2024.04.24. - György

Zenehíd - a világ felé... - bemutatták Juhász Elõd könyvét

Zenehíd - a világ felé... - bemutatták Juhász Elõd könyvét
Budapest - Zenehíd - a világ felé... címmel írt könyvet zenével és mûvészetekkel kapcsolatos utazásairól, találkozásairól és élményeirõl az egykori népszerû televíziós mûsor, a Zenebutik vezetõje, Juhász Elõd. A kötetet kedden mutatták be a Szépmûvészeti Múzeumban.

Mint Baán László, az intézmény fõigazgatója elmondta, Juhász Elõdöt néhány éve mint munkatársat is köszönthetik a házban, õ szerkeszti ugyanis a Múzeum+ elnevezésû, minden második csütörtök este jelentkezõ rendezvénysorozat zenei programját.
Rockenbauer Zoltán mûvészettörténész arra emlékeztetett, hogy 2007-ben jelent meg a most kiadott kötet elõzményének tekinthetõ, Amerikai zenehíd címû könyv.

Elmondása szerint a Zenehíd - a világ felé... csaknem fél évszázadot ölel át, a Juhász Elõd által feldolgozott legrégebbi emlék ugyanis 1962-bõl származik, Velencébõl. A kötet nemcsak idõben, térben is széles ívet fog át: "ha megpróbálnánk végignézni, merre járt a világban Juhász Elõd, nehéz dolgunk lenne" - fogalmazott a mûvészettörténész.

Rockenbauer Zoltán felidézte: a szerzõ sajátos körülmények között ismerkedett meg Carl Orff-fal, míg Wolfgang Wagnerrel a bayreuthi Festspielhaus erkélyén, Riccardo Mutival a milánói Scalában találkozott, és ezeket a történeteket természetesen mind megírta.

A kötetben feltûnnek olyan külföldön híressé vált magyar alkotók, mint Victor Vasarely, Pierre Székely vagy Amerigo Tot, de itthon élõ mûvészek is, többek között Fischer Ádám vagy Kocsis Zoltán. A felsorolt nevekbõl is látszik, a könyv nemcsak zenészekrõl, hanem más mûvészeti ágak képviselõirõl is szól - jegyezte meg Rockenbauer Zoltán.

Fülöp Zsuzsanna, a kötetet megjelentetõ Kairosz Kiadó szerkesztõje elmondta, már tervezik a sorozat harmadik részének a megjelentetését is, Zenehíd hazafelé címmel.

A könyvbemutató alkalmából elõször lépett fel a nagyközönség elõtt a Juhász Elõd által a múzeum munkatársaiból szervezett Szépmûvészeti Kamarakórus.