2024.04.25. - Márk

2005 - a VOLT Fesztivál éve!

2005 - a VOLT Fesztivál éve!
Nemzetközi sztár-áradat, hosszabb és nagyobb fesztivál, fergeteges hangulat: négy nap nyaralás - ezt ígéri a XIII. VOLT Fesztivál. Július 6-7-8-9-én a soproni Lõvér Kempingben közel 20 helyszínen 200 zenekar és Dj, továbbá filmvetítések, színházi elõadások, beszélgetések, sport- és játékprogramok, és számos izgalmas program biztosítja, hogy újra feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak az idelátogatók.
A programok számával együtt jelentõsen nõ a VOLT területe is, ahová a tavalyi, 35.000 látogató után 50.000 vendéget várnak Magyarországról és külföldrõl a szervezõk. Az elõrejelzések szerint 2005 a VOLT éve lehet, hiszen idén a fesztivál fontos eseményként jelent meg a nemzetközi porondon is.

Hosszabb lesz a VOLT
Programkínálatában és idõtartamában is bõvül az idei VOLT Fesztivál. A korábbi évektõl eltérõen idén már a "nulladik" napon - július 6-án - is tartalmas program várja a rendezvényre érkezõket. Szerda este a hivatalos megnyitó keretében az "év hangjait", a MEGASZTÁROKat köszönthetjük a Soproni Nagyszínpadon. A 12 döntõst felvonultató, 120 perces élõ szuperkoncerttel nyit a VOLT, majd a HOOLIGANS, a BIKINI és a BEATRICE lép fel, két különbözõ színpadon. A korán érkezõk örömére ugyancsak a nulladik napon "csendes-ülõs" koncertet ad a KISPÁL ÉS A BORZ, és jó néhány más helyszínen is elindul a VOLT! A TV Paprika helyszínén ajándék vacsora várja az elsõnek érkezõket, elindul a VOLT Rádió és több helyszínen kezdetét veszi a nulladik napi ismerkedési est.

Nagyobb terület, több sátorhely, több WC és tusoló
A várható, korábbinál is nagyobb érdeklõdés miatt jelentõs területbõvítésre szorult a VOLT Fesztivál helyszíne. A Lõvér Kemping szomszédságában lévõ mezõ nagy része a Fesztivál részévé vált, itt színpadok és sportprogramok zajlanak majd. Az egykori lõtéren került kialakításra az új kempingterület, ahol több száz sátrat verhetnek fel a VOLT vendégei.
A 2004-es tapasztalatok alapján a VOLT Fesztivál WC-inek és tusolóinak számát a tavalyi kétszeresére növelik. A mobil WC-k között öt olyan lesz, amelyet kerekesszékesek is használhatnak. Az õ számukra a belépés az eseményre ingyenes.

Sopron szereti a VOLT Fesztivált
Egy év eleji felmérés szerint a soproni lakosok körében rendkívül ismert és rendkívül elfogadott a VOLT Fesztivál. Korcsoporttól függetlenül a helyiek legnagyobb százalékban azt a választ adták a VOLT Fesztivállal kapcsolatban, hogy az esemény kimondottan jót tesz a város hírnevének, és a megszokottnál nagyobb városi forgalom és zaj ellenére örülnek annak, hogy a VOLT Fesztiválnak Sopron ad otthont.

A VOLT Fesztivált 2003-ban "Kiemelt Kulturális Esemény" címmel tüntette ki a Magyar Turizmus Rt., a Fesztivál igazgatóit - Fülöp Zoltánt és Lobenwein Norbertet - pedig "Sopronért" díjjal tüntette ki Walter Dezsõ polgármester 2004 decemberében.
A 2004-es évben a VOLT Fesztivál Magyarország egyik legjelentõsebb belföldi turizmust vonzó eseménye volt. A közel 35.000 látogató 70%-a a soproni régión túlról, elsõsorban Budapestrõl érkezett Sopronba. Ennek fényében látható, hogy a VOLT ma már egy országos esemény, amelyre az idei évben jelentõs számú vendéget várnak a határainkon túlról is.

Megújul a VOLT vendéglátása
Fesztiváloktól eltérõ, újszerû vendéglátással szeretné meglepni vendégeit a VOLT Fesztivál. A Lõvér Kempingben legnagyobb részben soproni és Sopron környéki éttermek várják széles választékkal a résztvevõket. Lesz palacsintázó, kifli, lángos, szendvicsbár és vegetáriánus konyha, a legnagyobb vendéglõ pedig az országszerte ismert Tercia étterem nevéhez fûzõdik.

Az 1000m2-es önkiszolgáló étterem a Soproni Nagyszínpaddal szemközti oldalon frissensültekkel, levesekkel, fõzelékekkel várja a VOLT Fesztivál éhes vendégeit.

PROGRAMOK

Naponta több világsztár
A VOLT szervezõinek szándéka az idei évben megvalósulni látszik, hiszen majd’ minden színpadon naponta több nemzetközi sztárt üdvözölhetünk.
A fellépõk nagy része igazi világsztár, akik e pillanatban a világ jelentõs fesztiváljain ugyancsak fõmûsoridõs fellépõk.

Fellép az Egyesült Államokból érkezõ THIEVERY CORPORATION. A dub, hiphop, bossa nova elemekbõl építkezõ washingtoni duó elõször jár nálunk, a technikai rider alapján egy igazi nagyszínpados élõ produkcióra számíthatunk, tizenhárom zenész részvételével. A Step it up, a Connected, a Creation, a Deep down and dirty és más klasszikus dalokat jegyzõ brit STEREO MC’S eddig kétszer aratott hatalmas sikert idehaza. A hosszú idõ után nyár végén megjelenõ új CD bemutatójára és egy igazán táncos slágerparádéra számíthatunk tõlük. A világzene nagyköveteként érkezõ francia SERGENT GARCIA, zenéje igazi eklektika, díszes felvonulás: hangszerek, stílusok és a nyelvek keveredése. Forró nyári hangulat másfél órán át! A brit US3 Cantaloop címû opuszával történelmet írt: az évek óta kihagyhatatlan sláger az acid-jazz fûfaj kezdetét jelentette a zene világában. A Depeche Mode-os Andy Fletcher nõi elektro-duója, a CLIENT a szakma szerint az évtized egyik legizgalamasabb produkciója. A csapat szerzõdésében fontos pontként szerepel az elõírt kötelezõ deciebell-érték. Szintén a Hûség Városába érkezik egy igazi crossover vonós-csapat, a román származású BALANESCU QUARTET, amely mások mellett Michael Nyman-nal és a Pet Shop Boys-al közös munkái és a Krarfwerk-feldolgozás albuma által vált világhírûvé. Az elektronikus alapokra épülõ akusztikus jazzt játszó német [re:jazz] és a szintén német, latinos hangulatú BRAZILECTRO SOUND SYSTEM ugyancsak fellép a VOLT-on.

