2024.04.24. - György

Bikini: The Very Best Of Bikini

Bikini: The Very Best Of Bikini
Németh Alajos ismét stúdióba vitte a Bikinit, hogy újra feljátszva dupla lemezen szerepeljenek az együttes legjobb dalai. Úgy tûnik, játékidõ tekintetében elszámolták magukat a fiúk: mindkét korong hatvan perces tartalommal bír. Ez nem feltétlenül baj, az viszont igen, hogy olyan sikerek maradtak le, mint a Veri az élet, a Csak dolgozni ne kelljen!, a Nem lesz ennek jó vége vagy A szabadság rabszolgái…
A Nagy Feróval alakult zenekar két nagylemez után mikrofonbálványt váltott, D. Nagy Lajos pedig – feledve a régi szerzeményeket – új nótákat énekelt. A Hova lett… és a XX. századi híradó címû korongokról most sem találunk semmit, viszont az 1985 és 2007 közötti idõbõl 28 szerzemény kapott helyet. Az évek során több kiadónál is megfordult együttes feltehetõen jogi okok miatt döntött úgy, hogy újra feljátssza a nótákat. (A 2006-tól mûködõ felállás muzsikált: D. Nagy Lajos – ének, Németh Alajos – billentyûs hangszerek, basszusgitár, Lukács Peta – hammond orgona, szintetizátor, gitár, vokál, Makovics Dénes – szaxofon, Bördén Szabolcs – szintetizátor, Mihalik Viktor – dobok, Pacziga Linda – vokál.)

Bár a végeredmény az újrajátszás miatt akár illúzióromboló is lehetett volna, szerencsére nem lett az. Hiába, a koncertekkel járó rutin táplálta a tüzet. Igaz, egy-két esetben (pl.: Közeli helyeken, Lassan szopogasd) kihallani, hogy az 59 éves frontember énekhangján nyomott hagytak az elmúlt az esztendõk, ettõl eltekintve D. Nagy Lajos – akárcsak a többiek – korrektül teljesít.

Kulcsdalokból nagy a kínálat: Lassan szopogasd, Olcsó vigasz, Nehéz a dolga, Megüssem vagy ne üssem, Fagyi, Ezt nem tudom másképp mondani, Ha volna még idõm, Legyek jó, Közeli helyeken, Ki visz haza, Mielõtt elmegyek, Adj helyet mind szerepelnek. Ám a hosszú pályafutás remekei közül érthetetlen, hogy a legeslegjobbakra fókuszáló összeállításban nem kapott helyet a Veri az élet, a Csak dolgozni ne kelljen!, a Nem lesz ennek jó vége vagy A szabadság rabszolgái!

Bár a dalok többsége nem ma született, üzenetük, hangulatuk ma is érvényes, az egykori slágerek fénye nem kopott meg. Ha a kiadvány címéhez méltón pakolták volna meg a két korongot, a maximális pontszámot is megkaphatták volna. Így az eredmény csak jó.

Tracklista:
1. CD
1. Ébredés után
2. Lóhere
3. Olcsó vigasz
4. Lassan szopogasd
5. Õrzöm a lángot
6. Széles-tágas
7. Valaki kéne
8. Magányos nap
9. A férfi megy a nõ marad
10. Már semmit sem érzek
11. Rossz idõk
12. Nehéz a dolga
13. Megüssem vagy ne üssem
14. Fagyi

2. CD
1. A mennyország felé
2. Ne legyek áruló
3. Ezt nem tudom másképp mondani
4. Itthon vagyok
5. Könnycsepp a mennybõl
6. Ha volna még idõm
7. Minden úgy történt
8. Angyali üdvözlet
9. Legyek jó
10. A világ végén
11. Közeli helyeken
12. Ki visz haza
13. Mielõtt elmegyek
14. Adj helyet