2024.04.16. - Csongor

Paul Young, Kim Wilde, Boy George és mások Budapesten

A nyolcvanas években nagy népszerûségnek örvendõ brit popelõadók egész sora ad koncertet október 2-án a Papp László Budapest Sportarénában: a fellépõk között lesz Paul Young, Kim Wilde, Boy George, Rick Astley és Nik Kershaw.
A mintegy három órásra tervezett, Here and Now (Itt és most)címû show 2001-ben indult útjára és azóta is sikeres a világ minden táján - tájékoztatták a szervezõk hétfõn az MTI-t. A mûsorban minden fellépõ csak a legnagyobb, legismertebb slágereit adja elõ. Számos elõadó csak e turné miatt állt újra színpadra.

Az 54 éves brit Paul Young talán minden idõk legfeketébb hangú fehér soul/popénekese. Legnagyobb sikerét az 1985-ben kiadott The Secret of Association címû albumával érte el, amelyen olyan slágerek szerepeltek, mint az Everytime You Go Away, az I'm Gonna Tear Your Playhouse Down vagy az Everything Must Change. Paul Young sikeres volt a Mike and the Mechanics-ban, a Genesis-tag Mike Rutherford által alapított projektben is. Huszonkét évvel ezelõtt, 1988. szeptember 6-án fellépett a The Human Rights Now! turné budapesti állomásán a Népstadionban, akkor olyan sztárok társaságában, mint Sting, Peter Gabriel, Bruce Springsteen vagy Tracy Chapman.

Az idén 50 éves londoni Kim Wilde a mainstream pop egyik legüdébb színfoltja volt a nyolcvanas évek elsõ felében. A szõke énekesnõ legnagyobb sikere a Kids In America (a második helyig jutott a brit listán) és a You Keep Me Hangin' On volt. Hosszú évek után 2006-ban tért vissza mérsékelten sikeres Never Say Never címû albumával.

A nemiségi szereppel elõszeretettel játszó Boy George a popot a soullal vegyítõ, szintén londoni Culture Club nevû formáció frontembereként volt elképesztõen sikeres a nyolcvanas évek közepéig. Karma Chameleon címû, listavezetõ dalukat éjjel-nappal játszották a rádiók, a klipet a televíziók, de a Do You Really Want To Hurt Me szintén nagyon népszerû volt. A most 49 éves Boy George-ról az elmúlt években sok ellentmondásos hírt lehetett olvasni, a hangja viszont ma is a régi.

Rick Astley a Stock-Aitken-Waterman sztárgyár "terméke" volt. A kiváló brit énekes - 44 évével a Here and Now show legfiatalabb elõadója - a nyolcvanas évek második felében jelentette meg két sikeres albumát és olyan táncos dalok fûzõdnek a nevéhez, mint a Never Gonna Give You Up, a Whenever You Need Somebody vagy a Together Forever.

A bristoli születésû Nick Kershaw saját szerzeményû, fülbemászó dalaival aratott sikereket a nyolcvanas években, de róla is ritkán lehetett hallani azóta. A szintipopot akkoriban meghatározó, ma 52 éves énekes legemlékezetesebb slágere a Don Quixote és a Wouldn't It Be Good volt.

Az öt elõadó együtt több mint 130 millió lemezt adott el, nevükhöz több mint 50 Top10-es sláger kötõdik.

Az elsõ országos turné 2001 novemberében volt, akkor Paul Young, Kim Wilde, a Curiosity Killed The Cat, Nick Heyward, a Heaven 17, a T'Pau és a Go West szereplésével. Abban az évben hét arénában összesen több mint 60 ezer ember elõtt játszottak. Ezt számos koncert követte az Egyesült Királyságban, majd Ausztráliában, Japánban, a Távol-Keleten és Európában.