Ákos újra a VOLT-on
A tavalyi fergeteges siker után sem Ákos, sem a VOLT szervezõi számára nem volt kérdéses: Ákosnak újra a VOLT Fesztiválon a helye! Az "Utolsó hangos dal - Ráadás" turné keretén belül Ákos és csapata mellett újra színpadra lép Hauber Zsolt és Menczel Gábor, akik Ákos vezetésével ismét a Bonanza Banzai néhány nagy opuszát elevenítik fel. Rajtuk kívül szerepel még az esten Ákos egykori két zenésztársa is, Dorozsmai Péter, és a soproni származású Madarász Gábor, valamint Háry Péter. Természetesen biztosra vehetõ az is, hogy Ákos ismét látványos színpadképpel készül a soproni koncertre, amelynek helyszíne július 8-án, pénteken este 10-tõl a Soproni Nagyszínpad.

Európa Kiadó 12 év után
Menyhárt Jenõ kultikus csapata, az Európa Kiadó majdnem szerepelt már a legelsõ VOLT Fesztiválon. 1993 áprilisában a zenekar menedzsmentje a fellépés napján betegségre hivatkozva mondta le a koncertet, majd több mint egy évtizeden át hiába várta a közönség a Kiadó újjászületését.

Tavaly május 1-én, az Európai Uniós csatlakozásunk kapcsán lépett újra színpadra a számtalan, mára klasszikusnak mondható underground-himnuszt jegyzõ csapat. Az A38 hajón adott koncertek bizonyították: nemcsak a közönség kíváncsi továbbra is rájuk, de az újjáalakult csapat ugyanolyan friss és energikus, dalaik ugyanolyan fontosak és érvényesek ma is, mint annak idején. Nemrég jelent meg a zenekar elsõ DVD-je az utóbbi idõk koncertfelvételeibõl. Pár napos egyeztetés után az Európa Kiadó úgy döntött: a VOLT Fesztiválon újra színpadra áll!

ElektroVOLT
A VOLT Fesztivál elektronikus zenei kínálata - túlzás nélkül - minden igényt kielégítõ. Jó néhány mûfaj (drum and bass, breakbeat, house, techno, stb.) elsõszámú világsztárjai teszik tiszteletüket a ma már külföldön is jegyzett eseményen.

A drum and bass és jungle mûfaj talán legnevesebb képviselõje, RONI SIZE az ugyancsak világsztár MC DYNAMITE társaságában érkezik Sopronba. Dynamite egyébként tavaly Krust oldalán lépett fel ugyancsak a VOLT-on. ADAM FREELAND neve fogalom a breakbeat és a house mûfaj szerelmesei számára. A brit zenész ma már a földkerekség táncparkettjeit robbantgatja esténként, három lemezjátszóval, ízlésének megfelelõ futurisztikus breakbeat-eket kever, de a tetszését elnyerõ globálisabb zenei hatásokkal is operál. Az Ablak-A-Dubra partisorozat soproni állomásán három, különlegesnek számító brit produkció mutatkozik be a VOLT-on: SWAG, BIG HAIR és SOUL MEKANIK, de természetesen jelen lesznek a hazai házigazdák is: Naga és Kevin.

A soproni származású, mára országszerte ismert és népszerû technosorozat, a HYPERSPACE az idei évben is "hazalátogat" a VOLT idejére. A hazai elõadók - Hot X, Igor do Urden és Jay Cortez - mellett a skót Soma Records oszlopos tagja, FUNK D’ VOID lép színpadra. Ugyancsak az esemény vendége lesz a bécsi PATRICK PULSINGER, aki elõször lép fel a hazai közönség elõtt.

Jönnek az osztrákok
Rendkívül intenzív reklámkampány kíséri az idei VOLT-ot határainkon túl is, elsõsorban Ausztriában. Ausztria legnevesebb, országos rádióadója, az FM4 a VOLT Fesztivált is beválasztotta a legjobb események közé, így Ausztria-szerte õk mutatják be a soproni eseményt. Az erõs kampánytól a szervezõk több ezer osztrák vendéget várnak.
Az FM4 képviseletében az adó zenei fõszerkesztõje, MAKOSSA Dj-ként is bemutatkozik a VOLT-on a Kruder & Dorfmesiter páros "házi MC-je", SUGAR B társaságában. A „szomszédok” sztárjai közül fellép többek között a downtempó szintér nagymestere, a bécsi WALDECK, és a frontember felfedezettje, a Mozart-díjra jelölt SAINT PRIVAT, valamint a CAFÉ DRECHLSER és a cseh-magyar, ám osztrák székhelyû, cigányzenét játszó DELADAP.

Magyar-rock minden mennyiségben
A tavalyi évben debütált rockszínpad 2005-ben egy 1000m2-es sátorba költözött. A programkínálat minden igényt kielégítõ, hiszen a "nagy öregek" mellett a legaktuálisabb sztárok is színpadra lépnek a VIVA TV Megawatt Színpadán. A koradélutáni órákban naponta soproni csapatok mutatkoznak be a Hangár-Soprock Fesztivál keretében. A VOLT történetében elõször lép színpadra az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplõ EDDA. Ugyancsak újdonságnak számít a HOBO BLUES BAND és DEÁK BILL GYULA szereplése, akárcsak a TAKÁTS TAMÁS DIRTY BLUES BAND fellépése. A „nagy öregek” közül a BEATRICE, a LORD és a BIKINIi 2004-ben fellépett már a VOLT-on, így tõlük a már megszokott hangulatra számíthatunk. A "mai idõk" bandái közül jó néhányan állandó résztvevõi a VOLT Fesztiválnak. Fellép többek között az ALVIN ÉS A MÓKUSOK, a BLACK OUT, a BLIND MYSELF, a HOOLIGANS, a JUNKIES, a PROSECTURA, a SUBSCRIBE és a SUPERBUTT, de természetesen nem hiányozhat a kínálatból a helyi színekben induló MOBY DICK sem, amely nemrég jelentette meg legújabb albumát. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a legsikeresebb hazai rockzenekar, a TANKCSAPDA az idei évben is örömmel fogadta a VOLT Fesztivál meghívását, így a debreceni csapat zárja majd szombat este a Soproni Nagyszínpad programját.

Gyerekprogramok
Újdonság a VOLT életében, hogy idén már a legkisebb VOLT-osokat is programok várják. A kézmûves foglalkozások és elõadások mellett szombaton többek között a 100 Folk Celsius, a Soproni Líceum Társulat és a Maszk Bábszínház is bemutatkozik a gyerekeknek, akik 10 éves korig felnõtt kísérõvel ingyenesen vehetnek részt a VOLT-on.

