2024.04.19. - Emma

Tina Turner: Tina Live

Tina Turner: Tina Live
Egy hölgynek nem illik a korát firtatni, de a tavaly októbertõl idén májusig turnézott Tina Turnernél muszáj megemlíteni: 1939. november 26-án született. A Rocknagyi korát – túlzás nélkül – meghazudtoló, gigantikus produkciójáról nem csak a nézõk élménybeszámolói, de ez a Hollandiában készült, döbbenetes erejû koncertfelvétel is tanúskodik. A Tina Live csomag DVD-jén a teljes, bõ kétórás koncertet, a mellé készített CD-n pedig annak esszenciáját találjuk.
A Tina Live kép- és hanghordozója gyönyörûen animált színpadkép-menüvel fogadja a nézõt, ám a rutinosak óvatosak: a csili-vili nyitánytól ugyanis nem egyszer elmaradt már a fõmûsor varázsa. Ezúttal viszont nem csupán a közelébe ér, de David Mallet rendezõ tálalása felül is múlja a hangulatos indítóképet, ahol a start mellett dalválasztással és audio-beállítással bíbelõdhetünk. Utóbbi Dolby Digital 2.0 és 5.1, illetve dts 5.1-es opciókkal bír, de bármelyiket is választjuk, minõségi hangzást kapunk a döbbenetesen magával ragadó kép mellé. Fantasztikusan erõs színek, döbbenetes fények és tûéles, anamorfikus szélesvásznú kép vágódik a nézõ arcába: káprázatos az anyag. Ráadásul az audiovizuális orgia nem a 69 esztendõs elõadó hiányosságait palástolja, hanem szolgálja az energiától szétrobbanó szupersztár elõadását. Tina ugyanis nem csak énekel, de simán beugrik táncoslányai közé, akik az unokái lehetnének, és nem csak megénekelteti, de szabályosan felrázza a nézõket!

A mûvésznõ fellépõ ruha-váltása alatt egy ötletes közjátéknak lehetünk tanúi. Egy rajongó feljut a színpadra, és akrobatamutatványokkal cselezi ki az õt üldözõ biztonságiakat. Természetesen nem malõrrõl van szó, a látványos betét a show része.

Az eddig feketében feszítõ díva a szétnyíló LED-fal mögül combig hasított vörösben lép elõ: a Tommy címû rockoperafilmben negyven éve elõadott Acid Queen most is tûzbe hozza az izzó szemû nézõk sokaságát, akik a Grammy-díjas What’s Love Got To Do With It ráadásában énektudásukat is megmutathatják. Mi is jöhetne ezután, mint a Dire Straits kulcsfigurája, a magyar származású Mark Knopfler jegyezte Private Dancer?!

Az újabb közjáték táncos-harcosai mintha a Mad Max III.-ból léptek volna elõ, s ez nem véletlen utalás, hiszen a Mel Gibson-mozi legnagyobb slágerét, a We Don’t Need Another Herót a filmbõl ismerõs öltözékben és parókában adja elõ a Rocknagyi. Majd elmaradhatatlan lassú blokkjában Beatlest és Al Greent idéz, s az Undercover Agent For The Blues-zal és az I Can’t Stand The Rainnel búcsúzik az üldögélõs résztõl. A felpattanáshoz egy kétdalos Rolling Stones-egyveleg ad új lendületet.

Az elsötétülõ színpaddal újabb mûfaj- és öltözékváltásnak lehetünk tanúi. A Flamenco-közjátékba csempészett James Bond-motívumok stílusosan felvezetik a Goldeneye címû telitalálatot, azért viszont külön jó pont jár, hogy a Wildest Dreams turnén bevetett „Aranyszem” díszlet ismét színpadra került!

S ha már elõzõ koncert szóba került: a Robert Palmer-féle Addicted To Love a ’86-os Tina-turné egyik specialitása volt, de ezúttal is helyet kap a repertoárban. A kihagyhatatlan The Best mintha az énekesnõ utolsó energiatartalékait mozgósítaná, pedig másfél óra pörgés után is van még tûz a hatvankilenc éves sztárban! Ezt bizonyítja az elsõ Grammy-díjat hozó dinamikus Proud Mary majd’ tízperces fergetege, de még ezzel sincs vége a show-nak! Sõt, a Nutbush City Limits alatt daru emeli a mûvésznõt rajongói fölé, aki még egyszer utoljára megénekelteti a mintegy negyvenezres tömeget, melytõl a visszafogott Be Tender With My Baby-vel búcsúzik.

Kirobbanóan energikus bulit kapunk – a közönség bevágása nem csupán kötelezõ elem: a Tinával kortól és nemtõl függetlenül együtt éneklõk, a belõle energiát nyerõk, az általa elbûvöltek látványa legalább annyira magával ragadó, mint a színpadi látványelemek és vizuális hangulatfokozók!

A CD-re a mûsor esszenciáját préselték a készítõk – a 15 tétel így is maximálisan kihasználja a hanghordozó adta lehetõségeket. A válogatás a legdögösebb (River Deep Mountain High, Nutbush City Limits) és legismertebb dalokra (What’s Love Got To Do With It, The Best, Goldeneye, We Don’t Need Another Hero) fókuszál, ügyesen megtöltve a hetvenöt perces mûsoridõt.

Lehet hiányokat keresni (Disco Inferno, Whatever You Want, On Silent Wings, Missing You, When The Heartache Is Over), hiszen az 1995 utáni idõszakból gyakorlatilag semmit nem kapunk, de nem érdemes: Tina Turner magával ragadó mûsora így is lélegzetelállító, erõt adó és tökéletes.


Tracklista
DVD
1. Introduction Music
2. Steamy Windows
3. Typical Male
4. River Deep Mountain High
5. What You Get Is What You See
6. Better Be Good To Me
7. Ninja Chase (közjáték)
8. The Acid Queen
9. What’s Love Got To Do With It
10. What’s Love Got To Do With It (Ráadás a közönséggel)
11. Private Dancer
12. Weapons Sequence (közjáték)
13. We Don’t Need Another Hero
14. Help!
15. Let’s Stay Together
16. Undercover Agent For The Blues
17. I Can’t Stand The Rain
18. Jumpin’ Jack Flash
19. It’s Only Rock’N’Roll (But I Like It) feat.: Lisa Fischer
20. Flamenco/009 Encounter (közjáték)
21. Goldeneye
22. Addicted To Love
23. The Best
24. Proud Mary
25. Nutbush City Limits
26. Be Tender With My Baby

CD
1. Steamy Windows
2. River Deep Mountain High
3. What You Get Is What You See
4. Better Be Good To Me
5. What’s Love Got To Do With It
6. Private Dancer
7. We Don’t Need Another Hero
8. Let’s Stay Together
9. Jumpin’ Jack Flash
10. It’s Only Rock’N’Roll (But I Like It) feat.: Lisa Fischer
11. Goldeneye
12. Addicted To Love
13. The Best
14. Proud Mary
15. Nutbush City Limits