2020.11.24. - Emma

Kebab Kapcsolat

Nemrég egy egész csokornyit nézhettünk meg a Mûvész moziban a migrációs filmnapokon a Németországban élõ török és a Franciaországban élõ arab alkotók rendezte, a bevándorló közösségek hétköznapjait feldolgozó munkákból.
Anno Saul Kebab kapcsolata a német-török filmek sorát gazdagítja, ám a rendezõ nemcsak a hamburgi török szubkultúra speciális problémáit jeleníti meg mûvében, hanem mindazokat a gondokat, melyekkel a felnõtté válás során a világ bármely táján élõ fiatalok szembesül(het)nek. Hiszen hõsünk, Ibo, a hamburgi török srác - bármennyire is nem tetszik ez apjának - már asszimilálódott, sõt túl is teljesítette az asszimilációt. Mert igaz ugyan, hogy nagybátyja még - igazodva a török kisebbségre aggatott klisékhez - gyrosozót vezet, Ibo maga már Bruce Lee ihlette reklámfilmmel népszerûsíti az említett gyorséttermet, és minden vágya, hogy megrendezhesse az elsõ német kung-fu filmet.

Barátnõje sem közvetlen környezetébõl kerül ki, hanem a többségi társadalomból, azaz „valódi” német. Ezen a ponton adódnak az elsõ problémák, kiderül ugyanis, hogy a lány, Titzi gyereket vár tõle. Ezután pedig egyre több viharfelhõ kezd gyülekezni Ibo feje fölött - kisebbek (nyomulni kezd az ellenlábas görög étterem tulaja és annak nem éppen csúnyácska lánya) és nagyobbak (a fiú németgyûlölõ apja miatt elköltözik otthonról) egyaránt adódnak. Mindez sok humorral, könnyedséggel, sõt öniróniával történik, úgy, hogy a film egy percre sem válik didaktikussá. A Kebab kapcsolat gyrosszal, kung-fuval, Shakespeare-rel, sárkányos babakocsival és vicces reklámokkal tarkított multikulti világa üde színfolt a többségi filmek között.