Játékok
A VOLT Fesztivál vendégei számára tábori hangulatú élményeket is ígérnek a szervezõk. Délelõttönként a Kisalföld Buliszínpadon és környékén várják a jelentkezõket sorversenyekhez, ügyességi és akadályversenyekhez, de a játékok keretében mutatják be a szervezõk Sopron belvárosát is a résztvevõknek.

Véradás a VOLT-on
A Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezete és a Soproni Vérellátó Intézet a VOLT ideje alatt naponta déltõl este 8-ig véradásra várja a VOLT Vendégeit. A véradók uzsonnát és ajándékot kapnak, a legfontosabb azonban természetesen az, hogy egy véradó akár három ember életét is megmentheti.

Médiafesztivál a VOLT-on
Minden eddiginél több médium vesz részt "aktívan" az idei VOLT Fesztiválon.
Évek óta jellemzõ, hogy a VOLT Fesztivál arculatához és hangulatához leginkább hasonlító televízió és rádiócsatornák, valamint magazinok nem csak beszámolót közölnek az eseményrõl, de saját helyszínnel is részt vesznek a VOLT-on. A 13. VOLT fesztiválon "élõben" mutatkozik be a VIVA Magyar Zenetévé mellett a Spektrum, a Filmmúzeum és a TV Paprika. A Magyar Televízió több sikeres mûsora "költözik" a VOLT-ra, így jelen lesz a Kultúrház, a 12+ és A Nagy Könyv. A VOLT Rádió látványstúdiójából négy napon át élõben sugározza adását a budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió. Az írott média képviseletében a Kisalföld és a Metró kötõdik legerõsebben Nyugat-Magyarország legnagyobb eseményéhez.

Soproni VOLT Rádió: a fél országos adó
Az idén negyedik alkalommal épül fel a VOLT élõ látvány-rádióstúdiója a fesztivál központjában.

A tavalyi évhez hasonlóan a budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió (FM 104,6) július 6-án estétõl ebbõl a látványstúdióból sugározza adását. Mivel a két csatorna vételkörzete 60-100 km körüli, a VOLT Rádió - szlogenjének megfelelõen - valóban "félországos" lefedettségû, hiszen a vételkörzet-határok Bábolna környékén összeérnek. A bécsi központú FM4 Rádióadó is részt vesz az idei VOLT-on. "Száguldó riportereik" három napon át tájékoztatják az osztrákokat a soproni eseményekrõl, míg a rádió zenei fõszerkesztõje, Makossa, dj-ként is fellép a Fesztiválon.

Televíziók: programhelyszínek és élõ közvetítések
A Spektrum Televízió tavaly rendkívül sikeresnek bizonyult helyszínének bõvítését ígéri. A hangulatos sátorban filmvetítések és elõadások váltják egymást többek között a nevetésrõl, a görkoriról, vagy éppen távoli tájakról. Az esti órák természetesen itt is a buliról szólnak...

A Spektrum Zóna területén a soproni Széchenyi téri Teázó teakülönlegességekkel, kávéval, süteményekkel, fagyival és vízipipával kedveskedik a vendégeknek.
A Magyar Televízió az idén több sikeres mûsorát is a VOLT-ra költözteti.
A Kultúrház négy napon át a VOLT-ról jelentkezik. A napközben felvett tudósítások az esti élõ adás részeként lesznek láthatóak országszerte.
A Nagy Könyv VOLT Fesztiválos helyszínéül egy könyvtárbusz és egy kávézó szolgál. Elõbbibõl a TOP100-as listán szereplõ könyvek helyben kikölcsönözhetõk, míg a kávézóban irodalmi beszélgetéseknek és párbajoknak lehetnek fültanúi a kíváncsiskodók. Ugyancsak A Nagy Könyvhöz kapcsolódnak kvízjátékok, hordószónoklat (amely keretében bárki korteskedhet kedvenc mûvei mellett) és egy egész napos felolvasólánc, amelyben bárki részt vehet.

A Magyar Televízió 12+ címû mûsora szintén négy napon át kíséri figyelemmel a VOLT eseményeit, a híradósok e mellett új szerepben is bemutatkoznak: Gyõri Ádámék a Soproni Nagyszínpad mûsorvezetõiként debütálnak majd.
Új helyszín a Filmmúzeum Bisztró és a TV Paprika Látványkonyha.
A „retró-csatorna” helyszíne a televízió arculatát tükrözi majd. Ennek megfelelõen bárzongoristák, retró-karaoke, videó-diszkó és persze számtalan filmvetítés várja itt a VOLT-osokat. A Tisza Partyk keretében az esti órákban dj-k váltják egymást.
Természetesen a Bisztró étel- és italkínálata is korhû: a puncsos mignon mellett többféle szörp, szalámis szendvics és kisfröccs szerepel a palettán.
A TV Paprika elsõsorban természetesen a fõzésrõl szól. Az egész nap nyitva tartó étterem környékén feltûnnek majd a csatorna ismert szakácsai is (pl. Kozi és Döme), de a VOLT több fellépõje is bemutatja majd, mit tud a konyhában. Az eddigi megkeresések alapján Lovasi András máris töri a fejét, mit készítsen a TV Paprika konyhájában.

Helyi és országos lapok a VOLT-on
Gyõr-Moson-Sopron megye napilapja, a Kisalföld, több éves hagyomány szerint az idén is rendszeresen beszámol a VOLT Fesztivál szervezésének részleteirõl és természetesen terjedelmes beszámolót közöl a helyszínrõl is. Június végén VOLT-melléklettel jelentkezik a Kisalföld, amelyben a részletes program mellett jó néhány interjú is olvasható majd a Fesztivál fellépõivel. A VOLT vendégei természetesen a helyszínen is találkozhatnak a Kisalfölddel.

A Metró hírújság a VOLT Fesztivál médiapartnereként ugyancsak jelen lesz a VOLT-on, illetve a fesztivált megelõzõ idõszakban országosan és a régióban is terjedelmes beharangozó anyagokkal hívják fel az érdeklõdök figyelmét a 13. VOLT Fesztiválra.
A VOLT Fesztivál programdömpingjét jelzi, hogy a 110.000 példányban megjelent Pesti Est különszám - a VOLT hivatalos mûsorfüzete - a tavalyinál kétszer vastagabb, telis-tele Nyugat-Magyarország legnagyobb eseményének programjaival. A különszámban a programlista mellett ajánlókkal, térképpel, színpadbontással, egyéb hasznos információkkal találkozhat a fesztiválozó. A Pesti Est kiadványához a Dunántúlon és Budapesten, az Est lelõhelyeken lehet hozzájutni, a VOLT Klub tagjai azonban postán is megkapják a kiadványt.

Jegyek kaphatók
Országszerte több száz helyen vásárolható belépõjegy a XIII. VOLT Fesztiválra. A megszokott jegyirodák és a Ticket Expressz hálózata mellett most elõször az ország összes Lottózójában és valamennyi lottóárusító helyen vásárolhatnak belépõt a Fesztivál vendégei.

