2024.04.24. - György

Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry

Bryan Ferry: The Best Of Bryan Ferry
A kellemes hangú és szomorú tekintetû mûvész hullámzó dalkínálata az elektromos gitár-riffes daraboktól a lírai tételeken át a szvinges megoldásig sokszínû palettával bír. A dögösebb darabok, mint az angol slágerlistán negyedik helyig jutó Let’s Stick Together vagy a top 10-es A Hard Rain’s A-Gonna Fall, illetve a This Is Tomorrow a hetvenes évekbõl valók, de ebben az idõszakban született a kevésbé nyerõ, rockdiszkós hangzású Tokyo Joe is.
Bár a mûvész hét évig hanyagolta szólókarrierjét, a ’85-ös visszatérés minden korábbinál jobban sikerült. A Boys and Girls album elsõ lett a szigetországban, a róla elsõként kimásolt Slave To Love egy sor Hollywood-i filmben kapott helyet a 9 és 1/2 héttõl kezdve a Keserû mézen át a Bûvöleten keresztül Az 50 elsõ randiig.

Míg a Don’t Stop Music és a Windswept unalmasak, addig a Limbóban és a Don’t Want To Know-ban van valami magával ragadó, a feldolgozás-kedvenc I Put A Spell On You meg amúgy is jól áll Bryan Ferry-nek. Nincs baj a szvinges The Way Look Tonight-tal, a folkos The Times They Are A-Changin’ és külön öröm a két korábban kiadatlan ráadás, a Drifters-féle I Don’t Want To Go On Without You és A Fool For Love leglazább (egy zongorás és egy gitáros kíséretû verziója.

Bár a CD-rõl nagyon hiányzik az egykori nõi énekhármas, a Shirelles Will You Love Me Tomorrow slágerének feldolgozása és a Legenda címû Tom Cruise-mozihoz készült Is Your Love Strong Enough, legalább a DVD-n szerepelnek e felvételek. Elõbbiben ráadásul Anne-Nicole Smith domborít a magyar származású direktor, Pedro Romhanyi utasításainak megfelelõen, utóbbiban pedig kapunk egy sor filmrészletet. Igaz, a videók többsége unalmas és fantáziátlan, de ez érthetõ is, hiszen a hetvenes években még nem volt ipara e filmes mûfajnak. Így az elsõ darabok közül a Let’s Stick Together és a The Price Of Love csupán azzal emelkednek ki, hogy a kor szupermodellje, s nem utolsó sorban Bryan Ferry akkora kedvese, Jerry Hall lejt bennük. Szintén üdítõ látvány a ’87-es Kiss and Tell-ben a kor diszkóvilágából ismert Mandy Smith feltûnése, míg a késõbbi, erõs színszûrõkkel operáló Your Painted Smile és a csillogó/aranyos, szinte minden képét keretbe foglaló Don’t Want To Know más értelemben ragadja meg a nézõ tekintetét.

A DVD utolsó három tétele élõ felvétel: a The Way Look Tonight-ot Párizsban örökítették meg, a Goddess Of Love az angol Parkinson Show-ban ment 2002-ben, míg a Simply Red által is feldolgozott Bob Dylan-szerzemény, a Positively 4th Street két és fél éve csendült fel a BBC mûsorán.

Érdekes, sok hallgatás után érvényesülõ összeállítást kínál Bryan Ferry. Bár több kulcsdal hiányzik a CD-rõl, ezeket némileg kompenzálja a DVD-n való feltûnés. Jó pont jár azért, hogy mindkét hordozóra jutott ritkaságokból, ám a végeredmény – az igyekezetet értékelõ jóindulattal együtt is – csak négyes alá.

Tracklista:
CD
1. A Hard Rain’s A-Gonna Fall
2. The ’In’ Crowd
3. Smoke Gets In Your Eyes
4. You Go To My Head
5. Let’s Stick Together
6. The Price Of Love
7. This Is Tomorrow
8. Tokyo Joe
9. Can’t Let Go
10. Slave To Love
11. Don’t Stop The Dance
12. Windswept
13. Limbo
14. Kiss And Tell
15. I Put A Spell On You
16. Don’t Want To Know
17 The Way Look Tonight
18. Goddess Of Love
19. The Times They Are A-Changin’
20. I Don’t Want To Go On With You
21. A Fool For Love (alternatív változat)

DVD
1. A hard Rain’s A-Gonna Fall
2. These Foolish Thing
3. Smoke Gets In Your Eyes (The Twiggy Show, 1974)
4. You Go To My Head
5. Let’s Stick Together
6. The Price Of Love
7. This Is Tomorrow
8. Tokyo Joe
9. What Goes On
10. Slave To Love
11. Don’t Stop The Dance
12. Windswept
13. Is Your Love Strong Enough
14. The Right Stuff
15. Kiss And Tell
16. Limbo
17. I Put A Spell On You
18. Will You Love Me Tomorrow
19. The Girl Of My Best Friend
20. Your Painted Smile
21. Mamouna
22. Don’t Want To Know
23. The Way You Look Tonight (Live In Paris At Le Grand Rex)
24. Goddess Of Love (Parkinson, 2002)
25. Positively 4th Street (The Culture Show, 2007)