és legutoljára 2008-ban a Dig Out Your Soul címû lemezeik kerültek a lemezlisták élére.
A Time Flies 3CD+DVD-s deluxe verzióján pedig az eddig meg nem jelentetett 36 videoklipet (angol és amerikai változatok is), valamint az utolsó Oasis koncert élõ anyagát is megtekinthetjük, illetve meghallgathatjuk (a videoklipek egy önálló DVD-n is napvilágot látnak).

Az Oasis története 1994-ben kezdõdött, amikor mindenfajta megerõltetés nélkül vált a "Supersonic" és a "Shakermaker" örökzöld zenei himnusszá, és rádöbbentette az embereket, hogy itt valami nagy van készülõben. Aztán ott volt a "Live Forever", aminek bizarr klipjében Liam Gallaghert egy székhez kötözve láthatjuk, és izgalommal töltötte el a publikumot, hogy végre valaki érdekes, izgalmas zenét csinál, ráadásul több milliós lemez eladást is produkál.

Mindent figyelembe véve sikerült lázba hozniuk és újraéleszteniük a globális zenei életet. Sikeresen kivívták maguknak a "A legösszerakottabb pop banda a világon" címet is, amely ellen nem is tiltakoztak a tagok. "Nem vagyunk arrogánsak, csak tudjuk, hogy mi vagyunk a legkirályabb banda a világon." - nyilatkozta Noel Gallagher. Testvére, akit csak "Mindenidõk legjobb frontembere" néven emlegettek azt mondta, hogy: "Ketten vagyunk, Elvis meg Én. Nem tudom kettõnk közül ki a jobb." Az Oasises srácok az orránál fogva vezették a közönséget, sokszor felfordulást és káoszt hagyva maguk mögött. "Csak annyit tudok, hogy minden koncertünk teltházas, és valószínûleg még több balhéba fogunk keveredni ezen a turnén..."- nyilatkozta Noel karrierjük elején.

Ez a fajta magabiztosság és ambicionizmus volt az, ami ténylegesen megnyitotta az ajtókat az Oasis elõtt. 1994-ben felléptek a T in the Park nevû fesztiválon, a késõbb legendássá vált Maine Roadon, valamint teltházas koncerteket adtak a Madison Square Gardenben, a Hollywood Bowlban, a Wembley Arénában, Argentinában és szinte az összes létezõ fesztivált megjárták, de ennek ellenére sikerült megtartaniuk hozzáállásukat. Hány más banda mondhatja el még ugyanezt magáról? Kétségtelen, hogy rengeteget köszönhettek annak, hogy sokan tudtak azonosulni a burnage-i fiúk nagyratörõ álmaival, és szorítottak nekik, hogy ezek valósággá váljanak. Nyíltságuk, illetve a Noel és Liam között lévõ testvéri kapcsolat szórakoztatta és elvarázsolta a közönséget. Volt, hogy valódi drámát szolgáltattak a rajongóknak, de hétköznapi oldaluk gyakori megmutatásával is imponáltak a közönségnek.

Ezekután mit is mondhatnánk még minden idõk egyik legjobb rock'n'roll bandájáról? Az Oasis minden szinten szórakoztatott minket. Koncertjeiken több tízezren énekeltek és ugráltak együtt, és pont ez az a hangulat, amit a Time Flies is felidéz. Emlékszel még, hogy kinek a szemébe néztél, amikor elõszõr meghallottad a "Wonderwall" címû dalt? Ki ölelt át a "Don't Look Back In Anger" alatt? Kire sandítottál rá a "Stop Crying Your Heart Out" közben? Kivel pogóztál a "Lyla" gitár riffjeire? Hogyan sikerülthetett ennyire meghatározó együttessé válniuk? Nos erre, válaszoljon Noel: "Az, hogy ilyen sokáig együtt voltunk bizonyítéka a zene iránti imádatunknak. Tényleg a szívünkbõl jött." "Nagyon büszke vagyok mindenre, amit elértünk... imádtam az õrült és a nem túl õrült idõszakokat is." - tette hozzá Liam Gallagher.