2024.04.20. - Tivadar

Madonna: Celebration (DVD)

Madonna: Celebration (DVD)
Minden korábbinál átfogóbb a pop nagyasszonyának legújabb klipcsomagja, mely 1983-tól 2009-ig veszi sorba a (zenei) stílusváltásban jártas mûvésznõ videóit a Burning Uptól a címadó Celebrationig. Bár a 16:9-es rövid zenésfilmek nem anamorfikusan pompáznak, csupán letterbox formában kaptak helyet a szélesképernyõs megjelenítõk közepén, minden oldalról fekete keretbe foglalva, a képélességgel, a színekkel és a kontraszttal minden rendben. Érdemes egy pillantást vetni a Take A Bow barnás színeire, a Rain kékjeire vagy a Music csillogó aranyára!
Persze mindez elhalványulna, ha nem szólna úgy az cucc, ahogy kell! Nem véletlenül matricázták a tokra büszkén: remasterizált anyag! Nem csak a látványra, de a hangra is komoly figyelmet fordítottak. A tiszta sztereó mellé térhatású Dolby Digital 5.1-es keverést is kapott a három és félórás anyag!
Mindezek után lássuk, mi mindent kapunk (és mi mindent nem…)!

A Madonnára csak az ABBA-kölcsön kapcsán felfigyelt ifjak elismeréssel nyugtázhatják, nem csak táncos, retrómagnós Hung Up videója kapott helyet a csomagban, de a folytatásnak szánt Sorry sem hiányzik, nem beszélve a parkour-nak hódoló, eszement utcai ugrálókat felvonultató Jumpról! A Timbaland-védjegyeket magukon viselõ 4 Minutes és Miles Away lassan lejárt lemez-kategóriás darabok, mivel 2009 õszén már a Paul Oakenfolddal közösen tetõ alá hozott Celebration diktálja az új divatot.

Mindezek mellett a Music Televisionön felnõtt generáció örömmel fedezi fel az olyan, egykor TÉNYLEG agyonjátszott darabokat, mint az oroszlános, Velencében forgatott Like A Virgin, a képi világában is latinos La Isla Bonita, a vallási provokációnak tartott Like A Prayer. Vagy a sajátos tánccal bíró, stílusos Vogue, a sellõpasikat felvonultató Cherish, illetve a Hetedik címû kultmozi sztárrendezõje, David Fincher által dirigált Express Yourself.

Apropó mozi! Megdöbbentõ, hogy hány filmben szerepel Madonna-nóta, melyet a videókban a mozikból kiragadott jelenetek, színészek vagy utalások hangsúlyoznak. (Az viszont gáz, hogy több után is kiírják: kapható DVD-n és BD-n...)

A Crazy For You a Megõrülök érted címû filmben hangzott el, a Kétségbeesve keresem Susant az Into The Groove népszerûségéhez járult hozzá, míg a Lõtávolban címû filmben (fõszerepben Madonna elsõ férje, Sean Penn!) a Live To Tell hangzott el. Szerepel még a Ki ez a lány? címadója (Who’s That Girl), a Tanulj, Tinó!-ban helyet kapó I’ll Remember, az Austin Powers 2-t erõsítõ, Beautiful Stranger, A második legjobb dolog kulcsfeldolgozása, az American Pie és persze a James Bond: Halj meg máskor! (Die Another Day) fõcímdala. Utóbbi érdekessége, hogy a filmbõl egyetlen jelenetet sem kapunk, de festményen megjelenik Pierce Brosnan és feltûnik egy sor korábbi James Bond-utalás!

Nagy hiány viszont, hogy az Evita címû musical-mozi három klipjébõl egyet sem kapunk… Szintén kár keresni a koncertfelvételeken/fellépéseken alapuló klipeket (pl.: Dress You Up, Holiday, Bye Bye Baby, Hey You), az egyetlen kivétel a Miles Away. A fontos darabok közül pedig nincs American Life, Nothing Really Matters, Fever, This Used To Be My Playground, Dear Jessie, sem a vágás nélküli Love Don’t Live Here Anymore, illetve a Christopher Walkennel forgatott Bad Girl.

A botrányhõsnõként is dobogós Madonna ugyan nagy vihart kavart a Like A Prayer videóval, melyben stigmák és lángoló keresztek borzolták a kedélyeket. Más kérdés, hogy a kiragadott jeleneteket könnyû volt félremagyarázni, melyek az elmesélt történetbe beillesztve egész más értelmet nyernek. Szexi, illetve erotikától túlfûtött képsorok ugyan több helyen is szerepelnek, sõt, két klip kifejezetten cenzúrázott változatban szerepel. Ám hiába vannak kitakarva a fedetlen nõi mellek, a Justify My Love-ban így is izzik a levegõ, az Erotica pedig kifejezetten bizarr és perverz videó.

Furcsa, hogy nem sikerült félszázra felkerekíteni a 2 DVD-n terpeszkedõ, három és félórás játékidejû Celebration klipgyûjtemény tartalmát. Kár, hogy a 16:9-es klipek letterbox formában szerepelnek, s néhány videó valóban hiányzik, a többség, illetve a legfontosabbak itt vannak! Ráadásul feljavított kép- és hangminõségben, utóbbi esetében pedig a sztereó mellé Dolby Digital 5.1-es térhatású keverést is kapunk! Ötös!

Tracklista:
1. DVD
1. Burning Up
2. Lucky Star
3. Borderline
4. Like A Virgin
5. Material Girl
6. Crazy For You
7. Into The Groove
8. Live To Tell
9. Papa Don’t Preach
10. True Blue
11. Open Your Heart
12. La Isla Bonita
13. Who’s That Girl
14. Like A Prayer
15. Express Yourself
16. Cherish
17. Vogue
18. Justify My Love
19. Erotica
20. Deeper and Deeper
21. Rain
22. I’ll Remember

2. DVD
1. Secret
2. Take A Bow
3. Bedtime Story
4. Human Nature
5. I Want You
6. You’ll See
7. Frozen
8. Ray Of Light
9. The Power Of Good-Bye
10. Beautiful Stranger
11. American Pie
12. Music
13. Don’t Tell Me
14. What It Feels Like For A Girl
15. Die Another Day
16. Hollywood
17. Love Profusion
18. Hung Up
19. Sorry
20. Get Together
21. Jump
22. 4 Minutes
23. Give It 2 Me
24. Miles Away
25. Celebration