2024.04.19. - Emma

Koncz Zsuzsa: Ha én zászló volnék

Koncz Zsuzsa: Ha én zászló volnék
A hatvanas években gimnazistaként Ki mit tud?-ban sikert elért lányra nem csak a nézõk, de az ifjú zenészek is felfigyeltek. Koncz Zsuzsa lassan fél évszázados zenei világában olyan mûvészek szegõdtek társul, mint Bródy János, Tolcsvay László, Bornai Tibor, Lerch István vagy Cipõ. A kedvelt melódiákhoz nem egy esetben veretes szövegek, illetve versek társultak, melyek a mûvésznõ egyéniségével olyan egységet alkottak, mely aranylemezek és telt házas fellépések sorát, kitüntetések garmadát hozták.
A mostani, mintegy két és félórás koncertutazás különlegessége, hogy a közel négy évtizedes repertoárból kiválasztott huszonhét dalt hét elõadásról vadászták és illesztették össze. A mutatvány mind a DVD, mind a CD esetében tökéletesen sikerült.

Bár a borító és a címválasztás közel sem fejezi ki azt a tartalmi és érzelmi gazdagságot, amit e kétkorongos kiadvány nyújt, a külcsínt pillanatok alatt elfelejti az ember, ha elindítja a két mûsor valamelyikét. Látszólag ugyan azonos a DVD és a CD tartalma, valójában több ponton is eltérnek. Ráadásul akad felvétel, ami csak címében ugyanaz, elõadásában nem. Az Ég és föld között címû szerzeménybõl a DVD-re a 2003-as Erkel Színház-beli verzió, a CD-re viszont a 2008-as Arénában rögzített változat került. Hasonló a helyzet a Ha én rózsa volnék címû örökbecsûvel és az egykori címadó Ki nevet a végénnel is, melyek 2006-os és 2008-as elõadásai is szerepelnek a csomagban.

A 27 szerzemény annak ellenére is tökéletesen átfogó képet ad az énekesnõrõl, hogy olyan egykori slágerek hiányoznak közülük, mint a Valaki kell, hogy szeressen, a Valahol egy lány, a Ne vágj ki minden fát!, a Mama, kérlek és A Kárpáthyék lánya. Számos más örökbecsû viszont képviseli a múltat (1964, Rohan az idõ, Mr. Alkohol, Miért hagytuk, hogy így legyen vagy a Ha én rózsa volnék) és bõven kapunk ezredforduló után született szerzeményeket is (Szabadság, Bolyongok, Becsület, rend).

A kiadvány további erõssége – azon túl, hogy jól példázza, a mûvésznõ nem pusztán egykori babérjain ül, hanem igenis aktív és ma is csodálatosan énekel – az a vendégmûvészekben gazdag kínálat. A Vándorcirkuszban Somló Tamás, az Osztálykirándulás kapcsán pedig Zorán és Presser csatlakoznak Koncz Zsuzsához. A legcsodálatosabb azonban, hogy több tételnél a dalok szerzõi kísérik a mûvésznõt. Cipõ a Csodálatos világban, Tolcsvay a Hajszálakban, Bródy az Amikorban vendégeskedik, Bornai a Ha így is szeretnélben, Lerch István a Mennyi híd kell mégben és Závodi Gábor a Nekem az égben muzsikál.

A legtöbb tétel mindkét hordozón szerepel, de specialitások mind a DVD-re, mind a CD-re kerültek. Elõbbin egy megzenésített Kányádi vers végén franciául énekel Zsuzsa, a Mr. Alkoholnál pedig archív filmfelvétellel vegyítik az elõadást. Sajnos a sztereó hanghoz egységesen letterbox képet kapunk, ám a minõség végig jónak mondható.

A CD-n viszont megtaláljuk a Szõke Anni balladája/Mit tegyen egy kislány/Lehetett volna/Kis virág-egyveleget, az Ég és föld között közel hatperces verzióját és az örökzöld Levél a távolbólt.

Igényesen kevert, példaértékû dupla koncertválogatás Koncz Zsuzsa pályafutásának szinte összes korszakával a nosztalgikus-romantikus számoktól kezdve a mögöttes tartalmú dalokon és a megzenésített verseken át az értékhangsúlyozó tételekig. Csak éretteknek.

Tracklista
DVD
1. 1964
2. Rohan az idõ
3. Mr. Alkohol
4. Színes ceruzák
5. Bolyongok
6. Amikor (közremûködik: Bródy János)
7. Nekem az ég
8. Ha így is szeretnél
9. Csodálatos világ (közremûködik: Bódi László Cipõ)
10. Ég és föld között
11. Szél hozott, szél visz el
12. Vándorcirkusz (közremûködik: Somló Tamás)
13. Becsület, rend
14. Ki nevet a végén
15. Hajszálak (közremûködik: Tolcsvay László)
16. Mennyi híd kell még
17. A város fölött
18. Osztálykirándulás (közremûködik: Zorán és Presser Gábor)
19. Szabadság (részletek)
20. Ha én rózsa volnék
21. Miért hagytuk, hogy így legyen

CD
1. Ég és föld között
2. Szõke Anni balladája
3. Mit tegyen egy kisleány
4. Lehetett volna
5. Kis virág
6. Amikor
7. 1964
8. Rohan az idõ
9. Mr. Alkohol
10. Színes ceruzák
11. Hajszálak (közremûködik: Tolcsvay László)
12. Bolyongok
13. Vörös Rébék
14. Vándorcirkusz (közremûködik: Somló Tamás)
15. Levél a távolból
16. Csodálatos világ (közremûködik: Bódi László Cipõ)
17. Ki nevet a végén
18. Osztálykirándulás (közremûködik: Zorán és Presser Gábor)
19. Szabadság (részletek)
20. Ha én rózsa volnék