2024.04.24. - György

Sziget - DJ Palotai: a zene a legfontosabb mûvészet

Budapest - A Szigeten három helyszínen is fellépõ DJ Palotai szerint a zene a legfontosabb mûvészeti ág, mert abból lehet megtudni legpontosabban, milyen ma a világ. Szerkesztõségünknek arról is beszélt, hogy a dj-k helyét felváltották a producerek, és az egó, valamint a pénz került elõtérbe a zene helyett.
Palotai Zsolt 1989-ben kezdte pályafutását a Tilos az Á-ban, azóta a hazai elektronikus zenei élet emblematikus figurájává nõtte ki magát, akinek eklektikus bulijain már több generáció nõtt fel.

Szerinte még mindig a zene a legfontosabb mûvészeti ág, mert abból lehet megtudni legpontosabban, milyen ma a világ, mi van most. A legújabb zenékhez is az interneten át vezet az út, ez nagyon friss és nagyon gyors. Ha kész van valaki Új-Zélandon egy zenével, Messengeren átküldi, "és este már játszom is" - említette példaként.

A zene fejlõdését szerinte a körforgás határozza meg, mindig más stílus az elõremutató: van, amikor a drum,n,bass, a hiphop vagy a techno. "Az a jó a zenében, hogy folyamatosan változik. Sok régi zenét emeltek be mai kontextusba. Ez mindig akkor történik, amikor megreked a dolog és visszanyúlnak a régihez. Abból csinálnak valami újat, de eredeti zene azon belül nagyon kevés van" - fogalmazott DJ Palotai.

Tapasztalatai szerint minden buli más, bár a zenei váz nagyjából ugyanaz. A legfontosabb a dj személyisége, mert hiába vásárolja össze a legjobb zenéket, ha rossz sorrendben játssza õket.

DJ Palotai szerint az elektronikus zene még mindig népszerû, bár ma kevésbé a zenérõl, sokkal inkább az elõadók egójáról és a pénzrõl szól. A dj-k is ma már sokkal inkább producerek, fõként azt játsszák, amit maguk készítenek. A dj-k mellett a közönség is megváltozott, sokkal kevesebb a fiatal.

Mint mondta, nem is az a baj, hogy az emberek nem hallgatnak elektronikus zenét, hanem hogy nem lehet róla se olvasni, se hallani. "Mert ahol eldõlnek ezek a kérdések, ott úgy gondolják, hogy ez kábítószeres zene. Közben pedig, ha bekapcsolod a tévét, azt hallod, hogy az aláfestõ zene mind elektronikus" - jegyezte meg DJ Palotai.

A Sziget fesztiválon szerdán a Meduza az EST színpadon, pénteken a Cökxpon Ambient Sátorban, vasárnap pedig a Master Card Party Arénában lép fel.

A fesztivál idei elektronikus zenei felhozataláról szólva úgy vélte, hogy a szervezõk "elmentek nagyon a külföldiek irányába", nagyon sok francia jön és hozzájuk igazítják az elõadókat. A Meduzában is a francia Missill játszik szerdán - tette hozzá. DJ Palotai a fellépõk közül kiemelte DJ Bailey-t, aki mindent játszik, még roots reggae-t is. Palotai Zsolt kedvence jelenleg a Soulwax, szerinte a két belga srác csinálja most a legjobb electrót.