2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Erasure: The Innocents

Erasure: The Innocents
Hogy mekkora sikert hozott a duónak a ’88-as The Innocents album, mi sem bizonyítja jobban, minthogy elsõ négy dala kislemezen, illetve EP-n is megjelent. Ráadásul az A Little Respect, a Ship Of Fools és a Chains Of Love olyan kulcsdalok, melyek az eddig DVD-n kiadott Erasure-koncertek mindegyikén helyet kaptak a ’92-es teátrális elõadástól kezdve a 2002-es karácsonyi fellépésen és az egy évvel késõbbi kölni bulin át a Nashville-ben felvett akusztikus show-n keresztül a tavalyi Royal Albert Hall-produkcióig. (A Phantom Bride-ot megkésve bár, de mégsem feledve idén pakolták EP-re.)
Bár a The Innocents album elsõ fele kapott csak igazán hangsúlyt az elémúlt évtizedekben, a folytatásra sem lehet panasz. Egyaránt nagyszerû a gospeles Yahoo! és a reneszánsz-hangulatú Witch In The Ditch. A korongot záró két remix közül a When I Needed You a lírai, az egykori Ike&Tina-sláger, a River Deep Mountain High hétperces feldolgozása pedig a bulizós muzsikát kedvelõknek dobogtatja meg a szívét.

A szintén tizenhárom felvételt felvonultató ráadás-CD csemegék sorával bír: remixek, B-oldalas ritkaságok és koncertfelvételek töltik ki az egyórás játékidõt.

Míg a River Deep Mountain High 7”-es verziója az albumon szereplõ Private Dance Mix frappáns, lényegre törõ megoldása, addig a Ship Of Fools majd nyolcperces hosszú változata az eredeti kellemesen terjengõs tálalása. A When I Needed You hivatalos és a nagylemezre felkerült Melancholic Mixe között nehéz különbséget tenni, a Chains Of Love remixe viszont lüktetõ, ám a megszokott alappal harmonizáló új ritmusokkal és Andy Bell-hangmintákkal lett finoman megbolondítva. Érthetetlen, hogy miért csak B-oldalra szánták a nagyszerû a Don’t Suppose-t, melynek pompás, bendzsóval kísért verziója csak azokat lepheti meg, akik nem ismerik az Erasure Union Street címû akusztikus anyagát. Fura, de cseppet sem rossz a klasszikus The Good, The Bad And The Ugly, vagyis A jó, a rossz és a csúf címû film Morricone-zenjének újragondolása.

Üröm az örömben: az A Little Respect acid house-megoldása elég szerencsétlen, a Love Is Colder Than Death túl mûvészieskedõ, a Like Zsa Zsa Zsa Gabor pedig egész egyszerûen csapnivaló. Ám minden jó, ha a vége jó: a BBC által Londonban rögzített négy remek koncertfelvétel érdekessége, hogy két olyan dalt is tartalmaz (Phantom Bride, Heart Of Stone), melyek nem csendültek fel a The Innocents koncertfilmben.

A sikerlemez kapcsán ugyanis turnéra indult formáció fellépését Birminghamben rögzítették és annak idején VHS-en ki is adták. Nos, ez a közel egyórás film alkotja e jubileumi kiadvány DVD-jének gerincét. A koncertfilmben olyan korábbi sikerszámok is szerepeltek, mint a Stop!, az Oh’Lamour, a The Circus vagy a Sometimes. A 4:3-as képû és sztereó hangú anyagban két vokalitsa, egy fúvós és egy ritmusfelelõs egészíti ki a duót, melynek meleg frontembere nemi identitásának megfelelõ, testhez simuló öltözékben lép a nagyközönség elé. Andy énekhangjára azonban nem lehet panasz, az pedig különösen vicces, hogy háttérénekesnõi közé beállva, tánc közben magasabbra képes dobni a lábait, mint a Chalmers-lányok.