A napijegy ára elõvételben 4000 Ft, a helyszínen 4500 Ft, a „nulladik” napra (július 6.) pedig elõvételben 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft. Jelentõs kedvezményt élveznek azok, akik bérletet vásárolnak, hiszen ennek ára 8900 Ft, a helyszínen 11900 Ft, és a bérletesek ingyenesen vehetnek részt a VOLT nyitónapján.

BIOGRÁFIÁK

THIEVERY CORPORATION (USA)
A washingtoni származású páros, a Thievery Corporation, a világ talán legillusztrisabb lounge/dub/chill out párosa régi adósságát rója le a VOLT Fesztivál közönsége elõtt. A világszerte népszerû csapat többnyire dj-ként mutatkozik a legnevesebb tengerentúli klubokban, ezúttal azonban európai turné keretében élõ koncertprodukcióval látogatnak el Sopronba!

Biztosan mindenki látta már a focizó Bob Marleyról készült lassított felvételeket. Ezek a már-már kozmikusan kecses mozdulatok ugyanazzal a fehér mágiával mûködnek, mint a Thievery Corporation zenéje. A dub, hiphop, bossa nova elemekbõl építkezõ washingtoni duó nem tolerálja a félmegoldásokat: a totális elszállás - ahogy egyik számuk címében fogalmaznak, 2001 Spliff Odyssey - hívei. Lelkiismeretesen keresik indiai vendéglõkben azt a szitár-, vagy tabla-hangmintát, ami nélkül feleannyira sem tekernék el a hallgatóság agyát.

Ez a konzervatív színû öltönyök állandó hordásában is megnyilvánuló perfekcionista hozzáállás nem meglepõ. Rob Garza korábban a terrorista elhárításnál dolgozott, Eric Hilton pedig a pénzügyben, mielõtt zenélni kezdtek. Persze lehet, hogy ezek is csak annyira igaz tények, mint a különbözõ interjúkban az orruknál fogva vezetett újságírók által lejegyzett egyéb nehezen hihetõ, bár kétségtelenül bájos sztorik. Ilyen mesés történet, hogy Rob és Eric � akkor még csak lemezgyûjtõk és dj-k -egy bordélyban találkoztak elõször, vagy az, hogy elsõ stúdiójuk egy pornó videók forgalmazásával foglalkozó barátjuk pincéjében volt, de mivel nem nagyon tudtak a zenére koncentrálni, elköltöztek.

Teljesen minimális technikai felszereltségû stúdiójuk a Fehér Ház közelében fekvõ Eighteenth Street Lounge nevû klubjukkal egy épületben van, rögtön saját lemezkiadójuk (ESL) irodája mellett. Az easy listeningtõl a hangminta alapú modern tánczenéig mindent befogadó klub Eric és Abdul Jewyahi nevû üzlettársa tulajdonában van, ahogy az utca túlsó felén álló Red is, ahol deep house-szal próbálják mozgásra bírni a deviánsabb washingtoni polgárokat. Az USA kormányzásával megvert város a Thievery Corp. vezérkara szerint szórakozás és lazulás terén elég közel van a nihilhez, így kénytelenek megcsinálni a saját bulijukat. És saját bizniszüket. Az ESL-nél saját zenéiken kívül folyamatosan jelennek meg a washingtoni hallgatós zene újabb tehetségei is.

A Talking Head-David Byrne már a korai Thievery-maxikat összefoglaló 1996-os Sounds From The Thievery Hi-Fi album kapcsán zseninek nyilvánította a zenei motívumok eltulajdonításából élõ srácokat. Eric és Rob bemutatkozó nagylemezüket a nagy brazil zeneszerzõ Antonio Carlos Jobim emlékének ajánlották. A bossa nova iránti rajongás egyáltalán nem meglepõ, hiszen Charlie Byrd, aki a mûfajt az USA-ba importálta, maga is washingtoni volt. Állítólag a helyiek általában büszkék arra, hogy õk fedezték a brazil zenét elõször Észak-Amerikában.

A Thievery Hi-Fi óta nagyjából ugyanazokat az elemeket használják a fiúk: koszos funkot, sodró bossa nova ritmusokat, bár valamivel kevesebb lett a sötét dub hangzás és megjelent repertoárjukban a tempósabb tánczene is. Az idei év szomorúan kezdõdött, hiszen február 20-án régi barátjuk, állandó turnéénekesnõjük, az elsõ három Thievery-lemezen közremûködõ, csodálatos hangú Pam Bricker eltávozott az élõk sorából. Ebben a miliõben jelent meg a sorban negyedik album, a Cosmic Game, mely a downtempo egyik újabb pszichedelikus remekmûve, felülmúlva az utóbbi lemez kissé laposabb kompozícióit, olyan közremûködõkkel, mint Perry Farrell a Jane�s Addictionbõl, David Byrne (természetesen), az indiai sztár Gunjan vagy a Flaming Lips.

STEREO MC’S (UK)
Semmi gond, a Stereo MC's visszatért - áll a zenekar website-ján. Mivel egy új Stereo MC's-lemezt valósággal ki kell könyörögni a zenekartól, most a rajongók szemében felcsillanhat a remény, hogy a visszatérés egyben új albumot, új koncerteket ígér. Az új lemez legyen a zenekar reszortja, viszont büszkén jelenthetjük, hogy a visszatérõ koncert legyen a miénk: Stereo MC's a VOLT Fesztiválon július 8-án a Soproni Nagyszínpadon.

