2024.03.28. - Gedeon, Johanna

AC/DC - Iron Man 2 (CD+DVD)

AC/DC - Iron Man 2 (CD+DVD)
Hivatalos, AC/DC-stúdiódalokból összepakolt válogatáslemez még sosem készült az elmúlt 35 év során, a mostani csomag tehát ilyen szempontból mérföldkõnek tekinthetõ. Igaz, kis odafigyeléssel akár best of kiadvány is lehetett volna e sajátos filmzenelemez.

A Vasember elsõ zenei anyagából egy, a borító által is hirdetett moziból pedig két nóta került a 15 tételes hanghordozóra, a további 13 AC/DC szerzeménynek viszont nem sok köze van a megfilmesített képregényhõshöz.
A moziban nemrég fellelkesült vájtfülûek hiába keresnek Clash vagy Queen klasszikust, azzal e kiadvány nem szolgál.

Itt van viszont a Vasember elsõ részébõl a legendássá vált gitárriffel büszkélkedõ Back In Black, a 2010-es szélesvásznúból pedig a Shoot To Thrill, és minden idõk talán legismertebb AC/DC-sikere, a Highway To Hell. Kulcsdalok ezek, nem vitás, ráadásul megkapjuk még a szó szerint eget rengetõ Thunderstruckot és a régimódi, mégis magával ragadó Let There Be Rockot is. A további, 1975 és 2008 közötti idõszakból származó 10 tétel azonban jórészt szedett-vedetten összedobált darabok. A dalválasztásban esetleg szerepet játszhatott, hogy a banda mindkét énekese, Bon Scott és Brian Johnson is közel fele-fele arányban szerepel. (A formáció elsõ mikrofonbálványával, Dave Evans-szel mindössze két kislemezt rögzítettek a hetvenes évek elején.)

Ám így is érthetetlen, hogy maradhattak le olyan fontos dalok, mint a You Shook Me All Night Long, a Moneytalks, a Heatseeker, a That’s The Way I Wanna Rock’n’roll, a Hard As A Rock vagy a Big Gun. Na jó, az utolsó tételre van mentség, hiszen az egy másik mozihoz, Az utolsó akcióhõs címû Schwarzenegger-produkcióhoz készült…
A fenti dalok közül azonban így is felfért volna legalább három szerzemény a 63 perces CD-re…

A kiadvány különleges, úgynevezett Deluxe Edition-je hagyományos CD-tok helyett egy keményfedeles, 40 oldalas könyv, melynek oldalai igyekeznek a zenekar és a megfilmesített képregényhõs között egyensúlyozni, ám a mérleg – különösen a kétoldalas összefoglaló-szöveggel együtt – az AC/DC javára billen. Albumborítók, látványos fotók váltják egymást a Vasember 2. fényképeivel. A speciális kiadás azonban nem csak az impozáns tartóval kínál többet a sima változatnál: a kötetben a CD mellett egy DVD is helyet kapott. Ráadásul az utóbbi nem csupán a film kapcsán készült Shoot To Thrill hatásos videóklipjét, illetve az arról szóló werkfilmet tartalmazza, de a CD-n szereplõ további AC/DC-nóták több mint felének mozgóképes változatával is büszkélkedik – ráadásul a sztereó hangsávhoz, ahol csak lehet, valós szélesvásznú képet kapunk.

A Shoot To Thrill videója pazar: egy Buenos Aires-i koncertfelvételt egészítettek ki a filmbõl vett, és jórészt annak elõzetesében is látható jelenetekkel, ám az eredmény tökéletes, profi munka. Egy közel ötperces szösszenet segítségével beleshetünk a forgatásba – itt kiderül, bizony jó néhány közelit külön, közönség nélkül is rögzített a zenekarral régóta dolgozó David Mallet rendezõ. Aztán jön a Highway To Hell Brian Johnson elõadásában: a koncertfelvétel érdekessége, hogy korábbi klipjelenetekkel dobták fel, ám az AC/DC honlapján ugyanez a videó már Vasember 2. részleteivel kiegészülve pörög…
A ’78-as Rock’N’Roll Damnationt a megjelenés évében rögzítették egy Glasgow-i fellépésen, a kornak megfelelõ 4:3-as képaránnyal és természetesen az akkori énekessel, Bon Scott-tal a fõszerepben. (Angus Young teljes iskolás menetfelszerelésében galoppozik, miközben rendületlenül nyúzza a gitárját.)

Egy évvel késõbbi a DVD egyetlen klipje, a 4:3-as képarányú If You Want Blood (You’ve Got It). Ahhoz képest, hogy a korongot 6 éves kortól ajánlják, a „Ha vért akarsz (Megkapod)” videójában egy ügyes trükk segítségével Angus Youngot egy gitárral döfik át…

Látványra egyébként nem csak stúdiókörülmények között, de a színpadon is komoly figyelmet fordítanak az ausztrál rockerek. Ezt példázza a Back In Black 1996-os, szélesvásznú koncertfelvétele is, mely úgy indul, hogy egy gigantikus bulldózer ledönt egy,. a világot jelentõ deszkákra épített épületet.

A ’83-as Guns For Hire Angus gitárszólójával startol, s az öltözékek, a színek és a hagyományos tévé-képaránnyal felidézett látvány a súlyos nyolcvanas évekbe repítenek vissza. Más kérdés, hogy az AC/DC az évek, illetve évtizedek múlásával sem veszített lendületébõl. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a ’91-es Thunderstruck szabadtéri bravúrja, illetve a ’96-os Let There Be Rock parádés elõadása, melyet az eredeti változatnál is jobban tálal Brian Johnson!

A DVD-t záró Hell Ain’t Bad Place To Be érdekessége, hogy egy cirkuszi sátorban rögzített koncertfelvétel, mely korábban kizárólag a Backtracks címet viselõ gigacsomag részeként volt csak elérhetõ.

Igényes csomagolást és gazdag ráadás-DVD-t kapott az AC/DC Iron Man 2. címet viselõ válogatása, mely csak azért nem éri el a maximális pontszámot, mert több kulcsdalt is lefelejtettek róla a készítõk. Lehet, hogy azokat az Iron Man 3. filmzene-lemezre tartogatják?

Tartalom:

CD

01. Shoot To Thrill
02. Rock’N’Roll Damnation
03. Guns For Hire
04. Cold Hearted Man
05. Back In Black
06. Thunderstruck
07. If You Want Blood (You’ve Got It)
08. Evil Walks
09. T.N.T.
10. Hell Ain’t Bad Place To Be
11. Have A Drink On Me
12. The Razors Edge
13. Let There Be Rock
14. War Machine
15. Highway To Hell

DVD

01. Shoot To Thrill (Iron Man 2 Video)
02. Így készült a Shoot To Thrill
03. Highway To Hell (Koncertfelvétel, 2009, Buenos Aires, River Plate Stadium)
04. Rock’N’Roll Damnation (Koncertfelvétel, 1978, Glasgow, Apollo Theatre)
05. If You Want Blood (You’ve Got It) (Promóciós klip, 1979)
06. Back In Black (Koncertfelvétel, 1996, Madrid, Plaza De Toros De Las Ventas)
07. Guns For Hire (Koncertfelvétel, 1983, Detroit, Joe Louis Arena)
08. Thunderstruck (Koncerfelvétel, 1991, Leicestershire, Donington Park)
09. Let There Be Rock (Koncertfelvétel, 1996, Madrid, Plaza De Toros De Las Ventas)
10. Hell Ain’t Bad Place To Be (Koncertfelvétel, 2003, München, Circus Krone)