2024.04.20. - Tivadar

The Zimmers - a legöregebbek új lemeze

A világ legidõsebb zenekara, a The Zimmers Berlinben mutatta be a héten új lemezét.

Hogy a rockzene mûvelõinek körében igencsak kitolódtak a korhatárok, arra közismert példa a legrégebben aktív banda, a Rolling Stones: a tagok egy része már közelebb jár a 70-hez, mint a 60-hoz - és még mindig töretlen kedvvel zenélnek. A brit blues kimagasló alakja, számtalan fiatal blues- és rockzenész "nevelõapja", John Mayall két hónap múlva lesz 75, de még ma is járja a világot (júliusban Budapesten is koncertezett).
Õk azonban jószerével a fiai lehetnének a világ legismertebb és legidõsebb "nyugdíjas bandájának", a The Zimmersnek. Az 50 tagú angol együttes legifjabb tagja is elmúlt 65, a korelnök pedig Buster Martin a maga 102 évével. A zenekar frontembere a 91 éves énekes, Alf Carretta, aki valósággal sztár lett a német sajtóban. Az ok: az együttes a héten Berlinben mutatta be elsõ kompaktlemezét, amely 14 számot tartalmaz, köztük Eric Clapton, a Beatles és Frank Sinatra dalainak feldolgozásait.

Nem hiányozhat a The Who klasszikus nótája, a My Generation sem, amelyet még tavaly rögzítettek maxi single formában a legendás londoni Abbey Road stúdióban. Pete Townshend dalát a tagok többsége korábban nem is ismerte. A CD-n azonban teli tüdõvel fújják, ami különösen a refrénnél - Hope I die before get old (Remélem meghalok, mielõtt megöregszem) - kissé morbidul hangzik. Ennek dacára - vagy tán éppen ezért - a szerzemény a szeniorok elõadásában tavaly fölkerült a brit slágerlista 26. helyére.

A tagokat a BBC dokumentumfilmje hozta össze, amely az idõsek problémáival foglalkozott. A rendezõ tavaly anyaggyûjtés közben bukkant rá Carrettára és társaira, akiket ugyanaz a gond gyötört: a magányosság. Egyiknek az idõsek otthonából lett elege, a másikat elhanyagolták a gyerekei, a harmadik által látogatott bingóklub bezárt - az öregek ott álltak perspektíva, elfoglaltság nélkül. A BBC rendezõjének, Tim Samuelsnek támadt egy ötlete: mi lenne, ha együttesbe tömörítené a magányos kisöregeket? Így jött létre a The Zimmers - a név a járókeret angol nevének (Zimmer frame) rövidített formája…

A most megjelent CD címe: Lust for Life (Életöröm). "Meg akarjuk mutatni, hogy az idõseknek is van mondanivalójuk a világ számára" - fogalmazott a 86 éves Jessie Thomason. A dalokból árad a jókedv, az élet igenlése - jóllehet a tagok fizikailag már kissé rozzantak. A lemezt propagáló turné elõtt Carretta annak a reményének adott hangot, hogy rajongóik nem fogják üldözõbe venni õket, ha megpillantják õket az utcán. "Elvégre futni már nemigen tud közülünk senki" - kacsintott hozzá.

A 91 éves énekes fölidézte, amikor tavaly a londoni Carnaby Streeten két fiatal lány odakiáltotta neki: Alf, we want your babies (Alf, gyereket akarunk tõled). "Mit tehettem: odamentem hozzájuk, és megpusziltam õket."