A Stereo MC's-t 1987-ben alapította az egymást még az iskolás évekbõl, Nottinghambõl ismerõ páros, a késõbbi rapper-énekes Rob Birch és DJ-producer haverja, Nick "The Head" Hallam, nem sokkal azután, hogy egy kis pezsgésre vágyva mindketten Dél-Londont választották lakóhelyül Robin Hood városa helyett. A fõvárosban elõször lemezkiadót hoztak létre Gee Street néven, majd DJ Cesare közremûködésével létrehozták saját zenekarukat is. Igaz, ekkor még nem értek el túlzott sikereket, sem a bemutatkozó kislemez, a Move It, sem a két évvel késõbbi elsõ album (33-45-78) nem keltett különösebb feltûnést az akkortájt amúgy is elég zsúfolt brit tánczenei terepen. Annál inkább a Cesare távozása, valamint a dobos Owen Rossiter (mûvésznevén Owen If) és az énekesnõ Cath Coffey belépése után kiadott következõ kislemez, az Elevate My Mind, amely az elsõ Britanniából érkezett rap felvétel volt, amely fel tudott kerülni az amerikai slágerlistákra.
A Supernatural címû album kiadása után a csapat a Happy Mondays és az EMF társaságában turnézott, majd 1992-ben megjelent az az album, amely világszerte ismertté tette a Stereo MC's nevét. A 13, kivétel nélkül csupa remek számot tartalmazó Connected legnagyobb slágerei, elsõsorban a Step It Up és a címadó felvétel révén minden várakozást felülmúló eladásokat produkált, ráadásul, a dalok nem csupán a rádióállomások, házibulik és a zenés szórakozóhelyek repertoárjának kihagyhatatlan elemei lettek, de számos reklám alatt is felcsendültek, megnyugtató anyagi hátteret biztosítva a zenekar tagjai számára. Erre szükség is volt, hiszen a sikerei csúcsán a U2-val együtt koncertezõ, és 94-ben (kis késéssel) Brit Awardsot nyerõ gárda következõ albumára kilenc éven át, egészen a tavalyi esztendõig kellett várni. A hosszú szünet alatt csupán néhány filmzene, remix, és egy-egy élõ, illetve rögzített DJ-szett tartotta a lelket a rajongókban, de végül kiderült: megérte várni. Az idõközben kialakított saját stúdióban rögzítésre került, 2001-es Deep Down & Dirty ott folytatta, ahol elõdje abbahagyta, a divathullámokat ügyesen kikerülõ, azoktól független lemez dalai éppúgy megveszekedett táncra ösztökélték a hallgatókat, mint a britek korábbi munkái, amint arról a Pecsa lelkes (és ennél fogva a koncertrõl csuromvizes ruhákban távozó), majd a 2002-es Sziget közönsége is meggyõzõdhetett.

SERGENT GARCIA (F)
"Garcia õrmester zenéje igazi kavalkád, díszes felvonulás, ahol kavarognak a hangszerek, stílusok és a nyelvek. Van itt salsa, mambo, rumba, reggae meg még ki tudja mi minden, hallunk itt angolt, franciát és legtöbbször spanyolt - a dalok meg pörögnek, de nagyon! Minket pedig visz magával ez a lendület - akár bulizni akarunk egy hatalmasat, akár csak elegünk van abból, hogy milyen hamar lemegy a nap - nyáron pedig maga a mámor ez a zene, akár sikerült tengerpartra jutnunk, akár nem." (zene.net)

Bruno Garcia spanyol apa fiakánt született Franciaországban, s becenevét a Zorro-sorozat egyik figurája (a kövérkés Garcia õrmester) után kapta. A már kiskölyökként is igen aktív Sergent 15 évesen már egy punkzenekarban játszott, késõbb pedig DJ-skedni kezdett. A tradicionális kubai zene, a reggae, salsa és a punk, illetve a ska elemeinek házasításával akkor kezdett foglalkozni, mikor megalakította Los Locos del Barrio (A környék bolondjai) nevû együttesét. A kezdetben hét, mostanra tizenkét tagot számláló csapatban jó pár náció képviselteti magát, a franciák mellett spanyolok, kubaiak, sõt, egy lengyel is együtt dolgoznak a közönség szórakoztatásán.

A Manu Chaóval is jó baráti kapcsolatokat ápoló Bruno és zenekara Viva El Sergento címû lemezével debütált, de az igazi sikert az Un poquito quema'o hozta meg számukra. Ezen az albumon közremûködött egyébként az Orishas is, s hogy a spanyolul és franciául egyaránt éneklõ, Latin-Amerikában kultikus népszerûségû Garciáéktól nem áll messze a rap mûfaja sem, azt a Deliquent Habitsszel és a Cypress Hillel közös megmozdulások is sejtetni engedik. 2001-es lemeze, a Sin Fronteras továbbment a már megkezdett úton, a magát salsamuffinként aposztrofáló énekes egyre újabb színeket kevert amúgy sem unalmas muzsikájához. A harsány, lendületesen vidám zenéje mellett politikus szövegeirõl is ismert Sergent Garcia 2001-ben, a Zene Ünnepe kapcsán és 2002-ben a Sziget Fesztiválon játszott már Magyarországon, s akkor bizonyította, csapatában nem csupán kiváló zenészek, de igazi showmanek játszanak: a hullámoztatástól a közönségtáncoltatásig számos mozgalmas elem szerepelt szemtanúk szerint frenetikus sikerû programban. Sergent Garcia legfrissebb albuma, az elõdeihez hasonlóan lenyûgözõ Semilla Escondida 2004-ben jelent meg.

US3 (UK)
"Fanki, fanki" - ki ne emlékezne az US3 elsõ és mai napig legemlékezetesebb slágerének visszatérõ szövegmotívumára. Az amerikai zenészkollektíva tulajdonképpen azt a hatásos poént - a hiphop és a jazz házasításának egyébként kézenfekvõ ötletét - ütötte le nagy rössel, melyet már többen is - mások mellett például Miles Davis vagy Herbie Hancock - pedzegettek azt megelõzõen. Többek szerint az acid-jazz mûfaj "feltalálása" is az õ nevükhöz fûzõdik.

Hogy ez igaz, vagy sem, nem tudni, de tény: az említett Cantaloop-nótánál fontosabb alapmûnél fontosabb kevés született a '90-es években.

Mindemellett az US3 egy klasszikusan dögös, táncos jazz/hip-hop banda, amely a világ legnevesebb fesztiváljain szerepelt már az elmúlt években. Az alapfelállásában eredetileg öttagú, koncerten jóval bõvebb formáció 1991-ben alakult és a legendás Blue Note jazzkiadó gondozásában 1993-ban jelentette meg debütáló, Hand On The Torch címû lemezét, melyet 1997-ben és 2001-ben követett újabb sorlemez. Az US3 legfrissebb lemeze, a Questions 2004-ben került a boltokba.

BALANESCU QUARTET (UK)
Alexander Balanescu egy kicsit a miénk. Sok, a világ más más részén élõ ember szemében ugyanis az õ mûvészete testesíti meg Kelet-Európát, a kelet-európai mentalitást, gondolkodásmódot, még akkor is, ha tudjuk, a hegedûmûvész-zeneszerzõ Balanescu igen fiatalon elõbb Izraelbe került szüleivel a Ceaucesu-rendszer elõl elmenekülve, majd Londonban, késõbb egy kis idõre New Yorkban, majd ismét Londonban élt, tanult, dolgozott és dolgozik a mai napig.

Balanescu kérdéseket tesz fel és ad választ. Zenéje esetében nem beszélhetünk komolyzenérõl, nem beszélhetünk popzenérõl, hiszen egyszerre mindkettõ: absztrakt, mégis közérthetõ, elemelkedett és nagyon is a földön járó, úgy hideg és érzelemmentes, hogy közben mégis végtelenül érzelmes. A kvartettjét 1987-ben létrehozó Balanescu egy olyan zenei látásmóddal rendelkezik, amelyre lassan már húsz éve felfigyelt a világ, amely olyan kollaborációkat szült, mint Michael Nyman zeneszerzõvel való kapcsolata, aki Peter Greenaway matematikai pontossággal megalkotott festményszerû filmjeit tette teljesen földöntúlivá, de a kortárs zene másik reprezentánsával, Gavin Bryarsszal való kapcsolata is estéket, lemezt ereményezett.

