2024.04.25. - Márk

OMD: Messages (Greatest Hits)

OMD: Messages (Greatest Hits)
Elõbb készített szintipop-lemezt Andy McCluskey csapata, mint a mûfaj többi szigetországbeli formációja a New Ordertõl kezdve a Depeche Mode-on és a Pet Shop Boys-on keresztül az Erasure-ig. Igaz, az OMD elõbb is hagyta abba a sorlemez-kiadást, melynek utolsó darabja a Universal volt, 1996-ban. Összegezni így is volt mibõl, a mostani CD+DVD-pakk bõ háromórányi szórakozást tartogat a Orchestral Manoeuvers In The Dark kedvelõinek.
A repertoárban nagy valószínûséggel mindenki talál kedvére való darabot és olyan szerzeményt is, amit legszívesebben soha többet nem hallgatna meg. Sokaknak a szintizene mágusainak korai darabjai közt emlegetett Maid Of Orleans, másoknak a Depeche Mode-ra emlékeztetõ Sailing On The Seven Seas, illetve a Pet Shop Boys stílusára hajazó Pandora’s Box a nagy kedvence, de a Walking On The Milky Way-re is sokan esküsznek. Kétségtelen, a kísérletezõtõl a középszerûn át a tuti befutókig szinte mindennel találkozhatunk az OMD repertoárjában – majdhogynem évjárattól függetlenül. Hiszen amennyire populáris a korai idõszakból való Enola Gay, annyira meglepõnek, sõt megkockáztatom, mai füllel idegesítõnek hat a Messages. Ha nem is ekkora, de érezhetõen nagy a különbség ’84-es Locomotion és a So In Love között – utóbbi refrénje a Pharao formáció Temple Of Love címû dalát is megihlette. A lemezkészítõ idõszak végérõl pedig érdemes összevetni az enyhén középszerû Barry White-féle Dream Of Me (Based On Love’s Theme) címû feldolgozást a zseniális Walking On The Milky Way-jel, hogy igazoljuk a fenti kijelentést!

Az OMD-dalokat egyébként érdemes többször is meghallgatni, mert több elõadó nemcsak rájuk volt hatással, de az õ zenéjük is hihetetlenül sokakat ösztönzött, s öröm felfedezni azokat a részleteket, amikrõl jóval késõbb sikerré vált nóták jutnak a ember eszébe.

A CD mellé csomagolt DVD szerencsére nem csupán szimbolikus, alaposan megpakolták. Nemcsak a hanghordozón szereplõ nóták videója, de az összes klipdal helyet kapott, megfejelve a Top Of The Pops címû mûsorban elõadott Joan Of Arc felvételével. A sztereó hangú, 4:3-as, illetve letterbox képformátumú felvételeknek köszönhetõen bepillantást nyerhetünk a videóklip fejlõdésének történetébe. Van itt minden: a zenekart bemutató és az adott dal tartalmát szemléltetõ montázsoktól (pl.: Electricity) a videótechnika kezdetleges, majd egyre profibb trükkjeit (Enola Gay, Dream Of Me) felvonultató darabokon át a történetmesélõs (Hold You), a koncertezõs (Call My Name) mutatványokon keresztül a látványos, illetve szürreális (Stand Above Me, Walking On The Milky Way) megoldásokig. S ugyanúgy bosszankodhatunk a zene után látványban is Depeche Mode-ot megidézõ Sailing On The Seven Seas miatt, ahogy elismerõen bólinthatunk a Pandora’s Box kapcsán – a dal ugyanis az azonos címû némafilm, illetve annak Louise Brooks nevû fõszereplõje kapcsán született, melybõl az egyik legjobb OMD klip is idéz.

Audio és vizuális szempontból is képes megmosolyogtató, illetve elismerést kiváltó pillanatokat szerezni az OMD. A két kulcsfigura, Andy McCluskey és Paul Humphreys új dalokkal még nem, számos koncerttel viszont az utóbbi idõben is megörvendeztették rajongóikat, akiknek a számát csak növelheti e kétkorongos összesítés.


Tracklista:
CD
1. Messages
2. Electricity
3. Enola Gay
4. Souvenir
5. Joan Of Arc
6. Maid Of Orleans
7. Genetic Engineering
8. Telegraph
9. Locomotion
10. Talking Loud And Clear
11. Tesla Girls
12. So In Love
13. Secret
14. If You Leave
15. (Forever) Live And Die
16. Dreaming
17. Sailing On The Seven Seas
18. Pandora’s Box
19. Dream Of Me (Based On Love’s Theme)
20. Walking On The Milky Way

DVD
1. Electricity
2. Red Frame/White Light
3. Messages
4. Enola Gay
5. Souvenir
6. Joan Of Arc (a Top Of The Pops mûsorból)
7. Maid Of Orleans
8. Genetic Engineering
9. Telegraph
10. Locomotion
11. Talking Loud And Clear
12. Tesla Girls
13. Never Turn Away
14. So In Love
15. Secret
16. La Femme Accident
17. Hold YOu
18. If You Leave
19. (Forever) Live And Die
20. We Love You
21. Shame
22. Dreaming
23. Sailing On The Seven Seas
24. Pandora’s Box
25. Then You Turn Away
26. Call My Name
27. Stand Above Me
28. Dream Of Me (Based On Love’s Theme)
29. Everyday
30. Walking On The Milky Way
31. Universal