2024.04.24. - György

Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition

Enya: Very Best Of Enya – Deluxe Edition
Kiragadnak a hétköznapi mókuskerékbõl, lelassítják az idõt, eltörlik a gondot és megnyugtatnak. Ráadásul gyönyörûek is Enya slágerei, melyekkel egy egész nagylemezt töltött meg az énekesnõ a ’88-as Orinoco Flow-tól a 2000-ben megjelent Only Time-on keresztül az idei My! My! Time Flies kislemezig. Sõt, egy eddig kiadatlan szerzemény, A Gyûrûk Ura címû mozifilmhez készült Aníron (I Desire) is rákerült a speciális gyûjteményre, melyrõl természetesen nem maradt le a megfilmesített Tolkien-remekbõl már ismert May It Be sem.
Nem véletlenül választják sokan a karácsonyi ünnep aláfestõ-zenéjéhez az énekesnõ munkáit, melyeknek különleges csokra kapott helyet e kiadvány CD-jén. Bár a könyvet formázó tartó címe a legjobbakat hirdeti, az elsõ korongról több siker is hiányzik (pl.: Book Of Days, Evening Falls). Helyükre viszont olyan tételek kerültek, melyeket – úgy tûnik – az énekesnõ tart kiemelkedõnek. A One By One-t vagy a Stars And Midnight Blue-t hallgatva például valóban meglepõ, hogy annakidején e szerzemények miért nem kaptak nagyobb figyelmet.

Az énekesnõ 18 videoklipjébõl 13 került a speciális kiadás DVD-jére, ráadásul e tételek nem csak sztereóban szólnak, de a Dolby Digital 5.1-es és a DTS 5.1-es térhatású hangkeverésnek köszönhetõen még különlegesebb zenei élményt biztosítanak a szinte kivétel nélkül igen erõs vizuális kompozíciókhoz. Ott van az Orinoco Flow festményszerû varázsa, illetve a Caribbean Blue ennek még tovább gondolt, többféle trükktechnikát kombináló megoldásai mellett a kelta mondák világát megidézõ, kosztümös The Celts, a négy évszakot bemutató Only Time vagy a tökéletes karácsonyi videó, a klipsort záró On My Way Home.

A hetvenperces korong három extra kisfilmje közül az elsõ az énekesnõ portréját festi meg, a második a Caribbean Blue videóklip kulisszatitkaiba enged bepillantani: kiderül, hogy elevenednek meg festmények és miként válnak festetté a filmre vitt jelenetek. A másik werkanyag az Only Time zenés kisfilmjének munkálatairól rántja le a leplet: az összes jelenetet, mind a négy évszak bemutatását ugyanannak a stúdiónak más-más szegletében rögzítették – ráadásul errõl egy gyorsított felvétel is tanúskodik.

A The Very Best Of Enya Deluxe Edition igényes kétkorongos összeállítás, melynek tokja egy csodaszép, képekkel és értekezésekkel tarkított kisalakú könyv. Külcsín és belbecs, hallgatni- és néznivaló tekintetében is elismerésre méltó, ünnepi alkotásról beszélhetünk.

Tracklista:
CD
1. Trains and Winter Rains
2. My! My! Time Flies!
3. Stars and Midnight Blue
4. Amarantine
5. Sumiregusa
6. The River Sings
7. If I Could Be Where You Are
8. Wild Child
9. Only Time
10. Drifting
11. Flora’s Secret
12. Fallen Embers
13. Ony By One
14. Pax Deorum
15. Athair Ar Neamh
16. Anywhere Is
17. Orinoco Flow
18. Watermark
19. Boadicea
20. May It Be
21. Caribbean Blue
22. Aníron (I Desire) – Theme For Aragorn and Arwen

DVD
1. Orinoco Flow
2. Caribbean Blue
3. Only Time
4. The Celts
5. Amarantine
6. Trains and Winter Rains
7. Evening Falls
8. Anywhere Is
9. It’s In The Rain
10. Wild Child
11. Only If
12. Storms In Africa
13. On My Way Home
+
Dokumentumfilm
+
Így készült: a Caribbean Blue videoklipje
+
Így készült: az Only Time videoklipje