Ám neve hallatán, mi popzene-fanok, leginkább popzenei inspirációira asszociálunk, hiszen a világ az 1989-es Pet Shop Boys-turné vendégeiként ismerhette meg a Balanescu Quartetet, majd a volt Talking Heads-vezetõ David Byrne-vel és a New York-i avantgárd legendájával, John Lurie-val indult új, ismeretlen területre. Mégis az elsõ igazán nagy szenzáció 1992-es Kraftwerk-mûsora volt, vonósnégyesre hangszerelve, és ezzel, a sokak számára "a lehetetlen megkísértésével" Balanescu egyszerre írt poptörténelmet, értelmezte át a vonósnégyes fogalmát, és egy olyan szakadékot kötött össze, a pop, a kortárs zene, az elektronikus zene hallgatói (és készítõi) között, amely már évtizedek óta inkább csak elmélyült, minthogy valaki megpróbálta volna áthidalni. Balanescu a kilencvenes években olyan csatornákat nyitott meg, amely révén nála eltûntek azok a címkék, amelyeket a rádiók, a lemezboltok aggattak különbözõ elõadókra, és rajongók ezrei ismerték fel általa, hogy nem stílusfüggõ a zene fogalma: így Balanescut láthattuk a világzene reprezentánsaival, Rabih Abou-Khalillal, egy színpadon láthattuk Pesten a tüzet és vizet megszemélyesítõ Lajkó Félixet és Alexander Balanescut, a Muzsikással és Sebestyén Mártával, vagy a olyan popikonokkal, mint Kate Bush, a Spiritualized vagy a Goldfrapp. Mellékszál, de követõk is akadtak, ki így, ki úgy, volt, aki aprópénzre váltotta Balanescu artisztikus ötleteit: így nagy valószínûséggel az Apocalyptica tagjai is sokszor hallgatták a Balanescu Quartet lemezeit és reciklálták végletekig fogyaszthatóvá.
Balanescu idén ismét egy nagy vállalkozásba fogott, amely talán a leginkább személyes "ügye": mostani, a Mute Recordsnál megjelenõ lemezén egy különleges hommage-zsal ásott le a mélybe és tért vissza román zenei gyökereihez. Maria Tanase román népdalénekes és színésznõ nevét eddig mi nem ismerhettük, Balanescu mozaikszerû szerkesztése révén azonban feltárul egy ikonszerû életpálya dalokkal, életképekkel, melynek révén a román kultúra tragikomikus évtizedeibe is betekintést nyerhetünk - élõ fellépéseken, így az idei VOLT Fesztiválon mindez egy multimédiás-audiovizuális ágyba helyezve, ahol az osztrák videomûvész Klaus Obermaier a zenével, zenészekkel egyenrangúan munkálkodik.

Balanescu igazi crossover mûvész: egy olyan találkozási pont, amely mindannyiunknak ismerõs és kedves, mindenkit megérint és magával ragad. Ezért egy kicsit a miénk is. Találkozunk a VOLT Fesztiválon!

A felállás: Balanescu Quartet - Featuring the voice of Maria Tanase
Alexander Balanescu: zeneszerzõ-mûvészeti rendezõ
Klaus Obermaier: videomûvész

Balanescu Quartet
Alexander Balanescu: hegedû
James Shenton: hegedû
Christopher Pitsillides: viola
Nicholas Holland: cselló
Vendégek:
Steve Arguelles: dobok
Valeriu Cascaval: cimbalom
Farkas Zoltán: ütõhangszerek

RONI SIZE & MC DYNAMITE (UK)
Roni Size a modern elektronikus tánczene, közelebbrõl a drum and bass- és a jungle-szcéna megkerülhetetlen és egyik legnagyobb hatású figurája, a fontosak között is az egyik legfontosabb, az egyenlõk között is az egyik elsõ.

Az elektronikus tánczene egyik "Mekkájában", a Massive Attack- és Portishead-féle triphop kapcsán is kulcsfontosságú Bristolban született, egy külvárosban nõtt fel, Trickyvel és Massive Attackékkel cseperedett, underground klubokban, house- és hiphop-bulikon pallérozta magát. Haverjaival és kollektívájával - többek közt DJ Die-jal, és DJ Krusttal - a 90-es évek elején alakította meg Full Cycle nevû labeljét, mely késõbb önálló címkéket összefogó kiadócsoporttá terebélyesedett. Roni Size az 1997-es New Forms címû albummal vált széles körben ismertté, majd 2 év múlva jelentkezett Breakbeat Era nevû elektronikus-vokális projektjével, újabb év múlva pedig In The Mode címû, neves vendégeket - mások mellett a hiphopper Method Mant és a Rage Against The Machine frontemberét, Zack De La Rocha-t - felvonultató albummal jött ki. Miközben izgalmas élõ programmal, a zenészeket, énekeseket, MC-ket és DJ-ket felvonultató Roni Size Live formációval koncertezik - mint ahogy tavaly a Szigeten is tapasztalhattuk -, utolsó két lemeze, a 2002-es Touching Down és a 2005-ös Return To V szólómunka: szerethetõ, táncos absztrakt izgalom várható az idei VOLT Fesztiválon, ahová DJ Krust tavalyi VOLTos partnere, MC Dynamite is elkíséri a Mestert.

CLIENT (UK)
Sokáig csak ennyit annyit tudhattunk, hogy a Client egy angol csajduót takar, Client A-t és Client B-t, akiket a Depeche Mode-tag Andy Fletcher vett pártfogásába és jelentette meg a zenekar mindkét lemezét kiadója, a Toast Hawaii cégére alatt. Tavaly november 20-án már bemutatkoztak nálunk az Events Hallban és végre több is kiderült.

Sarah Blackwood, a �90-es években a Dubstar énekesnõjeként, míg Kate Holmes férjérõl közismert, akit Alan McGee-nek hívnak, aki nem más, mint az Oasis és a Coldplay felfedezõje. A Client feszes és kemény dobgépekre, a Human League-re emlékeztetõ electro-slágerekre épül: ennek megfelelõen a 2003-as elsõ, címnélküli lemez laptoppal készített vegytiszta retro-electro, míg a tavalyi City címû albumnál már producerrel, komolyabb hangszerparkkal felszerelkezve estek neki a slágerlistáknak, hoztak létre Being Boiled névvel sikeres táncestsorozatot a londoni Nothing Hill Arts Clubban. Ez a táncest Sopronban is megelevenedik, emlékeztetve minket arra, hogy a csajok derekán most kúl a régi popperöv, divat a rózsaszín, a citromsárga, és visszajön még a Kajagoogoo-frizura is.

