2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Távozott a Kraftwerkbõl Florian Schneider, az egyik alapító

Berlin - Távozott a német Kraftwerk együttesbõl az egyik alapító tag, az elektromos hegedûn, fuvolán és szintetizátoron játszó Florian Schneider. A német együttes az alternatív pop és az elektropop egyik jelentõs formációja évtizedek óta Európában.
Schneider távozásáról tavaly novemberben röppentek fel az elsõ hírek, s ezt az együttes rajongói oldala, valamint a Kraftwerk lemezeinek kiadója, az EMI a héten erõsítette meg,

Az együttes 1970-ben alakult, de Schneider és Ralf Hütter (elektromos orgona és szintetizátor) már a hatvanas évek vége óta dolgozott együtt. A két zenész a düsseldorfi konzervatórium hallgatójaként ismerte meg egymást. Kettejük együttmûködése nemcsak a zenében, hanem a zenei technológiában is jelentõs sikereket hozott - fogalmaz közleményében az EMI németországi vállalata.

A Kraftwerk létezése alatt 12 albumot készített, köztük az 1974-es listavezetõ Autobahnt, valamint a Radio-Activity-t és a The Man Machine-t.

A zenekar Schneider távozása ellenére lebonyolítja a már bejelentett, tíz helyszínt érintõ turnéját, amelynek során Mexikóban, Braziliában és Chilében lép színpadra. A Kraftwerk ezen kívül márciusban és áprilisban eleget tesz németországi kötelezettségeinek is.