2024.04.19. - Emma

Glastonbury: 40 zenekart hívnak meg a 40. évfordulóra

London - Negyven fellépõt terveznek a Glastonbury fesztivál szervezõi jövõre, a rendezvény kezdetének 40. évfordulójára . Olyanokról van szó, akik reprezentálják az elmúlt négy évtized zenéjét. Nevek egyelõre nem hangzottak el, igaz, még az idei fesztivál fellépõirõl sem lehet sokat tudni.
A 40. fesztiválon a rocktörténelmet a délnyugat-angliai óriásrendezvény nagyszínpadán, a Pyramide Stage-en idézik majd meg - árulta el a szervezõk egyike a BBC-nek.

Glastonbury az elmúlt évtizedek alatt jelentõs rangot vívott ki a zenés rendezvények körében, tavalyi kiadását nyilván nem véletlenül választották a New Musical Express díjkiosztóján a 2008-as év eseményének. Elsõsorban a fiataloknak szól a rock, az alternatív rock, a punk, az indie, a dance, az elektronikus zene, de minden korosztály megtalálhatja a kedvére való elõadót, mûfajt. Tavaly és tavalyelõtt is közel kétszázezren szórakoztak Glastonburyben.

Az elsõ fesztivált Michael Eavis szervezte 1970-ben, a koncertdömpinget mindig június utolsó hétvégéjén tartják, s három napon át tart a vígasság. Idén június 24-28. között várják a fellépõket és a közönséget.

A fesztivált ezúttal a korábbiaktól részben eltérõ helyszíneken rendezik, de nagyobb területen, s a rajongók így is elégedettek lesznek - ígérte Emily, a fesztiválalapító leánya.

Az idei fesztiválra biztosra ígérik többek között Bruce Springsteent, a Blurt és a Franz Ferdinand együttest, a többi fellépõ névsorát csak májusban vagy júniusban hozzák nyilvánosságra. A szervezõk reményei szerint idén is fellép az amerikai Jay-Z, akit nagyon szeretnek itt.

Jay-Z-t tavaly is láthatták-hallhatták a fesztiválon, s ott volt Amy Winehouse, az Oasis, a Verve, Kate Nash, az MGMT, a Raconteurs. Az idõsebbek kedvért Joan Baezt, Leonard Cohent, John Cale-t, Neil Diamondot és Sinéad O,Connort hívták meg. Egy évvel korábban többek között a Killers, az Arctic Monkeys, Lily Allen, az Enemy, a Kaiser Chiefs, a Chemical Brothers, az Arcade Fire szórakoztatta a fiatalabbakat. Az éltesebb korosztálynak abban az évben John Fogerty, Iggy Pop és a Who okozott örömet.