2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új lemez és könyvek a Hobo Blues Band 30. születésnapjára

Budapest - A Hobo Blues Band fennállásának 30. évfordulója kapcsán egy új lemez és két kötet is megjelent; a Bolondvadászat címû könyvet és dupla CD-t, valamint Rozsonits Tamás zenész, szakíró Az út vadabb felén címû kötetét csütörtökön mutatták be Budapesten.

Mint azt Földes László Hobo a bemutatón elmondta, a Bolondvadászat az 1984-es Vadászat címû lemez újraértelmezése.
A dupla CD-n összesen 41 dal hallható, a Vadászat anyaga nem került rá teljes egészében, több dal kimaradt, de több új szerzemény is bekerült az együttes mai repertoárjából, a Viszockij- és a Shakespeare-elõadásokból, s a korábban betiltott Petõfi- és Faludy-versekbõl.

A dupla albumon az együttes tagjain kívül közremûködött Szûcs Nelly énekes Beregszászról, Kiss Tibor (Quimby), Szarka Tamás (Ghymes) és Pribojszki Mátyás is.

Az Alexandra Kiadó által megjelentetett könyvváltozatban Hobo saját írásain és dalszövegeken kívül más szerzõk írásai is megtalálhatók. A kötet és az album alapján színpadi mû is készül, amelyet a debreceni Csokonai Színházban mutatnak be, várhatóan januárban, Vidnyánszky Attila rendezésében - fûzte hozzá Hobo, megjegyezve, hogy a Bolondvadászat anyagával turnéznak is majd, hogy olyan helyekre is eljusson, ahol a színházi elõadás nem lehetséges.

A bemutatón Földes László Hobo kiemelte a könyv- és a lemezborító tervezõjének, Juhász Balázsnak, valamint az illusztrációk készítõjének, Keresztes Dórának a munkáját.

Rozsonits Tamás, Az út vadabb felén címû kötet szerzõje saját bevallása szerint a Hobo Blues Band zenéjén, Hobo szövegein nõtt fel, hatásukra lett a Moby Dick együttes zenésze, majd rádiók, televíziós csatornák és zenei szaklapok munkatársa.

A zenész, szakíró hangsúlyozta: nem pletykakönyvet írt, s nem is lexikont. Maximális tisztelettel közelített Hobóhoz és az együttes tagjaihoz, rocktörténeti kordokumentumot akart az olvasóknak átadni.

Felidézte, hogy a Bolondvadászat címû lemezt is kiadó EMI a többi kiadó elutasító hozzáállása után karolta fel könyvét, amely hatalmas anyagból kerekedett. Bemutatja a Hobo Blues Band stábját, lemez- és lemezborító-elemzéseket, diszkográfiát, ki nem adott fotókat tartalmaz.

Hobo a könyvet méltatva kiemelte annak dokumentumértékét, s azt, hogy Rozsonits vállalta a nézetek ütköztetését is.

Szekeres Judit, az EMI ügyvezetõ igazgatója a bemutatón elmondta, hogy a Hobo Blues Band szeptember 27-i jubileumi koncertjérõl CD és DVD készüt! A kiadványt természetesen a boltokban meg is lehet vásárolni!