Bár a digitalizált show már önmagában hiánypótló kuriózum, az Erasure nem elégedett meg ennyivel. Két, ugyanezen a fellépésen rögzített, ám korábban kiadatlan felvételt is feltettek a hordozóra, melyek egyike az ABBA – Madonna által is felhasznált – slágere, a Gimme! Gimme! Gimme!

Ráadásul az összes, vagyis szám szerint 16 koncertfelvétel hanganyagát elhelyezték mp3-as hangformátumban is a DVD-n, melyeket számítógépre, illetve hordozható médialejátszóra másolhatnak a kiadvány-tulajdonosok.

A harmadik korong tartalmának azonban még nincs vége: A Little Respect, a Ship Of Fools és a Chains Of Love hivatalos videóklipjei mellett az utóbbi két dal BBC-mûsorban elõadott változatai is megtekinthetõek egy korabeli, bõ félórás riportmûsorral együtt. Utóbbiban bepillantást nyerhetünk a megörökített koncertfilm elõkészületeibe a jelmezválogatástól kezdve a színpadképen keresztül az énekpróbákig.

Semmilyen zenei és vizuális anyagot nem sajnált az Erasure, amivel valóban különlegessé tette a The Innocents nagylemez jubileumi kiadását. Bár minden elõadó ennyire komolyan venné az ilyesmit!

Tracklista:
1. CD – The Innocents (remasterizált anyag)
1. A Little Respect
2. Ship Of Fools
3. Phantom Bride
4. Chains Of Love
5. Hallowed Ground
6. Sixty-Five Thousand
7. Heart Of Stone
8. Yahoo!
9. Imagination
10. Witch In The Ditch
11. Weight Of The World
12. When I Needed You (Melancholic Mix)
13. River Deep Mountain High (Private Dance Mix)

2. CD – B-oldalas dalok, remixek és ritkaságok (remasterizált anyag)
1. Ship Of Fools (Shiver Me Timbers Mix)
2. When I Needed You
3. River Deep Mountain High (7” Version)
4. Chains Of Love (The Unfettered Mix)
5. Don’t Suppose (Country Joe Mix)
6. The Good, The Bad And The Ugly (The Dangerous Mix)
7. A Little Respect (12” House Mix)
8. Like Zsa Zsa Zsa Gabor (Mark Freegard Mix)
9. Love Is Colder Than Death
10. Phantom Bride (koncertfelvétel)
11. Heart Of Stone (koncertfelvétel)
12. Hallowed Ground (koncertfelvétel)
13. Witch In The Ditch (koncertfelvétel)

DVD
The Innocents – Live At The NEC Birmingham, 1988. november 15. (koncertfelvétel)
1. Chains Of Love
2. A Little Respect
3. The Circus
4. The Hardest Part
5. Push Me Shove Me
6. Spiralling
7. Hallowed Ground
8. Oh L’Amour
9. Who Needs Love Like That
10. Stop!
11. Victim Of Love
12. Ship Of Fools
13. Knocking On Your Door
14. Sometimes
+
Korábban kiadatlan koncertfelvételek:
1. Witch In The Ditch
2. Gimme! Gimme! Gimme!
+
The Innocents a BBC-n
1. Ship Of Fools (fellépés a Going Live! címû mûsorban)
2. A Little Respect (fellépés a Top Of The Pops címû mûsorban)
3. The Innocents – Live (dokumentumfilm)
+
Videóklipek:
1. Ship Of Fools
2. Chains Of Love
3. A Little Respect
+
The Innocents – Live At The NEC Birmingham, 1988. november 15. (a teljes koncertfelvétel MP3-ban)
1. A Little Respect
2. Chains Of Love
3. Gimme! Gimme! Gimme!
4. Hallowed Ground
5. Knocking On Your Door
6. Oh L’Amour
7. Push Me Shove Me
8. Ship Of Fools
9. Sometimes
10. Spiralling
11. Stop!
12. The Circus
13. The Hardest Part
14. Victim Of Love
15. Who Needs Love Like That
16. Witch In The Ditch