2024.04.19. - Emma

VOLT fesztivál: az Air, Dub Fx és Tiga is fellép

A francia elektronikus zene legfontosabb együttese, az Air is fellép az idei VOLT fesztiválon, de június 30. és július 3. között ott lesz Sopronban Dub Fx, a világ leghíresebb utcazenésze, és visszatér Tiga, a kanadai elektro-szupersztár is.
Az Air, Nicolas Godin és Jean-Benoit Dunckel duója 1995-ben állt össze Párizsban. Debütáló albumuk, a Moon Safari 1998-ban jelent meg; ezen a lemezen találhatóak azok a slágerek, amelyek világszerte ismerté tették õket: a Sexy Boy, vagy a Kelly Watch The Stars a világ több pontján óriási siker lett, a Music Television csatornán pedig gyorsan népszerûek lettek az ezekhez készült klipek.

Azóta kiadott albumaikkal (Premiers Symptomes, 10,000 Hz Legend, Talkie Walkie, Pocket Symphony, végül a tavaly megjelent Love 2) sikerült tökéletesíteniük a rájuk jellemzõ álomszerû, éteri zenei világot, amely az 1970-es évek szintetizátoros elõadóiból (Jean-Michel Jarre, Vangelis), valamint a pszichedelikus rock stílusjegyeibõl táplálkozik. Az Air tavaly decemberben a budapesti Petõfi Csarnokban is fellépett.

A világ leghíresebb utcai muzsikusaként számon tartott Dub Fx a YouTube videómegosztó oldalon lett világsztár, dalait sokmillióan megnéztek-meghallgatták már a világhálón. A VOLT fesztiválon július 3-án szombaton éjjel fog fellépni egyedülálló produkciójával.

Az észak-amerikai klubkultúrát a kilencvenes években megreformáló elektro dj, Tiga Sopronban is pakolja majd a lemezeket. Az elektro, az acid és a tech house vonalon mozgó Tiga a kétezres években a Scissor Sistersnek, a Felix da Housecatnek, Nellynek, Mobynak, az LCD Soundsystemnek és a Depeche Mode-nak is készített sikeres mixet. A DJ Kicks albumok állandó remixere négy évvel ezelõtt adta ki bemutatkozó albumát Sexor címmel, ezért 2006-ben megkapta hazája, Kanada legnagyobb könnyûzenei elismerését, a Juno-díjat.

Az idei VOLT eddigi programjában már korábban ismertté vált nevek közé tartozik a Massive Attack, a Prodigy, Billy Idol, Andy C, a Kruder & Dorfmeister páros, a Parov Stelar Band, Haydamaky, az N&SK, a hazaiak közül Ákos, a Quimby, az Omega és a Tankcsapda.