2024.04.24. - György

Ricky Martin: 17

Ricky Martin: 17
Bár a latin és európai nyelvterületen egyaránt sikeres Ricky Martin 2005 óta nem készített sorlemezt, „Mr. Csípõrisza” az elmúlt négy év során sem hanyagolta rajongóit. Egy visszafogott, kifejezetten akusztikus hangszerekre hangolt, illetve egy fergeteges színpadi koncertanyag után kényelmesen hátradõlve válogatott fõként spanyol nyelvû dalaiból.
A 17 címû gyûjtemény tökéletesen kiegészíti a 2001-es The Best Of Ricky Martin feliratú összegzést – melynek csupán két teljesen közös pontja van: a dalos esetében megkerülhetetlen María spangol verziója és a Christina Aguilerával felvett Nobody Wants To Be Lonely. (A Livin’ La Vida Loca és a She’s All I Ever Had ezúttal spanyolul, a The Cup Of Life pedig két nyelven szól.)

Ráadásul mindkét korongon egy koncertfelvétel, három közös dal és négy-négy remix szerepel. Kicsit sok a véletlen egybeesés…

A mostani csokor természetesen a két válogatás közötti idõkben készült slágerekbõl is csemegéz: a csodaszép Tal vez mellett az MTV Unplugged-koncerten rögzített Tu Recuerdo is helyet kapott, míg a tánckedvelõk a dögös Dejate llevar, vagyis az It’s Alright latin nyelvû megoldásának és az alapjáraton is pörgõs I Don’t Care még bulisabb remixére rophatják.
Bár hiányzik a CD-rõl a hazai rádiók által egykor méltatlanul kezelt Jaleo és Juramento is, a különleges kiadvány DVD-je – több-kevesebb sikerrel – igyekszik pótolni mindazt, amire a hanghordozó tárolókapacitása miatt már nem volt lehetõség felpakolni.

A 4:3-as, illetve letterbox képpel és sztereó hanggal szerelt korongon annak ellenére is csak 17+1 klip sorakozik, hogy az elõadó videográfiája ennél sokkal gazdagabb! Bár a DVD-n bõven elfért volna ennél több videó is (például az extraként jegyzett 2003-as és 2005-ös nagylemezek promóanyagai, a harmincképes fotógaléria és a diszkográfia helyett) valamiért nem akarták nagyon túllépni a címben is jelzett 17-et. Ugyan a CD-n szereplõ felvételek eredeti verzióihoz – egy kivétellel – mindhez készült zenés kisfilm, a két dallista mégis különbözik. Hiába keressük a Christina Aguilerával forgatott Nobody Wants To Be Lonely-t, annak csak a spanyol változata, a Solo quiero amarte látható – az énekesnõ nélkül, de lemaradt az MTV Unplugged-on rögzített Tu recuerdo duett is La Marival. Van viszont She Bangs és Loaded az angolt elõnyben részesítõknek, s képpel együtt hallható a Jaleo meg a Juramento is. A María klipje viszont nem a feltüntetett spangol, hanem spanyol verzióban került a DVD-re. A hangulatvideók közül kitûnik a La copa de la vida focit és koncertet ötvözõ klipje, a tûzcsap-kidöntéssel startoló Livin’ la vida loca és a szó szerint falrengetõ Déjate llevar.

Remek összegzéssel rukkolt elõ a latin dalos, mely szinte kivétel nélkül azokat a kulcsnótákat hozza, melyek a The Best of Ricky Martin válogatáson (még) nem szerepeltek. A DVD-ért külön piros pont, hiszen közel nyolcvanpercnyi klipgyûjteményben nézhetjük meg, hogyan váltogatták az énekes imázsát és frizuráját a hozzáértõk (a Fuego de noche, nieve de díában félhosszú hajjal és szakállal, a Que diá es hoyban kifejezetten hosszú sörénnyel látható), s miféle álomvilágot alkottak olykor a rendezõk a zeneszámok és szövegek hatására.


Tracklista
CD
1. Fuego contra fuego
2. El amor de mi vida
3. Que día es hoy (Self Control) (Remix)
4. Te extraño, te olvido, te amo
5. María (Pablo Flores Spanglish Radio Edit)
6. Vuelve
7. La copa de la vida (Spanglish Version)
8. La bomba (remix)
9. Livin’ la vida loca
10. Bella (She’s All I Ever Had)
11. Nobody Wants To Be Lonely feat. Christina Aguilera
12. Tal vez
13. Asignatura pendiente
14. Y todo queda en nada
15. I Don’t Care (Ralphi & Craig’s Club Radio Edit) feat. Fat Joe & Amerie
16. Déjate llevar (It’s Alright)
17. Tu Recuerdo (Live) feat. La Mari

DVD
1. Te extraño, te olvido, te amo
2. María (Remix Spanglish Version)
3. Fuega de noche, nieve de día
4. Vuelve
5. La copa de la vida (Spanglish Version)
6. La bomba
7. Livin’ la vida loca
8. Bella (She’s All I Ever Had)
9. She Bangs
10. Loaded
11. Solo quiero amarte
12. Tal vez
13. Jaleo
14. Y todo queda en nada
15. Juramento
16. Que más da (I Don’t Care) feat. Fat Joe & Amerie
17.Déjate llevar (It’s Alright)
+
Life album – promófilm
Almas del silencio album – a kulisszák mögött
Fotógaléria
Diszkográfia
Ráadásklip: Que día es hoy (Self Control) (Remix)