WALDECK (A)

Klaus Waldeckbõl lehetett volna zongorista, s lehetett volna jónevû jogász is. Ironikus módon részben a szerzõi jogokkal való foglalatoskodás, pontosabban a hangmintákkal való elméleti, majd gyakorlati ismerkedés indította el Waldecket ismét a zenei pályán. Londonba megismerkedett a brit fõváros színes tánczenei életének több fontos figurájával és megjelentette elsõ lemezét. Waldeck 1996-ban tért vissza Bécsbe, kiadta Northern Lights címû EP-jét, s ekkor született legnagyobb slágere a Hair Aquarius címû dalának feldolgozása. Két évvel késõbb megjelent Balance Of The Force címû lemezéhez olyan artisták készítettek remixeket, mint a Thievery Corporation, a Rockers Hi-Fi vagy a Fauna Flash.

SAINT PRIVAT (A)

A Saint Privat projekt kiagyalója ugyancsak Klaus Waldeck. Új együttesében rajta kívül mindössze, egy Valerie nevû hölgy szerepel, mint énekesnõ és múzsa. Az ifjú pár eddig két sikeres kislemezt készített, most pedig elkészültek az elsõ albummal is. Az anyag meglehetõsen különbözik Waldeck eddigi munkásságától, easy-listening, bossa és jazz keveréke, gazdagon díszítve Valerie pabadamjaival. Dimitri From Paris-sza kiegészülve elkészítették a Nothing To Lose feldolgozását. És ha már a feldolgozásoknál tartunk, van itt egy vicces Bach adaptáció is (amihez egyébként már a Skeewiff is hozzányúlt nemrégiben). Szóval a Riviera igazán kellemes hallgatnivaló és nem utolsó sorban kiváló ajándék, szülõknek és szeretõknek egyaránt.

CAFÉ DRECHSLER (A)

A Café Drechslerrõl legyen elég talán annyi, hogy a tagok Bécs legfoglalkoztatottabb zenészei közé tartoznak. A Radio Snacks második lemezük, és ahogy azt várhattuk, a hangsúly ismét a hangszereken van, igaz, azért a különbözõ kütyük használata is érezhetõ. Mai, élõ jazz, down-és uptempo, azaz groovy zene minden mennyisségben. Ulrich Drechsler és barátai ismét jó munkát folytattak.

A Saint Privat 'Riviera' és a Café Drechsler 'Radio Snacks' címû nagylemezét Mozart-díjra jelölték. Az Osztrák Nemzeti Díjkiosztón "pop/rock" illetve "az év felfedezettje" kategóriában kapott jelölést a 'Riviera'. A Café Drechslert pedig második albuma, a 'Radio Snacks' okán nominálták "az év legjobb jazz/folk/blues lemeze" kategóriában.

DELADAP! (A)

A szintén osztrák illetõségû Deladap zenekar pár megjelent maxi után tavaly októberben hatalmas sikerû új albummal jelentkezett. A Deladap a mai, progresszív jazz zenét és a hagyományos roma hangzást vegyíti, nem véletlen, hogy hitvallásukban is nagy hangsúlyt fektetnek a különbözõ kultúrák, zenei stílusok, és emberek találkozására, illetve az ebbõl születõ új és érdekes dolgokra.

ADAM FREELAND (UK)

Noha dj-ként már 1992-ben debütált a londoni klub-szcénában, a média csak 1996-ban ismerte el hivatalosan tehetségét, ekkor jelent meg ugyanis elsõ mixlemeze a Coastal Breaks. Freeland ezzel a nemzetközi színtérre is kihajózott, hamarosan már gyakori fellépõnek számított az Egyesült Államokban, Európa szerte, és természetesen Angliában is. 1997-re Carl Cox, a Chemical Brothers, Sasha és Andy Weatherall hathatós támogatását élvezve, a nemzetközi dj közösség elismert tagjává vált. Többször is fellépett Carl Cox "Fact 2" névre keresztelt világkörüli turnéján, és 8 különféle alkalomból utazott az Egyesült Államokba ebben az évben. Odahaza Angliában barátaival, Rennie Pilgremmel és Tayoval megalapította a Friction clubot a londoni Soho szívében található Bar Rhumba-ban, ami villámgyorsan kultuszhellyé vált (minden party elõtt tömött sorok kígyóztak a háztömb körül...). Még ugyanebben az évben - Tsunami One néven - felvett egy maxit Kevin Beber nevû cimborájával, amivel teljesen maga mellé állította a médiát, és ami az akkori idõk egyik mérföldkövévé vált a táncparkettek világában. A Tsunami One sikerét az Orbital, a Deejay PunkRoc., a The Headrillaz és a Junior Boys remix-felkérései is igazolták. 1998-ban egy ausztráliai turnéval kezdte az évet Dj Krush, a Pressure Drop és José Padilla társaságában, mielõtt visszatért volna Angliába, hogy kiadja második Coastal Breaks válogatáslemezét, mely ezúttal a React Records-nál jött ki. A sajtó a lábai elõtt hevert, a Coastal Breaks 2 számos vezetõ tánczenei magazinnál nyerte el a hónap lemeze címet. A média a "New Skool Breaks" királyává koronázta; a kifejezést Adam Freeland és Rennie Pilgrem találta ki korábban, de ma már nyilvánvalóan nem csupán róluk volt szó... Az õrület közepette Freeland arra is szakított idõt, hogy megalapítsa saját kiadóját a Marine Parade-ot (ami arról a brightoni utcáról kapta a nevét, ahová éppen akkoriban költözött). Folytonos dj fellépései mellett szerzõi nagylemezének megjelenése óta Free*Land nevû zenekari projectével is találkozhatnak a szerencsések, a kiadójánál tevékenykedõk közül pedig az Evil Nine duó neve csenghet ismerõsen.

SOUL MEKANIK (UK)

Danny Spencer és Kelvin Andrews a ’80-as évek vége óta pörög az éjszakában mint DJ és producer. A ’90-es évek elején, mikor az elektronikus zene összekacsintott a popzenével, megjelenéseik között jópár toplistás lemez is volt. Remixfelkéréseik között Aretha Franklin, Sister Sledge, Dave Stewart, vagy a Doobie Brothers is szerepelt, de Robbie Williams "Rock DJ" címû slágerlistás trekkje is az õ munkájukat dícséri. Miután megcsömörlöttek a popzene biznisz-szagától, ismét visszatértek a gyökereikhez, az underground experimentális funk és acid house hangzásokhoz. A VOLT fesztiválra Kelvin, a csapat DJ-je fogja elhozni a Soul Mekanik hangulatot.

BIG HAIR – LIVE ACT (UK)

A nagyhaj-duó (Chris és Aaron) house értelmezése olyannyira egyedi, hogy igazából csak önmagukhoz, vagy kiadójukhoz a U-Freqs Recordings-hoz tudnánk hasonlítani. Kattant humorral átitatott, fél-élõ, fél-DJ szettjeik folyamatos ugrálásra és vigyorgásra késztetik az embert. A ’95-ös indulás óta már két albumot is maguk mögött tudnak, olyan hülye-nevû underground himnuszokkal megspékelve mint például az „Imagine Being Chased By A One Man Band”, különbözõ pszeudóik (Lick The Frog, Le Grande Boofant, Howlin’ Hickboy Handsome And His Mama Luvin Band) alatt megjelenõ zenéik pedig állandó szereplõi a rádióknak és a legnagyobb DJ-k szettjeinek. A Big Hair srácok meg csak írják a hosszú-címû, vicces house zenéket, járják a fesztiválokat és mulatnak a közönséggel együtt, ahogy azt kell. Extrának hozzák magukkal Stevino mestert, aki VJ-ként igazi U-Freqs vizuált fog mögéjük varázsolni, azzal is teljesebbé téve a BigHair érzést.

SWAG (UK)

A Chris Duckenfield és Richard Brown alkottaduó mindét fele már a ’80-as évek végén a "szakmában" pörgött, bár akkor még külön-külön. Chris, aki az ezévi fesztiválon az AAD vendége lesz, már a korai ’90-es években olyan kiadóknál jelentette meg zenéit (köztük két szerzõi albumot is RAC néven) mint a Warp, vagy Nucleus. Sajátos experimentalistán funkos, tört, de mégis house-os zenei egyvelege révén olyan hírnévre tett szert, hogy lényegében felsorolhatatlan a nagynevû lemezkiadók sora, akik munkáit bakelitre préselték (csak szemezgetésnek: Compost, PokerFlat, Playhouse, Slip’n’Slide, Harthouse, Jumpin’n’Pumpin’, Soma, One Little Indian, 2020Vision, NuPhonic, Defected, Jive, Classic, JBO, Emperor Norton, stb...). Miközben 3 saját kiadót is irányít (Version, Primitive, Odori), szépen teljesítgeti a remixfelkéréseket, melyek szintén nem nóném figuráktól érkeznek (pl. Björk, Moloko, Blaze, Hardfloor, Groove Armada, Green Velvet, Jimmy Tenor, Ian Pooley, Atjazz, Mo’Horizons, stb.) és elektronikus, mégis funk-kal telt DJ-szettjeivel készteti ugrálásra az embereket a világ minden szegletében.

Best of Sopron

A VOLT szervezõi az idei év elején 35 ezer soproni és környékbeli háztartásba juttatták el kérdõívüket, azzal a céllal, hogy a Sopronba érkezõ VOLT-osoknak a város lakóinak szavazatai alapján mutathassák be a legjobb helyeket.

A "Sopron Guide"-ban szereplõ helyeket a VOLT Fesztivál szervezõi "Best of Sopron" címmel jutalmazzák.

ÉTTEREM
Fehér Rózsa (Pócsi u. 21.)
Jégverem Fogadó (Jégverem út 1.)
Mediterrano (Lackner Kristóf u.)
Perkovátz Ház (Széchenyi tér 12.)
Rókalyuk Sörözõ (Várkerület 112.)
Tercia Hubertus és Tercia Serház (Hubertusz u. 1., Liszt Ferenc u. 1.)

PIZZÉRIA
Fortuna (Mátyás király u 34.)
Fórum (Szent György u. 3.)
Prima Vita (Ferenczy J. u. 58)
Rókalyuk (Várkerület 112.)
Üveg tigris (Balfi u.)

SÖRÖZÕ
Griff (Ferenczy J. u.)
Niagara (Lenck átjáró)
Perkovátz Ház (Szécheni tér 12.)
Pub Fiction (Gyár u.)
Várkerület-Puskás Sörözõ (Várkerület 83.)

BOROZÓ
András Pince
Balika Borozó
Soproni Borház (Várkerület 15.)
Cézár Pince (Hátsókapu u. 2.)
Gyógygödör (Fõ tér 4.)

CUKRÁSZDA
Balogh Cukrászda (Lõvér krt.)
Dömötöri Kávéház és Cukrászda (Széchenyi tér 13.)
Harrer Cukrászda (Várkerület 73., Színház u. 3.)
Teaház (Széchenyi tér 16.)
Walzer Cukrászda (Pócsi u. 23.)

SZÓRAKOZÓHELY
Colosso Club Sopron (Sopron Plaza)
Dáridózó (Baross u.)
Free Style Music Club (Ágfalvi út 2.)
Hangár Music Garden (Vándor S. u. 4.)
Pub Fiction (Gyár u.)

"AZ ÉN KEDVENC HELYEM"
Deák tér
Erzsébet kert
Fõ tér és belváros
Löverek
Széchenyi tér

Megjelent a VOLT DVD MAGAZIN!

Egy héttel a 13. VOLT Fesztivál megnyitása elõtt megjelent az elsõ VOLT FESZTIVÁL DVD MUSIC MAGAZIN, telis-tele VOLT-osoknak kedves érdekességekkel!
Aki úgy érezte, ez idáig nem érte be évi 3-4 nap VOLT-ozással, és bármikor felelevenítené a soproni nyaralás legszebb pillanatait, most megteheti!

A lapot az egykori VOLT Magazin fõszerkesztõi, Ligeti Nagy Tamás és Hegyi Zoltán bevezetõ sorai indítják. Rockszuperkupa címmel a Tankcsapda-oszlop Lukács, és a Moby Dick alaptag Göbl Gábor párbaja olvasható a bajnok és a kupagyõztes városok, vagyis Debrecen és Sopron képviseletében.

Lovasiék kedvenc lemezeikrõl mesélnek, bemutatkoznak többen az idei külföldi sztárok közül: Sergent Garcia, a Balanescu Quartet, Makossa, a Saint Privat és Waldeck, a Stereo MC’s, Thievery Corporation, a Client és Adam Freeland.

A címlapon is szereplõ Ákos nagyinterjúban beszél a VOLT Fesztiválhoz fûzõdõ viszonyáról, de képet kapunk a lapból Sopron legjobb éttermeirõl és kávézóiról is.

A magazinhoz kapcsolódó, több órás DVD-melléklet a VOLT Fesztivál utóbbi néhány évét öleli fel elsõsorban a Magyar Televízió felvételeivel. A számos koncert- és riportfilm mellett a VOLT közönsége újra láthatja a Fesztivál reklámfilmjeit, és az idei sztárok közül és jó néhányan videóklippel kedveskednek a DVD nézõinek.

A Videóklipek között szerepel többek között a Thievery Corporation, a Saint Privat, a Deladap, a Tankcsapda, a Moby Dick, az Anima Sound System és az Animal Cannibals.

A magazin DVD-melléklettel együtt 1490 Ft-ért vásárolható meg országszerte az újságárusoknál.